Прес-центр13 травня 2019, 15:05

Боржники Луганщини цього року погасили 47 млн грн заборгованості з ЄСВ

В.о. начальника Головного управління ДФС у Луганській області Ольга Височина повідомила, що за оперативними даними станом на 1 травня 2019 року заборгованість із єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) по Луганській області склала 1 млрд 819 млн гривень.

За її словами, юридичні особи заборгували 819 млн грн, фізичні особи - підприємці – 1 млрд гривень.

Зважаючи на те, що на ДФС покладено контроль за дотриманням податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам й забезпечення реалізації державної політики з адміністрування ЄСВ, у фіскальній службі Луганщини вживаються заходи щодо погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску.

«За результатами проведеної роботи протягом січня-квітня 2019 року боржникам було направлено 3,5 тис. вимог про сплату недоїмки на загальну суму 293 млн грн та забезпечено погашення боргу в сумі 47 млн гривень», – зазначила Ольга Височина.

«Хочу нагадати, що період роботи працівника, за який роботодавцем не сплачені внески з єдиного соціального внеску, не буде зараховано до страхового стажу працівника до повного погашення боргу. Ось чому нарахування та своєчасна й повна сплата ЄСВ є запорукою соціального захисту громадянина, - наголосила Ольга Височина. - На жаль, окремі роботодавці не розуміють, що порушення ними обов'язків зі сплати внесків позбавляє працюючих страхового стажу, а відповідно й гідної майбутньої пенсії».

Нагадаємо: порядок нарахування та строки сплати ЄСВ для платників встановлено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування» від 08.07.2010р. № 2464-VI (зі змінами та доповненнями) та Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яка затверджена наказом МФУ від 20.04.2015року № 449 (зі змінами та доповненнями).

Головне управління ДФС у Луганській області