Прес-центр28 жовтня 2017, 13:10

День визволення України від фашистів: найважливіші битви за країну

28 жовтня виповнюється 73 роки з Дня визволення України від фашистських загарбників.
У 2009 році президент Віктор Ющенко видав указ про введення національного свята День визволення України від фашистських загарбників. Щорічно воно відзначається 28 жовтня – в день, коли в 1944 році німецькі війська покинули територію сучасної України.
Згідно з указом Ющенко, в День визволення України від фашистських загарбників проводиться «вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні».
Звільнення України під час Другої світової війни відбувалося з січня 1943 року по жовтень 1944 року. В ході наступу були проведені 15 військових операцій.
Найважливіші військові битви, які наближали День визволення України від фашистських загарбників
Бєлгородсько-Харківська операція (3 серпня – 23 серпня 1943 року)
Проходила під кодовою назвою «Румянцев» і була завершальною частиною Курської битви. Операція завершилася звільненням Харківського промислового району, створила передумови для повного звільнення Лівобережної України.
Донбаська операція (13 серпня – 22 вересня 1943 року)
Операція почалася з наступу правого крила Південно-Західного фронту. Радянські війська перейшли Сіверський Донець, але були зупинені на річці Міус, де німці побудували сильно укріплений оборонний рубіж. Війська Південного фронту пішли в наступ і прорвали німецьку оборону. На початку вересня 1943 року на Донбасі були звільнені Бахмут (тоді Артемівськ), Горлівка, Донецьк.


Радянські війська у вересні 1943 року взяли місто Сталіно (нинішній Донецьк)

При звільненні Донбасу німецька армія «Південь» зазнала величезних втрат і відійшла за Дніпро. Відступаючи, німці використовували тактику «випаленої землі»: знищували все, що могло допомогти радянському наступу.
Битва за Дніпро (26 серпня – 23 грудня 1943 року)
Одна з найбільших військових операцій в світовій історії. Протяжність фронту становила 750 кілометрів. Наступаючі радянські війська налічували 2,5 мільйона чоловік, що обороняються, підрозділи Вермахту – 1,5 мільйона військових.
Після чотиримісячних боїв і численних переправ під безперервним обстрілом радянські війська перейшли Дніпро і створили плацдарми для наступу. Лівобережна Україна була повністю звільнена. В ході битви за Дніпро війська противника були вибиті з Чернігова, Києва, Полтави, Дніпра, Кам’янського (тоді Дніпродзержинська), Запоріжжя, Кременчука.

6 листопада був звільнений Київ

У зв’язку з цим, крім свята День визволення України від фашистських загарбників, в жовтні і листопаді щорічно відзначається День міста у всіх цих населених пунктах.
Дніпровсько-Карпатська операція (24 грудня 1943 – 17 квітня 1944 року)
Стала одним з найбільших битв Другої світової війни. В битви були залучені п’ять радянських фронтів і дві групи армій Вермахту. Радянський Союз кинув в бій всі свої шість танкових армій.

Радянські війська рухаються на Одесу

Одна з ключових баталій Дніпровсько-Карпатської операції – Корсунь-Шевченківська битва, яка завершилася оточенням великої групи німецьких військ. Радянська армія вийшла до Карпат і кордону з Румунією.
Кримська операція (8 квітня – 12 травня 1944 року)
Під час наступу з північного сходу радянські війська блокували в Криму 17-у німецьку армію, захопивши при цьому важливий плацдарм на південному березі Сиваша. Стрімкий наступ дозволив звільнити Крим протягом місяця.
Найдовше протримався німецький гарнізон в Севастополі: Червона Армія штурмувала місто з 16 квітня по 12 травня 1944 року. Зрештою, війська Вермахту були затиснуті на мисі Херсонес і здалися. Німецько-румунські війська за час кримської операції втратили близько 140 тисяч чоловік.
Львівсько-Сандомирська операція (13 липня – 29 серпня 1944 року)
Результатом стало звільнення від німецької окупації всієї території України в межах 1941 року. Розгром групі армій «Північна Україна» було завдано силами лише одного 1-го Українського фронту. Німецький східний фронт виявився розколотий на дві частини, радянські війська пройшли лінію німецької оборони на річці Вісла і форсували її.

Радянські танки на вулицях Львова

При цій операції були звільнені Львів, Перемишль, Галич та Івано-Франківськ (тоді Станіслав).
Східно-Карпатська операція (8 вересня – 28 жовтень 1944 року)
Операція проводилася радянськими військами спільно з 1-м чехословацьким армійським корпусом. Був взяв Дуклінської перевал і звільнено Закарпатті.
Через запеклий захист німців в горах війська СРСР не змогли пробитися на допомогу Словацькому повстанню. Воно було придушене, звільнення території Чехословаччини затягнулося до капітуляції Німеччини в 1945 році. Останній день цієї операції став датою свята – День визволення України від фашистських загарбників.
Нагадаємо, що день визволення Києва відзначається 6 листопада. До цієї дати була підготовлена добірка фотографій, як змінювалася столиця України після закінчення війни.