Прес-центр17 серпня 2020, 09:08

Інструктаж з питань охорони праці – шлях до запобігання нещасним випадкам

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує роботодавців та найманих працівників підприємств.

Нещасний випадок на виробництві  це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків, внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть.

Профілактика нещасних випадків на виробництві це комплекс заходів матеріального та нематеріального характеру, які спрямовані на запобігання раптовому впливу на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, унаслідок яких може бути заподіяна шкода його здоров’ю або наступить смерть працівника.

Своєчасне та якісне проведення інструктажів з питань охорони праці  один із заходів профілактики нещасних випадків на виробництві, адже інструктажі проводяться безпосередньо з працівниками на робочих місцях та згідно із діючими на підприємстві інструкціям з охорони праці, які містять лише ті вимоги безпеки праці (вимоги безпеки праці вимоги, встановлені актами законодавства, нормативними i проєктними документами, правилами та інструкціями, виконання яких забезпечує безпечні умови праці та регламентує поведінку працівника), дотримання яких обов’язкове самим працівником при виконанні ним робіт певного виду або за певною професією на цьому підприємстві.

Види та порядок проведення інструктажів з охорони визначаються вимогами Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 № 15, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (НПАОП 0.00-4.12-05) (далі  Типове положення).

Згідно з вимогами Типового положення за характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці (далі  інструктажі) поділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

Вступний інструктаж проводиться:

  • з усіма працівниками, які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади;

  • з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство і беруть безпосередню участь у виробничому процесі або виконують інші роботи для підприємства;

  • з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження трудового або професійного навчання;

  • з екскурсантами у разі екскурсії на підприємство.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби охорони праці або іншим фахівцем відповідно до наказу (розпорядження) по підприємству, який в установленому Типовим положенням порядку пройшов навчання і перевірку знань з питань охорони праці. Вступний інструктаж проводиться в кабінеті промислової безпеки та охорони праці або в приміщенні, що спеціально для цього обладнано, з використанням сучасних технічних засобів навчання, навчальних та наочних посібників за програмою, розробленою службою охорони праці з урахуванням особливостей виробництва. Програма та тривалість інструктажу затверджуються керівником підприємства.

Запис про проведення вступного інструктажу робиться в журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці за формою, наведеною у додатку 5 Типового положення, який зберігається службою охорони праці або працівником, що відповідає за проведення вступного інструктажу, а також у наказі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником:

  • новоприйнятим (постійно чи тимчасово) на підприємство або до фізичної особи, яка використовує найману працю;

  • який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого; який виконуватиме нову для нього роботу;

  • відрядженим працівником іншого підприємства, який бере безпосередню участь у виробничому процесі на підприємстві.

Повторний інструктаж проводиться в терміни, визначені нормативно-правовими актами з охорони праці, які діють у галузі, або роботодавцем (фізичною особою, яка використовує найману працю) з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше:

  • на роботах із підвищеною небезпекою  1 раз на 3 місяці;

  • для решти робіт  1 раз на 6 місяців.

Первинний та повторний інструктажі на робочому місці проводяться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху чи таких, які виконують однотипні роботи, за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу та діючими на підприємстві інструкціями з охорони праці відповідно до виконуваних робіт.

Інструкція з охорони праці  це нормативний акт, який містить обов’язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці під час виконання ними робіт певного виду чи за певною професією на робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства і будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням власника (роботодавця) виконуються ці роботи, трудові чи службові обов’язки.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII з метою забезпечення ефективного функціонування системи управління охороною праці роботодавець розробляє і затверджує інструкції з охорони праці, що є чинними в межах підприємства та встановлюють правила виконання робіт і поведінки працівників на території підприємства, у виробничих приміщеннях, робочих місцях відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці, забезпечує безоплатно працівників нормативно-правовими актами та актами підприємства з охорони праці.

