Прес-центр29 травня 2019, 14:05

Головне управління ДФС у Луганській області інформує

Головне управління ДФС у Луганській області у зв’язку з запровадженням змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів з 01.07.2019 року внесеними Законом України від 23.11.2018 №2628-VIII доводить до Вашого відома наступне.

Порядок оподаткування акцизним податком визначено розділом VI Податкового кодексу України (далі Кодекс). Проте 01 січня 2019 року набрав чинності Закон України від 28 листопада 2018 року №2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (далі Закон).

Відповідно до п.22 підрозділу 5 розділу ХХ перехідних положень Кодексу платники податку зобов’язані з 1 травня 2019 року по 1 червня 2019 року зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники будуть станом на 1 липня 2019 року.

Суб’єкти господарювання, які відповідатимуть визначенню платників податку з 1 липня 2019 року зобов’язані до 1 липня 2019 року зареєструватись платниками податку та зареєструвати в системі електронного адміністрування реалізації пального усі склади розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня 2019 року.

Платником акцизного податку є особа (у т.ч. юридична особа що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без створення юридичної особи), яка реалізує пальне або спирт етиловий на митній території України (пп.212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу у редакції чинній з 1 липня 2019 року).

Згідно абз.2 пп.14.1.212 п.14.1 ст.14 Кодексу в редакції яка буде чинною з 1 липня 2019 року, реалізація пального або спирту етилового для цілей розділу VI цього Кодексу – будь-які операції з фізичної передачі (відпустку, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

до акцизного складу;

до акцизного складу пересувного;

для власного споживання або промислової переробки;

будь-яким іншим особам.

За порушення встановленого порядку реєстрації платниками акцизного податку в контролюючих органах та відсутність з вини платника податку реєстрації акцизних складів у системі електронного адміністрування Кодексом передбачена відповідальність у вигляді штрафів (ст.117 ст.128.1 Кодексу у редакції чинній з 1 липня 2019 року).

З 01.07.2019 року набирають чинність зміни до Кодексу, внесені Законом, в частині запровадження ліцензування зазначених видів господарської діяльності та введення в дію єдиного реєстру ліцензіатів та місць обігу пального.

У зв’язку з цим повідомляємо що згідно з Законом:

- ліцензії на право виробництва пального, видаються, призупиняються та анулюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику;

- ліцензії на право оптової торгівлі пальним видаються терміном на п’ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом міністрів України;

- ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими Кабінетом міністрів України органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п’ять років;

- ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним видаються уповноваженими Кабінетом міністрів України органами виконавчої влади за місцем торгівлі суб’єкта господарювання терміном на п’ять років.

Імпорт або експорт пального здійснюватиметься за наявності у суб’єкта господарювання, що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

У зв’язку з набуттям з 01.07.2019 року вказаних змін окремо звертаємо Вашу увагу що для отримання ліцензії на право оптової чи роздрібної торгівлі пальним або на право зберігання пального разом із заявою подаються завірені заявником копії таких документів:

- документи що підтверджують право власності, або право користування земельною ділянкою або інше право землекористування на земельну ділянку на якій розташований об’єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви та/або на дату введення такого об’єкта в експлуатацію цільове призначення якої відповідає заявленій діяльності;

- акт вводу в експлуатацію об’єкта або акт готовності об’єкта до експлуатації або сертифікат прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, або інші документи що підтверджують прийняття об’єктів в експлуатацію відповідно до законодавства щодо всіх об’єктів у місці оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, необхідних для оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

- дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок експлуатації (застосування машин), машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Копії таких документів не подаються у разі їх наявності у відкритих державних реєстрах, якщо реквізити таких документів та назви відповідних реєстрів зазначено у заяві на видачу ліцензії на право оптової або роздрібної торгівлі пальним або на зберігання пального. Відповідальність за достовірність даних у документах поданих разом із заявою, несе заявник.

У разі якщо документи видані (оформлені) іншій особі ніж заявник, такий заявник додатково подає документи, що підтверджують його право на використання відповідного об’єкта.

У зв’язку з викладеним звертаємось до Вас з проханням забезпечити підготовку визначених Законом документів та їх копій для своєчасного отримання ліцензій на відповідний вид господарської діяльності у встановлений Законом термін (не пізніше 20-ти календарних днів).

Також повідомляємо що з 01.07.2019 року набувають чинність зміни до ст..17 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», згідно з яким до суб’єктів господарювання застосовуватимуться фінансові санкції у вигляді штрафів у разі:

виробництва пального без наявності ліцензії – 1000000,00 грн.;

оптової торгівлі пальним або зберігання пального без наявності ліцензії – 500000,00 грн.;

роздрібної торгівлі пальним без наявності ліцензії – 250000,00 грн.