Прес-центр15 грудня 2017, 12:12

14 грудня 2017 року в райдержадміністрації відбулось чергове засідання засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

В райдержадміністрації відбулось чергове засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати та робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення і з питань забезпечення рівня мінімальної заробітної плати.
На засіданнях були розглянуті питання щодо стану заборгованості із заробітної плати, про заборгованість підприємств до Пенсійного фонду, про виконання законодавства України в частині забезпечення рівня мінімальної заробітної плати у бюджетній сфері, про стан роботи з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення. З інформацією з вказаних питань виступив начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації В.І.Захаров. 
Зокрема було відзначено, що станом на 01.12.2017 року заборгованість із заробітної плати в районі склала 88,6 тис грн., єдиним боржником є Луганська територіальна профспілкова організація Донецької залізниці, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній території України. Матеріали по даній організації надані до правоохоронних органів.
Заборгованість до Пенсійного фонду складає 567,4 тис грн., боржниками є 128 суб’єктів господарської діяльності, з яких 126 економічно не активні з безнадійним статусом боргу.
Комісія відзначила, що у поточному році є позитивна динаміка щодо скорочення загальної чисельності боржників із сплати внесків до Пенсійного фонду.
Робочими групами з питань забезпечення рівня мінімальної заробітної плати, легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення постійно здійснювався конроль у сфері ринку та оплати праці. На даний час у підприємствах і організаціях району штатні розписи приведені у відповідність до вимог діючого законодавства, райдержадміністрація здійснює щомісячно моніторинг з питань оплати праці. За минулий період з початку 2017 року в районі збільшився рівень середньої заробітної плати, який станом на 1 жовтня склав 4 981 грн проти 2 903 грн на 1 січня поточного року. Також зазначено, що збільшився рівень економічної активності населення на 3,7 відсотка та рівень зайнятості населення на 0,2 відсотка.
Станично-Луганська податкова служба проінформувала, що з початку року легалізована праця 126 осіб та зареєстровано 252 особи – платників податків, до районного бюджету надійшло податків і зборів на 13 097 тис грн. більше ніж за період 2016 року. 
На засіданнях комісії і робочих груп звернено увагу керівництва району, що з розглянутих питань не в повній мірі використані ресурси органів місцевого самоврядування. Зокрема на територіях сільських і селищних рад практично не проводиться робота щодо легалізації праці робітників сільськогосподарських підприємств і торгівлі, а також з питань заключення договорів аренди та використання землі і водних ресурсів.