Розроблення інструкції з охорони праці здійснюється згідно із Порядком опрацювання і затвердження роботодавцем нормативних актів з охорони праці, що діють на підприємстві, затвердженим наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 21.12.1993 № 132, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.02.1994 за № 20/229 (НПАОП 0.00-6.03-93), та з урахуванням Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затвердженого в новій редакції наказом Міністерства соціальної політики України від 30.03.2017 № 526, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 21.06.2017 за № 779/30647 (НПАОП 0.00-4.15-98), і поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю.

Інструкція з охорони праці повинна містити вимоги до охорони праці, дотримання яких самими працівниками є обов’язковим при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на всіх робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства, будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу виконуються ці роботи, трудові чи службові обов’язки. Необхідні інструкції розробляються безпосередніми керівниками робіт (начальниками виробництва, цеху, дільниці, відділу, лабораторії та інших підрозділів підприємства). Саме тому проведенняпервинного та повторного інструктажів з питань охорони праці на робочомумісці здійснюється за інструкціями з охорони праці, що діють на підприємстві, та проводиться безпосередніми керівниками робіт (начальниками виробництва, цеху, дільниці, відділу, лабораторії та інших підрозділів підприємства).

Інструкція з охорони праці набирає чинності з дня її затвердження наказом роботодавця. Примірники інструкцій видаються працівникам безпосередніми керівниками робіт під час проведення інструктажу або розміщуються на їх робочих місцях.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті промислової безпеки та охорони праці:

  • при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів з охорони праці, а також при внесенні змін та доповнень до них;

  • при зміні технологічного процесу або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці;

  • при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;

  • при перерві в роботі виконавця робіт більш ніж на 30 календарних днів  для робіт із підвищеною небезпекою, а для решти робіт  понад 60 днів.

Позаплановий інструктаж може проводитись індивідуально з окремим працівником або з групою працівників одного фаху. Обсяг і зміст позапланового інструктажу визначаються в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили потребу його проведення.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками:

  • при ліквідації аварії або стихійного лиха;

  • при проведенні робіт, на які відповідно до законодавства оформлюються наряд-допуск, наказ або розпорядження.

Цільовий інструктаж проводиться індивідуально з окремим працівником або з групою працівників. Обсяг і зміст цільового інструктажу визначаються залежно від виду робіт, що виконуватимуться.

Первинний, повторний, позаплановий і цільовий інструктажі завершуються перевіркою знань у вигляді усного опитування або за допомогою технічних засобів, а також перевіркою набутих навичок безпечних методів праці особою, яка проводила інструктаж.

При незадовільних результатах перевірки знань, умінь і навичок щодо безпечного виконання робіт після первинного, повторного чи позапланового інструктажів протягом 10 днів додатково проводяться інструктаж і повторна перевірка знань.

При незадовільних результатах перевірки знань після цільового інструктажу допуск до виконання робіт не надається. Повторна перевірка знань при цьому не дозволяється.

Про проведення первинного, повторного, позапланового і цільового інструктажів та допуск до роботи особа, яка проводила інструктаж, вносить запис до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці за формою, зазначеною у додатку 6 Типового положення. Сторінки журналу реєстрації інструктажів повинні бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою.

У разі виконання робіт, що потребують оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів не обов’язково.

Перелік професій та посад працівників, які звільняються від повторного інструктажу, затверджується роботодавцем. До цього переліку можуть бути зараховані працівники, участь у виробничому процесі яких не пов’язана з безпосереднім обслуговуванням об’єктів, машин, механізмів, устаткування; застосуванням приладів та інструментів, збереженням або переробкою сировини, матеріалів тощо.

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області нагадує посадовим особам підприємств, що своєчасне та якісне проведення інструктажів з охорони праці сприяє створенню належних, безпечних і здорових умов праці, запобігає нещасним випадкам та професійним захворюванням.

 

Страховий експерт з охорони праці Станично-Луганського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області

Бутко Є.І.