Прес-центр1 грудня 2017, 11:12

Голова Станично-Луганської райдержадміністрації Юрій Золкін прийняв участь у засіданні колегії Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації

30 листопада, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз провів засідання колегії.

З питанням забезпечення безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів інфраструктури в населених пунктах області на засіданні виступив заступник начальника управління містобудування та архітектури, начальник відділу, в.о. начальника Михайло Івасішин.

Він нагадав, що в області наразі 26569 осіб з інвалідністю. З них у візках – 1565, з порушенням зору – 975, незрячі особи – 165. Їх проблеми, зокрема, – складність пересування у міському середовищі, не облаштованість соціальних об’єктів для обслуговування осіб з інвалідністю.

Тож, на виконання відповідних Указів Президента України затверджений та реалізується обласний план заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».

Координацію роботи щодо реалізації Плану заходів здійснюють відповідний обласний комітет забезпечення доступності до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, комітети доступності в містах обласного значення та в районах області.

Він підкреслив, що станом на листопад найважливіші об’єкти в області пристосовані для громадян з обмеженими фізичним можливостями. Створені сприятливі умови для безбар’єрного доступу в приміщеннях Рубіжанської міської ради, в усіх будівлях райдержадміністрацій. Частково пристосовані адмінбудівлі Сєвєродонецької та Лисичанської міських рад. Найближчим часом до входу облдержадміністрації буде прибудований спеціальних підйомник для осіб з інвалідністю, які самостійно не можуть підійматися сходами.

Також засобами доступності забезпечені 79 % об’єктів соціального захисту населення, облаштовано пандусами 36 будівель соціального призначення. Серед об’єктів пенсійного фонду забезпечено засобами доступності 73 %, облаштовано пандусами 11 будівель.

Забезпечено засобами доступності 49 % об’єктів лікувально-профілактичних  закладів населення та облаштовано пандусами 118 зазначених будівель.

В лікувально-профілактичних закладах протягом поточного року було споруджено 8 нових пандусів на загальну суму 270 тис. гривень.

В рамках проведення медичної реформи планується відкриття нових будівель 25 амбулаторій в сільській місцевості. Вони будуватимуться за типовими проектами та будуть повністю пристосовані для потреб осіб з інвалідністю.

Серед закладів освіти об’єктів забезпечено засобами доступності 70 %, облаштовано пандусами 112 будівель.

Пристосовуються для відповідних потреб осіб з обмеженими фізичними можливостями існуючі об’єкти дорожньо-тротуарної мережі. Всього в області нараховується 171 об’єкт з заниженими бордюрами, з них з початку поточного року встановлено 48. Планується обладнати ще 52. 

На сьогодні обладнано спеціальними звуковими світлофорами для осіб з вадами зору п’ять пішохідних переходів. Потреба у встановлені світошумових світлофорів складає 39 одиниць. Забезпечено пандусами 4 із 13 залізничних вокзалів та станцій, 10 із 17 автостанцій. Реалізується цей план і на низці інших об’єктів.

Михайло Івасішин відзначив, що розрахунковий обсяг коштів, необхідних для виконання робіт щодо забезпечення доступності об’єктів фізичного оточення для осіб з інвалідністю, складає орієнтовно 45 млн гривень.

У 2018 році для забезпечення безбар’єрного доступу для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів інфраструктури з місцевих бюджетів міст і районів області та інших джерел планується залучити понад 6 млн гривень.