Прес-центр21 липня 2017, 11:07

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань України в Станично-Луганському районі інформує.

Одним із основних факторів забезпечення безпеки дорожнього руху є стан здоров'я водія. Своєчасно виявити порушення та розлади в стані здоров'я водіїв можливо лише при регулярному проходженні ними медичних оглядів. Правильна організація проведення передрейсових медичних оглядів є однією з основних ланок профілактики дорожньо-транспортних пригод.

З цією метою на кожному підприємстві, установі, організації, які мають транспортні засоби, необхідно організовувати і в обов'язковому порядку проводити передрейсові медичні огляди водіїв транспортних засобів. Передрейсові медичні огляди проводяться медичними працівниками.

Проведення щозмінних перед рейсових та після рейсових медичних оглядів водіїв транспортних засобів базується на наступних нормативно-правових актах.

1. Спільним наказом МОЗ та МВС України від 31.01. 2013 № 65/80, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2013 р. за № 308/22840 «Про затвердження Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів» передбачено:

Щозмінному передрейсовому та післярейсовому медичним оглядам підлягають водії транспортних засобів підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб-підприємців, що здійснюють перевезення пасажирів та вантажів (далі - перевізник).

Щозмінний передрейсовий медичний огляд проводиться для водіїв транспортних засобів перевізника безпосередньо перед їх виїздом у рейс.

У разі виявлення ознак хвороби протягом зміни водії підлягають післярейсовому медичному огляду.

Проведення щозмінних передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв здійснюється у відведеному спеціальному приміщенні.

2. Закон України «Про дорожній рух»:

Ст. 12. Не допускати до керування транспортними засобами осіб, які не мають права на керування транспортним засобом відповідної категорії, не пройшли у встановлений строк медичного огляду, перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Ст. 46. Адміністрація підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та господарювання, до штатів яких входять водії, зобов'язана: Для медичного контролю обслуговування водіїв та їх оздоровлення підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та господарювання при чисельності водіїв 100 і більше чоловік створюються відомчі спеціалізовані медичні, фельдшерські та оздоровчі пункти, медико-санітарні частини, поліклінічні відділення та заклади охорони здоров'я, а при чисельності водіїв менше 100 чоловік - з територіальними медичними закладами укладаються договори на їх медичне обслуговування.

3. Закон України «Про автомобільний транспорт»:

Ст. 18. Здійснювати організацію та контроль за своєчасним проходженням водіями медичного огляду, забезпечувати їх санітарно-побутовими приміщеннями й обладнанням.

Ст. 30. Автомобільний перевізник, який здійснює перевезення пасажирів на договірних умовах, зобов'язаний: …забезпечувати проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів;

Ст. 34. Автомобільний перевізник повинен: забезпечувати проведення медичного контролю стану здоров'я водіїв;

організувати проведення періодичного навчання водіїв методам надання до медичної допомоги потерпілим від дорожньо-транспортних пригод.

4. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України "Про автомобільний транспорт", затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України 02.07.2010 № 427, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 липня 2010 р. за 562/17857:

Ліцензіати, які виконують роботи з надання послуг з перевезення, зобов'язані:

2.3.3. Забезпечувати контроль проведення медичного контролю стану здоров'я водіїв автотранспортних засобів із відповідною відміткою у дорожніх листах, якщо їх наявність передбачена законодавством України, а також їх належне ведення;

2.5.3. Документальне підтвердження проходження водіями щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів, а саме: відмітки медичного працівника в журналі щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв і в дорожньому листі, якщо їх наявність для даного виду автомобільних перевезень передбачено законодавством України.

5. Кодекс України про адміністративні правопорушення:

Ст.128. Випуск на лінію транспортних засобів, без проходження щозмінного медичного огляду тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб, від сорока до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст. 129. Допуск до керування транспортними засобами водіїв, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або у хворобливому стані, або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, або таких, що не пройшли у встановлений строк медичного огляду, - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п'яти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ст. 133-1. Перевезення пасажирів чи вантажів водієм, який не пройшов щозмінного передрейсового медичного огляду водіїв транспортних засобів, - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.