Прес-центр22 червня 2018, 08:06

Голова райдержадміністрації прийняв участь у черговому засіданні Дитячого парламенту.

20 червня у конференцзалі Будинку культури відбулось чергове засідання дитячого парламенту.

В рамках участі у конкурсі малих грантів «МОЛОДА ЕНЕРГІЯ ГРОМАД», який є частиною програми ЮНІСЕФ «Посилення життєстійкості та підвищення громадської активності підлітків та молоді у східній Україні», і впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, що є заохочення та підтримка громадської активності підлітків та молоді у Донецькій і Луганській областях, наша креативна молодь запропонувала встановити у Станиці Луганській новий артоб’єкт, надавши майже десять варіантів об’єкта. Усі варіанти були представлені та обговорені. Після чого вирішили винести вибір артоб’єкта на розсуд громадськості.

Другим питанням розглянули проблему сміття, яке можна побачити на усій території Станиці, та про що не одноразово говорили діти на попередніх засіданнях Дитячого парламенту.

Активну участь в обговоренні проблем зі сміттям, прийняв голова райдержадміністрації Юрій Золкін. Він розповів, що на справді проблема сміття полягає не в тому, що його не вбирають, а в тому, що на жаль, ставлення Станичан до питань зі сміттям дуже не відповідальне. У Станиці Луганській є комунальне підприємство “Станічнік”, яке в змозі впоратись зі збором сміття, але це не можливо робити безкоштовно. Справа у тому, що мешканці Станиці Луганської не квапляться укладати договори на вивіз сміття зі “Станічніком”, а переважно викидають його на вулицю, в посадках тощо. Так у 2013 році “Станічнік” мав 2500 укладених договорів з мешканцями Станиці на вивіз сміття, а у 2018 році лише 140. Тобто десь до 2000 домогосподарств Станиці сміття спалює, закопує, просто кудись викидає. Для запобігання екологічної катастрофи, Станично-Луганська селищна рада, змушена, з бюджету селища, постійно виділяти кошти на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ. Тільки в цьому році, за перше півріччя, вже виділено майже 80 000 тис. грн на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ побутового сміття. А ще є стихійні сміттєзвалища будівельного сміття, на ліквідацію яких теж з бюджету селища постійно виділяються кошти. На справді таке ставлення Станичан до питань сміття, дуже дорого їм коштує. Бо ті гроші, які селищна рада витрачає на ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, можна було б витратити на благоустрій Станиці: вуличне освітлення, дитячі майданчики, лавки.

Для розв’язання проблеми сміття, Юрій Золкін запропонував молоді організувати роз’яснювальну компанію серед населення з залученням працівників комунального підприємства “Станічнік”. Діти з ентузіазмом прийняли пропозицію, та найближчим часом зібрались приступити до її реалізації.