Прес-центр19 cічня 2021, 15:01

Актуальний коментар: енергопостачальним підприємствам Луганщини діючі тарифи не підвищували

Зокрема, підприємства централізованого водопостачання та водовідведення області надають послуги за тарифами, встановленими ще у 2019 році, а деякі – у 2017 році.

Про це повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай.

«Незважаючи на зростання собівартості складових тарифів через суттєве збільшення ціни на електроенергію, а це майже 37 %, на матеріали та послуги, підвищення рівня мінімальної зарплати, податків, органи місцевого самоврядування не корегували тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення. Тобто жителі області сплачують за воду за раніше встановленими тарифами», – зазначив Віталій Сурай.

Так, наразі середній тариф (з ПДВ) по області складає: вода – 14,94 гривень за куб. м, стоки – 17,67 гривень за куб. м. Для порівняння, надаємо відповідний середній тариф по Україні: вода – 15,17; стоки – 12,00.

Крім того, директор профільного Департаменту пояснив, що на початок опалювального періоду 2020-2021 років всім підприємствам, що надають населенню послуги з постачання теплової енергії,  органами місцевого самоврядування встановлено нові тарифи.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України та Міністерства розвитку громад та територій України, зниження розміру зазначених тарифів відбулося в середньому на 4,5 % за рахунок зменшення паливної складової.

Ціна газу (гривень/тис. куб. м. без ПДВ) в новому тарифі зменшена на 2187,12 (у попередньому вона становила 6235,51;  у новому – 4048,49).

За словами Віталія Сурая, на сьогодні ціна газу в рамках режиму покладання спеціальних обов'язків складає 6103,10 та теплопостачальні підприємства не мають наміру корегувати діючі тарифи.

Для інформації, наразі середній тариф на постачання тепла по області  складає 1667,61 гривень/Гкал з ПДВ.

Щодо управителів багатоквартирними будинками, призначених органами місцевого самоврядування у 2018-2019 роках, Віталій Сурай повідомив, що з того моменту ціна на їх послуги не змінювалася.

Однак, на сьогодні, у випадку перевищення собівартості послуг над їх ціною, законодавчо не визначено алгоритм дій управителя для зміни ціни на послугу у зв’язку з неможливістю перегляду ціни місцевою владою.

Зміна ціни може відбутися виключно шляхом проведення загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків, але в умовах пандемії наразі це майже неможливо.

Ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком по області складає від 2,00 гривень/кв. м до 4,22 гривень/кв. м.