Прес-центр19 вересня 2017, 16:09

Аграрний бюлетень управління агропромислового розвитку Станично-Луганської РДА. 19.09.2017 р.

Фінансування Держпродспоживслужби хочуть збільшити в 6 разів

К абінет Міністрів пропонує Верховній Раді збільшити фінансування протиепізоотичних заходів у 6 разів з 113,657 млн гривень до 687,195 млн гривень із загального фонду у 2018 році порівняно з 2017 роком.

Про це сказано в зареєстрованому 15 вересня законопроекті про держбюджет на 2018 рік №7000.

У цілому фінансування Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів заплановано збільшити порівняно з 2017 роком на 1,123 млрд гривень до 3,023 млрд гривень, з яких 2,531 млрд гривень - із загального фонду бюджету.

Зокрема, на керівництво та управління в сфері безпеки харчових продуктів і захисту споживачів буде спрямовано 1,616 млрд гривень, на організацію й регулювання діяльності установ у системі Держпродспоживслужби - 594,7 млн гривень, на проведення лабораторних випробувань, вимірів, досліджень і експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду) - 124,7 млн гривень.

За матеріалами: Українські Новини

В Україні розроблять спеціальну програму кредитування агровиробників

М іжвідомча робоча група за участі представників банківського сектору розробить спеціальну програму державної підтримки сільськогосподарських виробників. 

Відповідне розпорядження віддав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час наради з питань кредитування сільськогосподарських виробників, повідомляє Урядовий Портал.

«Доступ до розумних кредитних ресурсів  - один з шляхів зростання. Нам треба  сфокусувати адресність допомоги, заздалегідь розробити всі нормативні акти, аби з січня розпочати реалізацію всіх ініціатив. Завдання - відродити тваринницький комплекс", - підкреслив Володимир Гройсман.  

Робоча група, яку очолить перший заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, має до 1 листопада 2017 року подати на розгляд Уряду перші напрацювання по програмі. 

Нагадаємо, у 2018 року на підтримку агросектору планується виділити з державного бюджету України 7,3 млрд грн: в тому числі 1 млрд грн – на підтримку фермерів і 2 млрд грн – на здешевлення кредитів для створення нових молочнотоварних комплексів.

 

Проект "Агрощит": підтримка фермерів і малого агробізнесу

 

В Україні стартував проект АГРОЩИТ на підтримку фермерів і малого агробізнесу. Проект цікавий з точки зору організаторів, актуальності, спектру надання послуг і застосування сучасних технічних можливостей. ІА AgroNews.ua виступає інформпартнером проекту.

Це закритий проект, доступ до якого мають тільки учасники, тобто фермери й організатори.

Проект започатковано п’ятьма організаторами на базі мобільного додатку AgroUA, що досяг майже за рік свого існування більше 7 тисяч установок на смартфонах і планшетах. Додаток працює на операційних системах Android та iOS, має Інтернет-версію за адресою: http://editor.appformer.com/agroua

Засновники AgroUA позиціонують свій продукт як аграрну інформаційно-комунікаційну платформу. Широкий спектр застосування додатку - від новин і актуальних цін на с/г продукцію до розміщення комерційних та інформаційних оголошень - дозволяє говорити про те, що всі користувачі «мають в кишені» аграрний ринок України. Важлива риса мобільних додатків полягає в сервісі Push-повідомлень, що дозволяє швидко робити одночасну розсилку інформації всім користувачам. Таке повідомлення висвічується на екранах мобільних пристроїв, що дозволяє охопити усіх без виключення абонентів. Push-повідомлення - потужний канал передачі інформації цільовій аудиторії. Цей сервіс використовується в проекті АГРОЩИТ для допомоги фермерам у випадку рейдерських атак, - кнопка РЕЙДЕРСТВО.

Про організаторів

Асоціація фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ)

Головна місія АФЗУ в проекті АГРОЩИТ - об’єднати і згуртувати всіх членів своєї асоціації на загальній українській мобільній он-лайн платформі мобільного додатку AgroUA. Серед завдань також координуючі функції, інформаційна підтримка та підтримка на рівні асоціації.

TOB «ГЬОТС»

Компанія виконує фінансово–економічне планування господарської та податкової політики (бухгалтерський аутсорсинг); допомога у  підготовці документів на кредит, супровід в банку; пошук майнових та фінансових поручителів; закупівля  с/г продукції за найкращими цінами та з безпекою отримання оплати; постачання матеріально–технічних ресурсів (мінеральні добрива, СЗР, ПММ, насіння, техніка та обладнання); допомога у фінансуванні та залученні інвестицій; оптимізація логістики, зберігання та переробки.

Громадська організація «Центр розвитку підприємництва та інвестицій»

Є незалежним самоврядним громадським об’єднанням, метою якого є розвиток підприємництва та сприяння поліпшенню інвестиційного клімату в Україні. Надає всебічну інституціональну, консультаційно-методологічну та інформаційну допомогу при реалізації інвестиційних, інноваційних та бізнесових проектів.

