Прес-центр1 червня 2020, 11:06

До уваги бджолярів та рослинників!

Бджоли відіграють важливу роль у сільському господарстві. Але останнім часом частішають випадки загибелі цих комах від використання засобів захисту рослин з порушенням регламентів застосування.

Пестициди потрапляють у бджолині сім’ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються кормові запаси і товарна продукція. Найбільш небезпечні для бджіл інсектициди, тобто препарати, які застосовують проти шкідників. Так за даними науковців, у 95% випадках хімічний токсикоз викликають саме ці речовини, в 4% - гербіциди і лише 1% припадає на інші хімікати.

У більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце і характер хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів, використання небезпечних для бджіл препаратів.

Застосування хімічних засобів захисту рослин регламентується Законами України « Про захист рослин», ЗУ «Про пестициди та агрохімікати» та Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», відповідно до яких адміністрації господарств зобов’язані завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення таких робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Обробка сільськогосподарських культур повинна здійснюватися тільки офіційно дозволеними «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених в Україні» препаратами. У цьому ж довіднику зазначені і пестициди дозволені для використання на присадибних ділянках.

Всі роботи з пестицидами проводять в ранкові та вечірні години, допускається проведення їх в день у похмуру, прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають з вулика.

Забороняється залишати у полі невикористані речовини пестицидів, також категорично забороняється обробка пестицидами ентомофільних сільськогосподарських рослин та рослинності в лісосмугах в період їх цвітіння навколо оброблюваних полів. Обробки проводять тільки за наявності відповідних показань із застосуванням наземного малооб’ємного обприскування при швидкості вітру менше 5 м/с і витратою препарату суворо за нормою. Обробка хімічними речовинами медоносних культур під час їх цвітіння неприпустима. У разі крайньої необхідності використовують найменш токсичні пестициди або біопрепарати. Обробки проводять в ранкові години за відсутності масового льоту бджіл, при цьому авіаобробки виключаються.

Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивести пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика (без кочівлі) або прибрати бджолині сім’ї в зимівник.

Терміни ізоляції бджолиних сімей залежать від ступеня токсичності та періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Обробляють посіви переважно препаратами другого та третього класу небезпеки. Так, при обробки пестицидів другого класу небезпечності (фастак, каратезеон, нурел Д, Бі-58), обмеження льоту бджіл становлять близько 3-4 діб, а третього класу (моспілан, матч, більшість фунгіцидів, гербіцидів, біопрепарати) - 1-2 доби. Терміни ізоляції збільшуються на 1-2 дні при зниженні температури і підвищення вологості повітря.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно статті 21 Закону України «Про захист рослин»(№3042-VI).

Головний спеціаліст Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Луганській обл. Сухаревський С.А.