Прес-центр22 лютого 2018, 16:02

Аграрний бюлетень управління агропромислового розвитку Станично-Луганської РДА

 

Аграрний бюлетень управління агропромислового розвитку Станично-Луганської РДА.

08.02.2018 р.

 

 

Як впровадити систему HACCP на елеваторах

 

Версія для друку

Українська зернова асоціація за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, а також Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проведе в 10 містах України ряд безкоштовних навчальних семінарів для представників елеваторів щодо впровадження системи HACCP.

Зокрема, такі семінари будуть проведені в Києві, Вінниці, Полтаві, Кропивницькому, Тернополі. Дніпрі, Миколаєві, Харкові, Херсоні та Одесі. Перший практичний семінар відбудеться в столиці 2 березня 2018 року.

В УЗА пояснюють, що такі практичні семінари є актуальними, адже починаючи з 20 вересня 2018 року впровадження системи HACCP є обов’язковим для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей). Також, Держпродспоживслужба планує перевіряти потужності, що провадять діяльність з харчовими продуктами, зокрема, зерносховища, на предмет впровадження системи HACCP.

Система НАССР це інструмент управління, який можна застосувати до широкого кола простих та складних операцій, і не обмежується великими організаціями. Основною метою впровадження системи НАССР є забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану - до столу». Таким чином, впровадження системи НАССР на елеваторах не лише гарантуватиме безпечність вітчизняного зерна під час зберігання та транспортування, але і забезпечить конкурентні переваги та інвестиційну привабливість підприємства, а також підвищить економічний інтерес до українського зерна на міжнародній арені.

Участь в семінарі для представників елеваторів безкоштовна за умови попередньої реєстрації. Для реєстрації необхідно скористатися онлайн формою. Реєстрація на семінар в Києві дійсна до 27 лютого 2018 року.

Для отримання додаткової інформації щодо участі в семінарі, будь ласка, звертайтесь до Української зернової асоціації на електронну адресу inbox@uga.kiev.ua або за телефоном +380444923968.

Довідка:

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Points – Система аналізу небезпек і контролю (регулювання) в критичних точках – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.

Як відомо, 20 вересня 2015 року набув чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Зазначений закон передбачає впровадження в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP. Також, 21 грудня 2017 ухвалено Закон України «Про безпечність та гігієну кормів», відповідно до якого, вимоги по впровадженню системи НАССР розповсюджуються на операторів ринку кормів, що здійснюють виробництво, обіг та використання кормів, що вступає в дію з січня 2020 року.

КСУ відмовився відкривати провадження щодо скасування мораторію на продаж сільгоспземель

Версія для друку

Конституційний суд України (КС) ухвалив рішення про відмову у відкритті конституційного провадження у справі про скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Відповідну постанову оприлюднено на сайті КСУ.

Як повідомлялося, група з 55 народних депутатів, ініціатором якої виступив народний депутат Олексій Мушак (фракція "Блок Петра Порошенка"), у лютому 2017 року звернулася до КС з питанням про скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

Верховна Рада 7 грудня 2017 ухвалила в цілому законопроект №7350, що продовжує мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2019 року.

Президент України 30 грудня 2017 року підписав закон "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України, ухвалений парламентом 7 грудня 2017 року.

Реалізація цього закону надасть можливість забезпечити формування належного нормативно-правового забезпечення функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення.

Держпідтримка АПК буде максимально прогнозованою та цільовою

 

Версія для друку

Уряд прийняв зміни до Концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки, згідно яких держпідтримка АПК буде максимально прогнозованою та ефективною.  

Зокрема, внесено уточнення у структуру завдань і заходів Концепції, їх фінансування та термін їх реалізації - дію продовжено з 2020 до 2021 року.

Відповідне рішення було прийняте сьогодні, 14 лютого, на засіданні Кабінету Міністрів України.

 До зазначеного документу включено: 

- положення щодо забезпечення комплексного розвитку сільських територій за рахунок стимулювання розширення напрямків діяльності аграрного сектору економіки;

- заходи, направлені на забезпечення профілактики та    ліквідації    захворювання    на    африканську   чуму   свиней;

- заходи, направлені на підтримку лісової галузі, зокрема, щодо відтворення, охорони і захисту лісів, підвищення їх продуктивності, поліпшення якісного складу, збереження їх біорізноманіття.

Такі зміни дозволять створити організаційно-економічні умови для ефективного, соціально спрямованого розвитку аграрного сектору економіки.