ТОВ «Інсайтекс»

Це комунікаційна платформа для обміну технологіями та досвідом в доробці, зберіганні зернових, енергоефективності аграрних підприємств. Це площадка для пошуку партнерів і інвесторів. Пріоритетні напрямки: залучення закордонних консультантів, виробників обладнання й експлуатуючих організацій; розповсюдження передових досягнень у сфері зберігання й переробки с/г продукції; адаптація закордонної практики; організація щоквартальних конференцій і семінарів з проблематики інноваційного розвитку елеваторної те переробної галузі.

Мобільний додаток AgroUA

Це мобільна аграрна інформаційно-комунікаційна платформа, яка об’єднує всіх учасників аграрного ринку України. Дозволяє бути в епіцентрі аграрного життя країни та в курсі нових подій і технологій. Можна заявляти про себе всім учасникам ринку, публікуватись в каталогах, рекламувати себе й продукцію, анонсувати події та інновації. Можна оголошувати тендери, розміщувати оголошення про купівлю/продаж, спілкуватись у форумі, слідкувати за  пропозиціями та вакансіями на ринку, заявляти про себе роботодавцям, ділитися досвідом, слідкувати за тендерами агрохолдингів, читати новини, відвідувати усі аграрні Facebook-групи, заходити на всі популярні агросайти, користуватися путівниками по окремим аграрним заходам, та багато інших можливостей. Меню ФІЛЬТР дозволить зробити налаштування, щоб відсіяти зайву інформацію, яка приходить у вигляді Push-повідомлень. 

В рамках АГРОЩИТа основним завданням додатку є підтримка і координація проекту. Для забезпечення роботи проекту АgгоUА створює усі необхідні програмні модулі, серед яких і кнопка РЕЙДЕРСТВО.

Разом усі організатори проекту доповнюють один одного і надають комплексний спектр послуг для фермерів і малого агробізнесу. Залучаються й партнери-однодумці, які в рамках АГРОЩИТа виконують додаткові послуги та реалізують ТМЦ за адекватними цінами, роблячи і свій внесок у розвиток фермерства.

Мета проекту

Таким чином, АГРОЩИТ заслуговує на увагу і є потужним інструментом для розвитку фермерства і його безпеки в Україні.

Зі слів організаторів, це лише перші кроки в їх стратегічному плані по виведенню фермерів до рівня розвинених країн і створенню відповідних механізмів їх стабільно   прибуткової і безпечної діяльності. Всю стратегію організатори не поспішають оприлюднювати, однак підкреслили: чим більше фермерів об’єднається навколо проекту, тим ширшим буде спектр послуг партнерів і тим динамічніше буде втілюватись в життя ця стратегія.

Проект закритий, незалежний і об’єднує професіоналів з різних сфер агроринку. Організатори розуміють: позитивні результати можливі в об’єднанні зусиль і ресурсів. Саме тому до проекту АГРОЩИТ запрошуються нові партнери-однодумці.

Вигоди участі в проекті

Як запевняють організатори, вже на початковому етапі є абсолютні фінансові вигоди для фермерів від участі в проекті, а саме: додатковий прибуток від 500,00 грн./га; протистояння рейдерству;  допомога в фінансування та залученні інвестицій; участь в конференціях і семінарах з нових агротехнологій за найнижчою ціною; допомога у виході на нові ринки збуту. Буде надана можливість за привабливими цінами здійснити продаж с/г продукції; придбати смартфони/планшети SAMSUNG; постачати матеріально-технічні ресурси. Було підраховано, що при абонплаті, виходячи з 200 грн./міс., фінансові вигоди від участі в проекті у рази вищі.

На Дніпропетровщині рейдери здійснили захоплення сільгосппідприємства

 

У п’ятницю 15 вересня на поля агропідприємства «Агроволодар» в с. Личкове Магдалинівського району Дніпропетровської області у супроводі держвиконавця було доставлено 7 комбайнів, щоб почати збір врожаю.

Про це розповів керівник сільгосппідприємства «Агроволодар» Василь Кузнєцов.

«Сам вибір часу прибуття і дня тижня перед вихідними, коли держустанови закриваються — це перша ознака рейдерства. На наші поля збирати наш урожай прибули рейдери», — каже Василь Кузнєцов.

Фермер пояснив схему рейдерського захоплення його врожаю: вона пов’язана неконституційною та незаконною концентрацією повноважень, яку в ході непродуманих реформ отримав Мін’юст.

«До 2016 р. земельні паї в Личковому орендувало ТОВ АФ «Олімпікс-агро». Коли ж термін держреєстрації договорів з «Олімпіксом» закінчився, наше підприємство на законних підставах уклало з селянами нові договори, провело абсолютно законну їхню державну реєстрацію в реєстрі. Це було восени 2016 р. У цьому році ми засіяли поля, виростили врожай, і раптом сюди є колишні орендарі і збираються при силовій підтримці правоохоронців вкрасти у нас урожай», — обурюється фермер.

