Прес-центр30 жовтня 2017, 14:10

Держенергоефективності представило перспективи впровадження енергоменеджменту в бюджетній сфері Луганщини

 

27 жовтня у Сєвєродонецьку Луганської області фахівці Держенергоефективності презентували переваги впровадження енергоменеджменту в об’єктах бюджетної сфери регіону.

«Впроваджуючи енергоменеджмент, можна досягти 5–10% економії енергоресурсів, а налагодивши енергоефективну експлуатацію об’єктів — і всі 20%. При цьому, немає необхідності у значних інвестиціях», - наголосив начальник Управління енергетичного менеджменту та стандартизації Держенергоефективності Павло Ладецький.

Фахівці відзначили, що Луганська обласна військово-цивільна адміністрація (http://www.loga.gov.ua) та Держенергоефективності свого часу підписали меморандум про партнерство у сфері енергетичного менеджменту.

У свою чергу, заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко запевнив, що обласна влада вкрай зацікавлена у впровадженні енергоефективних заходів, щоб зменшити обсяг ресурсів, що витрачаються.

Зокрема, у 2014 року у м. Сєвєродонецьку рішенням міської ради затверджено концепцію енергоменеджменту. З 2015 року у бюджетних установах міста здійснюється енергомоніторинг. Завдяки цьому, як інформують експерти, досягнуто суттєвої економії ресурсів: 12,8% тепла, 22,4% газу, 33,6% води, 11,25% електроенергії. Загальна економія бюджетних коштів з початку запровадження енергомоніторингу склала майже 5 млн. гривень.

Міська влада Сєвєродонецька (http://sed-rada.gov.ua) буде продовжувати роботу у сфері енергоменежменту у співпраці з Держенергоефективності. Відповідний меморандум, підписаний Головою Держенергоефективності С.Савчуком, вручено в.о. першого заступника мера міста Сергію Зарецькому в рамках семінару.

На безперечних перевагах енергоменеджменту наголосив і Сергій Гаращук, директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради (http://zt-rada.gov.ua): «Скорочення обсягу споживання енергоресурсів лише на 5% дозволяє в масштабі міста Житомира зекономити 4,4 млн. грн. в рік».

Про особливості підвищення спроможності місцевих громад у питаннях енергоефективності розповіла присутнім консультант проекту GIZ «Реформа в сфері енергоефективності України» (http://www.eeib.org.ua) Ірина Гудзь.

Рекомендації щодо впровадження енергоменеджменту та матеріального стимулювання відповідальних енергоменеджерів надав і Дмитро Сакалюк, експерт з енергоефективності.

Довідково:

Семінар організовано Держенергоефективності спільно з Луганською обласної військово-цивільною адміністрацією (http://www.loga.gov.ua), Проектом GIZ «Реформа в сфері енергоефективності України» (http://www.eeib.org.ua) та Представництвом Фонду ім. Ф. Еберта в Україні (http://fes.kiev.ua/n/cms).