Комітет ВРУ перегляне законопроект “Про сільськогосподарську кооперацію”

 

Версія для друку

Таке рішення прийняли 13 лютого під час виїзного засідання засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на Львівщині.

“Специфіка Львівщини у тому, що сьогодні ми творимо кооперативи не зверху вниз, як в інших областях. У нас дрібні господарства  об’єднуються і демонструють потужне виробництво у галузі тваринництва, ягідництва та інших”, – зазначив Олег Синютка.

Під час засідання директор департаменту агропромислослового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз наголосила на важливості перегляду законопроекту  “Про сільськогосподарську кооперацію”, який би базувався  на основних принципах кооперації.

“Львівщина є на першому місці за кількістю сільського населення, це майже мільйон людей, з них 280 тисяч – це господарства, які продукують сільськогосподарську продукцію. Сьогодні є важливі два фактори: перше – стимулювати і організовувати людей, друге – дати їм правову основу. З 62 зареєстрованих кооперативів функціонує лише 30, які дійсно дієві. У цьому році фінансова підтримка галузі  агропромислового комплексу  становить близько 20 мільйонів гривень, у тому числі – підтримка кооперацій. Було б дієво на такому ж засіданні переглянути законопроект “Про сільськогосподарську кооперацію” і напрацювати певні рішення”, – зазначила директор департаменту агропромислослового розвитку Львівської ОДА Наталія Хмиз.

Відтак, Комітет ВРУ прийняв рішення найближчим часом переглянути законопроект про сільськогосподарську кооперацію.

 

ХТЗ розробив нову безступеневу трансмісію для колісних тракторів

 

Версія для друку

Харківський тракторний завод, власником якого є український бізнесмен Олександр Ярославський, випустив вдосконалену версію двопотокової безступеневої гідрооб'ємно-механічної трансмісії (ГОМТ-2С) (перший варіант трансмісії ГОМТ-1С було виготовлено в 2014 році і він проходив польові випробування). 

Даний агрегат покликаний замінити в серійних моделях застарілу ступеневу механічну коробку перемикання передач і є спільною розробкою з Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут», з яким у вересні 2017 року було підписано Меморандум про стратегічне партнерство.

ГОМТ-2С має вдосконалену конструкцію, чотири технологічних тягово-швидкісних діапазони при русі вперед і два - при русі назад, на кожному з них безступенево регулюється швидкість і тягові зусилля трактора. Технічно це аналог автоматичної коробки передач, яка встановлюється в легкових автомобілях (прим. автора). Функціонально оновлений агрегат дозволяє збільшити коефіцієнт корисної дії при реалізації основних технологічних операцій при експлуатації трактора (оранка, дискування, боронування, культивація, посів, транспортування причепа і ін.), таким чином, забезпечуючи ефективну роботу трактора за оптимальної роботи двигуна.

 

«ГОМТ-2С - трансмісія власного виробництва, яка була вперше розроблена на пострадянському просторі. Її використання істотно покращує споживчі якості тракторів виробництва ХТЗ, знижує стомлюваність тракториста, підвищує надійність роботи двигуна і ергономічні показники машини в цілому», - підкреслив головний інженер проекту з розробки та впровадження ГОМТ-2С Петро Поліщук. Показово, що на ХТЗ за короткий час було виготовлено і встановлено на серійні колісні трактори 6 нових трансмісій, причому одна з цих машин готується до відправки в Болгарію.

Нагадаємо, що Харківський тракторний завод представив на найбільшій в Україні агропромисловій виставці Агроекспо-2017 оновлений трактор ХТЗ-243К.20, який за оцінками фахівців продемонстрував найкращі технічні характеристики. Слід зазначити, що на початку 2018-го року ХТЗ опублікував відеоролик (https://www.youtube.com/watch?v=imsmVCRGcpc), в якому показано процес складання на конвеєрі нового українського колісного трактора, а також продемонстровано особливості навісної системи оновлених колісних тракторів (https://www.youtube.com/watch?v=Bv5O-f8OGLI).

Як відомо, Харківський тракторний завод веде свою історію з 1930 р, є одним з найбільших машинобудівних підприємств України. Завдяки багаторічній практиці поставок продукції на експорт, торгова марка «ХТЗ» входить в число найбільш відомих за кордоном українських брендів. Стратегія підприємства в даний час орієнтована на відновлення ринкових позицій як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Власник та інвестор ХТЗ Олександр Ярославський силами групи DCH вже реалізував ряд успішних проектів відродження промислових підприємств.