Як з’ясувалося, комісія Мін’юсту з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації без запрошення сторін і розгляду аргументів по суті, в односторонньому порядку скасувала реєстрацію договорів оренди власників земельних паїв з підприємством «Агроволодар». Зроблено це було наприкінці липня 2017 р., коли урожай на полях майже поспів.

«На підставі цього незаконного ні за формою, ні за суттю рішення комісії міністерства, в обхід усіх чинних правових норм держави, люди міністра Петренка дозволили вкрасти у нас вирощений нами урожай», — заявив Василь Кузнєцов.

Він пояснив, що в результаті цих рейдерських дій не просто будуть пограбовані підприємство і власники земельних паїв, головні результати будуть мати політичний характер.

Аграрій попередив рейдерів і правоохоронців, що без бою жителі Личкового і співробітники «Агроволодара» свій урожай не віддадуть.

За матеріалами: kurkul.com

Продати землю в Україні готові 5-8% її власників

П родати свої земельні паї у разі відкриття ринку землі готові 5-8% їхніх власників, повідомив керівник проекту Світового банку "Підтримка реформ у сільському господарстві і в земельних відносинах в Україні" Денис Нізалов.

"За результатами численних опитувань приблизно 5-8% власників землі готові її продати, а це 2 млн га", - сказав він, виступаючи на Міжнародній конференції "Люди передусім. Якість і благополуччя в пострадянських економіках".

За його оцінками, при введенні ринку сільгоспземлі його загальний обсяг становитиме $15 млрд. При цьому, на думку експерта, власники земельних паїв додатково отримають близько $30 млрд як за рахунок продажу ділянок, так і за рахунок підвищення орендної плати за не продану землю.

Д.Нізалов висловив припущення, що відкриття земельного ринку призведе до перерозподілу доходів між власниками і користувачами землі на користь власників.

Він уточнив, що наразі велика частина доходів від користування землею припадає на орендарів - близько 86%. Після запровадження ринку землі очікується, що ця цифра становитиме 62%.

Експерт уточнив, що наразі в оренді перебувають 16,5 млн га паїв. Середня орендна плата в Україні становить близько $50 за 1 га. Таким чином, доходи населення від оренди землі становлять $ 820 млн на рік.

Він також висловив припущення, що відкриття ринку землі надасть можливість залучити додаткові кошти в агропромисловий сектор за рахунок інвестицій і банківського кредитування.

Як повідомлялося, в Україні налічується 42,7 млн га сільськогосподарських земель.

За оцінками експерта, наразі в оренді перебувають понад 19 млн га землі.

У країні діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, який парламент продовжував вісім разів.

За матеріалами: Інтерфакс-Україна

В Україні скасували національні стандарти

К абінет міністрів України прийняв постанову, відповідно до якої скасовуються всі національній стандарти та відповідальність за їх недотримання. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Зокрема, Кабмін прийняв постанову, якою внесені зміни до Закону України «Про стандартизацію». Згідно внесеним змінам, передбачається добровільне застосування стандартів, що «відповідає вимогам Угоди про технічні бар’єри в торгівлі Світової організації торгівлі, а також європейським принципам стандартизації». Окрім того, скасовується необхідність погодження проектів національних стандартів з державними органами, а також – галузева стандартизація. Також нововведення передбачають відміну штрафів за недотримання національних стандартів.

Як пояснили в Мінекономіки, такі зміни в законодавстві дозволять «підігнати» вітчизняну систему стандартизації до міжнародних та європейських норм і правил.

 

Як розподілять гроші на АПК, передбачені у Бюджеті-2018

1 5 вересня, на засіданні Кабінету Міністрів України, було представлено проект Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік», у якому були враховані пропозиції Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо підтримки аграрної галузі на наступний рік.

Державні програми будуть зорієнтовані на галузі, які найбільше потребують підтримки, та здатні забезпечити довготривалий  позитивний ефект для економіки та соціальної сфери.

Зокрема, проектом Закону України  про Державний бюджет на 2018 рік передбачено:

1 млрд гривень - фінансова підтримка розвитку фермерських господарств та сільської кооперації;

1 млрд гривень - фінансування часткової компенсації вартості придбаної с/г техніки та обладнання українського виробництва;

2 млрд гривень - бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції;

2, 3 млрд гривень -  підтримка галузі тваринництва, зокрема, на напрями будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів.

Також заплановано значно збільшити фіксування на проведення протиепізоотичних заходів, зокрема, для боротьби з АЧС.

Загалом, на державну підтримку сільськогосподарської галузі у 2018 році, відповідно до Бюджетного Кодексу України, планується направити 1% від ВВП аграрної галузі.

Проект Державного Бюджету на 2018 рік направлено до парламенту.