Прес-центр21 вересня 2018, 13:09

Актуальні питання підготовки господарського комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Для своєчасного початку опалювального періоду 2018-2019 років інспекція Держенергонагляду у Луганській області вважає за необхідне звернути увагу керівників підприємств, установ та організацій – споживачів енергії, що тільки чітко спланована, фінансово, технологічно та організаційно забезпечена робота може гарантувати стале функціонування енергетичного господарства в зимовий період.

Нагадуємо, що затвердженими наказом Мінпаливенерго України та Міністерства з питань ЖКГ України від 10.12.2008 № 620/378, (зареєстровані Мінюстом України 31.12.2008 р. за № 1310/16001) «Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду» далі (ППТГ до ОП) встановлено єдиний порядок підготовки теплових господарств до опалювального періоду.

Для оцінки готовності теплових господарств споживачів власниками теплових господарств або уповноваженими ними органами до 1 вересня поточного року створюються комісії з перевірки готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період. До складу комісій споживачів входять керівники і фахівці виконавчої дирекції, керівний персонал та провідні фахівці теплових господарств споживачів, а також представники організації-теплопостачальника та представник інспекції Держенергонагляду у Луганській області.

Перевірку готовності теплових господарств до роботи в опалювальний період має бути закінчено не пізніше 25 вересня поточного року.

Під час визначення стану готовності до роботи теплових господарств споживачів в опалювальний період перевіряється:

-наявність паспортів теплових установок, принципових схем та інструкцій для обслуговувального персоналу;

-виконання необхідних обсягів ремонтних робіт та оформлення їх відповідними актами;

-проведення необхідних профілактичних робіт та ремонтів, випробувань і промивань трубопроводів, водопідігрівників та вентиляційно-калориферного обладнання, оформлення відповідних протоколів та отримання акту готовності до опалювального періоду, форма якого наведена у додатку 4, від підприємства централізованого теплопостачання;

-стан утеплення будівель (горища, сходові клітки, підвали, двері тощо);

-стан трубопроводів, арматури та теплової ізоляції;

-наявність та стан ЗВТ і автоматичних регуляторів;

-наявність та стан приладів комерційного обліку теплової енергії;

-працездатність пристроїв захисту систем теплоспоживання;

-відсутність прямих з’єднань теплового устаткування та устаткування теплових пунктів з водопроводом та каналізацією;

-щільність теплового устаткування;

-наявність пломб на розрахункових шайбах та соплах елеваторів.

Рішення про готовність теплових господарств споживачів до роботи в опалювальний період приймається комісіями, на підставі акту стану готовності до роботи в опалювальний період.

Основні умови щодо підписання акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період:

Наказ або розпорядження про створення комісії з перевірки готовності теплового господарства суб’єкта господарювання до опалювального періоду. В склад комісії включити представника інспекції Держенергонагляду.

Розроблені заходи щодо підготовки теплового господарства суб’єкта до опалювального періоду з відміткою про їх виконання.

Наказ про призначення відповідальних осіб за технічний стан і безпечну експлуатацію теплового господарства суб’єкта, із зазначенням об’єктів, за які відповідає особа.

Протоколи та (або) посвідчення про перевірку знань вимог правил ПТЕ ТУ і М та ППТГ до ОП у відповідальних осіб (копія).

Акти проведення Держповірки вимірювальним приладам (манометри, термометри, лічильники), які встановлені на теплових системах суб’єктів господарювання (копія).

Акти гідропневматичної промивки та гідравлічного випробування теплових мереж та систем опалення, гарячого водопостачання із позначенням тиску при проведенні випробування (копія).

Звернення на ім’я начальника інспекції Держенергонагляду у Луганській області щодо направлення інспектора Держенергонагляду для участі в комісії суб’єкта господарювання із підписання акту стану готовності до опалювального періоду 2018-2019 р. Вказати контактний телефон.

Оформлення і підписання акту стану готовності теплового господарства в опалювальний період членами комісії суб’єкта та закріплення підпису печаткою на кожний об’єкт, відповідно до додатку № 1 ППТГ до ОП.

Оформлення і підписання акту готовності теплового господарства в опалювальний період членами комісії суб’єкта та закріплення підпису печаткою ціликом на суб’єкта господарювання, відповідно до додатка № 3ППТГ до ОП.

Маріупольське відділення інспекції Держенергонагляду у Донецької області постійно здійснює комплекс заходів щодо нормативного забезпечення процесу експлуатації енергетичного господарства підприємств, установ, організацій та здійснення державного енергетичного нагляду за підготовкою енергетичного господарства до роботи в осінньо - зимовий період та своєчасний початок опалювального періоду.

Про всі випадки зриву термінів підготовки теплових господарств соціально значимих споживачів теплової енергії до роботи в опалювальний період, випадків порушення теплопостачання, та з виникаючими питаннями щодо отримання Актів готовності теплового господарства до роботи в опалювальний період звертатися до Маріупольського відділення інспекції Держенергонагляду у Луганській області за адресою: Луганська область м. Сєвєродонецьк, пр-т Гвардійський, 33, електронна адреса – gosenergo@ukr.net .