Прес-центр16 квітня 2019, 11:04

До п'яти мільйонів гривень можуть отримати малі населені пункти на реалізацію культурних проектів

Оголошено про початок конкурсу проектів культури «Малі міста – великі враження», що реалізується Кабінетом Міністрів спільно з органами місцевого самоврядування. Про це повідомила заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик під час селекторної наради з керівництвом міст та районів Луганщини.

Начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук розповіла про умови участі у конкурсі та закликала території якомога швидше долучитися, оскільки терміни подання та реалізації проектів дуже стислі.

«На проведення цього конкурсу в державному бюджеті передбачено 50 млн гривень. Метою конкурсу є привернення уваги до стану культурної спадщини в регіонах, її відновлення та інтеграції в життя громад, стимулюючи тим самим економічну привабливість. Тобто конкурс сприятиме розвитку туристичної привабливості району або міста», – зазначила Аліна Адамчук.

У конкурсі можуть взяти участь населені пункти, кількість населення яких не перевищує 50 тисяч.

Обов’язковим є співфінансування з місцевих бюджетів. Очікувана сума коштів з державного бюджету становить: для малих проектів – від 100 до 250 тис. грн, для середніх проектів – від 250 тис. гривень до 1 млн гривень, для великих – від 1 до 5 млн гривень.

Міністерство культури анонсувало ключові дати проведення конкурсу в 2019 році. Так, 15 квітня розпочався прийом проектних заявок, що триватиме лише 30 днів і завершиться 15 травня. 16 травня – початок оцінювання заявок. 5 липня – оголошення переможців. 15 липня – початок реалізації проектів. 1 грудня – кінцевий термін звітування за проектами.

«Це перший конкурс, який дає можливість не тільки реалізувати культурні проекти, а й покращити інфраструктуру, пам’ятки архітектури та об’єкти культури, тобто передбачені витрати на капітальні видатки. Сьогодні культура переходить в економічний аспект. Існує багато прикладів, коли проведення одного фестивалю може докорінно змінити та покращити життя населеного пункту та громади», – наголосила начальник управління культури.