99% ОТГ підписали меморандуми з Держгеокадастром

 

Версія для друку

657 із  665 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), які утворені на сьогодні в Україні, і які згідно з прийнятим Урядом розпорядженням можуть отримати в комунальну власність держземлі за межами населених пунктів, розпочали відповідну процедуру. 99% громад протягом тижня уклали з головними управліннями Держгеокадастру в своїх областях меморандуми про співпрацю при здійсненні заходів щодо передачі сільгоспземель державної власності у комунальну. Решта ОТГ завершують підготовку до підписання.

У меморандумі сторони в особі начальника Головного управління Держгеокадастру та сільського/селищного/міського голови, який виступає від імені об’єднаної територіальної громади, фіксують взаємні зобов’язання та підходи до процесу. Також у документі зафіксовані  основні етапи такої передачі та їх послідовність, деталізовані дедлайни в частині видачі наказу про проведення інвентаризації тощо. Сторони зобов’язуються максимально сприяти одна одній на всіх етапах.

«Оперативність об’єднаних громад та інтенсивність процесу підписання меморандумів – найкращий доказ того, що земельні ресурси розглядаються ними як основний фактор спроможності, а рішення Уряду було не просто довгоочікуваним, а вкрай необхідним, – підкреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк. – Зараз наше завдання – зробити процес передачі земель максимально оперативним, прозорим та комфортним для усіх сторін».

Зауважується, що меморандум – це декларація про наміри, офіційно ж процедура передачі ділянок стартує після того, як рада ОТГ прийме на сесії рішення про звернення до Держгеокадастру щодо передачі земель, а Головне управління Держгеокадастру в області отримає відповідне клопотання. В середньому процес передачі земель для однієї ОТГ може тривати близько двох місяців.

Довідка:

31 січня Уряд схвалив розпорядження щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад, що дозволяє провести земельну децентралізацію не вдаючись до змін в законодавстві.

В Україні створено 665 об’єднаних територіальних громад, на території яких знаходиться біля 759 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, які можуть бути передані у комунальну власність.

Держгеокадастр розпочав процес передачі земель з 1 лютого 2018 року. Для висвітлення стану передачі земель об’єднаним територіальним громадам створено спеціальний портал (otg.land.gov.ua). Для отримання оперативних консультацій з цього питання від фахівців Держгеокадастру запроваджено функціонування гарячої лінії (0 800 502 528).

Аграрії підтримують компенсацію вартості вітчизняного насіння

 

Версія для друку

Кабінет міністрів 7 лютого затвердив програми підтримки агросектору, серед яких є і програма компенсації фермерським господарствам частини вартості придбаного ними вітчизняного насіння. Пропонується повертати фермерам та кооперативам до 40% вартості насіння вітчизняної селекції. Допомога передбачена в рамках розподілу 1 млрд державної підтримки.

Проект «Порядку використання коштів для підтримки розвитку фермерських господарств», опублікований Мінагропродом, передбачає часткову грошову компенсацію виключно за придбане у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції категорій базове та 1 генерації. Розмір компенсації встановлений у розмірі до 40% вартості насіння без урахування ПДВ, але не більше 50 000 гривень.

Право на отримання державної фінансової підтримки отримають фермерські господарства, внесені в Реєстр одержувачів бюджетних коштів, що формуватиметься спеціальною комісією при облдержадміністраціях. Згідно проекту Порядку, внесенню в реєстр підлягають фермерські господарства, у обробітку яких перебуває не більше 500 га сільськогосподарських земель, та чистий дохід якого не перевищує 15 млн гривень; сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, у складі якого не більше 20 членів площею до 100 га кожен, а обсяг реалізації продукції за останній рік не перевищує 30 млн гривень.

УКАБ підтримує ініціативу Мінагропроду та вважає програму компенсації вартості насіння потрібною не лише фермерству, а й вітчизняному ринку насіння загалом.

«Така система бюджетної підтримки матиме подвійну вигоду, адже сприятиме поширенню серед фермерів якісного та продуктивного насіння. Для отримання компенсації агровиробнику необхідно підтвердити посівні та сортові якості насіння відповідними сертифікатами, що сприятиме зменшенню частки несертифікованого насіння на ринку», - відзначив Роман Граб,  координатор насіннєвого комітету Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».