Прес-центр22 липня 2020, 13:07

ID КАРТКА - СУЧАСНИЙ БІОМЕТРИЧНИЙ ДОКУМЕНТ, КОМПЛЕКСНЕ ОФОРМЛЕННЯ ID-КАРТКИ, ID-КАРТКА - САМОДОСТАТНІЙ ДОКУМЕНТ

ID КАРТКА - СУЧАСНИЙ БІОМЕТРИЧНИЙ ДОКУМЕНТ

ID-картка є паспортом громадянина України, який посвідчує особу і підтверджує громадянство БЕЗ подання будь-яких додаткових документів! Головним мотивом запровадження нових паспортів є їх захищеність від підроблення. ID-картка містить електронний безконтактний чіп, який неможливо змінити або скопіювати.

ID-карткою не зможе скористатися жодна інша особа, оскільки такий паспорт надійно захищений від підроблення і є одним з кращих за якістю серед біометричних паспортів у багатьох країнах світу.

Крім того, користування електронними послугами та сервісами, які наразі активно впроваджуються в Україні, є доступним, у першу чергу, саме для власників біометричних документів.

Громадяни України, які є власниками ID-карток, мають можливість отримати послугу з внесення кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на безконтактний електронний носій (чіп) ID-картки.

Запровадження послуги з внесення КЕП на ID-картку надало громадянам можливість користуватися різноманітними електронними сервісами державних органів, отримувати адміністративні і банківські послуги, відкривати та вести бізнес тощо, не виходячи з дому.

Послуга надається безкоштовно та є доступною для громадян України, які досягли 18-річного віку. Термін дії сертифікатів ключів КЕП становитиме 2 роки.

Наразі послугу можна отримати двома способами:

  • одразу після отримання нової ID-картки – у територіальному підрозділі ДМС за місцем реєстрації особи;

  • записати на раніше видану ID-картку – у будь-якому територіальному підрозділі ДМС, незалежно від місця реєстрації.

 

ВАЖЛИВО: для запису КЕП на чіп ID-картки знадобиться PIN-код (PIN 2), який особисто вказується власником ID-картки під час її отримання.

Зазначимо, що оформлення КЕП та внесення його на чіп ID-картки не є обов’язковим і здійснюється за бажанням. Однак, в разі небажання власника ID-картки отримати таку послугу, він не зможе скористатися усіма перевагами електронного підпису.

Відтак наразі, завдяки тісній співпраці Державної міграційної служби України, Міністерства внутрішніх справ та інших державних органів, ID-картка, яка містить електронний підпис громадянина, є повноцінним засобом електронної ідентифікації особи.

 

КОМПЛЕКСНЕ ОФОРМЛЕННЯ ID-КАРТКИ

Комплексна послуга для підлітків ID-14 передбачає оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки при досягненні особою 14-річного віку з одночасним присвоєнням їй реєстраційного номера облікової картки платника податків. Послуга надається безкоштовно підрозділами Міграційної служби, центрами надання адміністративних послуг (ЦНАП), які надають послуги з оформлення біометричних документів, та центрами обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

Для отримання послуги необхідно мати із собою свідоцтво про народження, довідку про реєстрацію місця проживання та документи, що посвідчують особу одного з батьків. Під час карантину послуга доступна за місцем звернення, а після його завершення – за місцем проживання.

Запуск послуги дозволяє зменшити кількість візитів громадян до державних органів та заощаджує їх власний час, оскільки відпадає необхідність відвідування Центру обслуговування платників податків для написання заяви та отримання довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Інформація, яка протягом життя може змінюватися, буде занесена лише до електронного чіпу паспорта. Її можна змінити без необхідності виготовлення (і відповідно оплати) нового документа у підрозділі міграційної служби.

З метою уникнення ускладнень із підтвердженням місця реєстрації, разом із ID-карткою безкоштовно на вимогу особи видається паперовий витяг з реєстру, який не потрібно носити із собою – він надається лише у випадках, коли необхідно підтвердити документально місце реєстрації і установа не має технічної можливості зчитування ID-картки.

Україна прагне до екстериторіальності основних послуг, тобто кожна особа має отримувати послуги незалежно від реєстрації місця проживання.

Наприклад, після оформлення першої ID-картки та внесення даних про особу до ЄДДР всі подальші послуги з документування особа може отримати у будь-якому місті України, незалежно від місця реєстрації.

Відповідно до роз’яснення Національного банку України, ID-картка жодним чином не обмежує можливості українців щодо користування банківськими послугами. Банки можуть встановлювати місце проживання або перебування особи на підставі, у тому числі, інформації, одержаної від громадянина та засвідченої його власним підписом (а саме - із заповненої громадянином анкети-опитувальника).

Загалом, оформлення та видача першої ID-картки (за досягненням 14-річного віку або видача замість паспорта-книжечки зразка 1994 року) здійснюється територіальним підрозділом ДМС за зареєстрованим місцем проживання. В подальшому власники ID-карток з будь-яких питань (обмін ID, зміна інформації на чіпі тощо) можуть звертатися до найближчого підрозділу міграційної служби – без врахування місця реєстрації.

ID-КАРТКА - САМОДОСТАТНІЙ ДОКУМЕНТ

ID-картка - самодостатній документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України, для використання у будь-якій життєвій ситуації не потребує ані зчитування даних з чіпу, ані подання будь-яких додаткових довідок чи сертифікатів.

Зчитування даних з чіпу потрібно у двох випадках:

  1. Верифікація документа - міграційна та прикордонна служба мають необхідне для цього обладнання.

  2. Використання можливостей ID-картки у роботі електронних сервісів або зчитування установою для скорочення часу надання послуг. Сервіси у всіх країнах світу, де запроваджено ID-картки, розвиваються поступово ПІСЛЯ запровадження документа. Аналогічною ситуація є і в Україні.

Законодавство України, так само як і законодавство більшості іноземних держав, не передбачає можливості для відмови особи від оформлення ID-картки за будь-якими мотивами, у тому числі релігійними. Це було б нелогічно з огляду на головний мотив запровадження цього документа - безпеку. У всьому світі будь-які переконання, у тому числі релігійні не можуть бути причиною невиконання норм національного законодавства.

У разі ухвалення судовою інстанцією рішень стосовно окремих громадян України - міграційна служба зробить усе можливе для виконання таких судових рішень.

За будь-яких обставин слід пам'ятати, що використання ID-карток не заперечується абсолютною більшістю релігійних конфесій та спрямоване виключно на безпеку громадян - власників документів, а також на безпеку суспільства в цілому. Використання ж паспорта-книжки зразка 1994 року є небезпечним через доступність підроблення практично у “домашніх” умовах.

ID-картка, яка є документом для внутрішнього використання всередині держави, технічно відповідає і міжнародним вимогам до проїзних документів. Так, власники ID-карток мають можливість без закордонного паспорта безперешкодно перетинати державний кордон України для подорожей до Грузії та Туреччини.

Зверніть увагу: це можливо виключно у разі здійснення поїздок прямого авіаційного або морського міжнародного сполучення між територіями України та Грузії і Туреччини відповідно).