Прес-центр27 листопада 2018, 08:11

Кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Боротьба зі сказом в районі базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу, протягом 2018 року виявлено 10 неблагополучних пунктів щодо сказу тварин, в тому числі Гарасимівський блокпост, при цьому захворіло 11 тварин, а саме : 1 борсук, 6 собак, 4 кота; Держпродспоживслужба в Станично-Луганському районі на протязі грудня буде проводити антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин.

Під час кампанії буде оброблена площа 1547,5 км². При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин "Орісвак» у кількості 30950 доз, вакцина відповідає наступним вимогам:

  • безпечна як для цільових видів тварин, так і для інших тварин, які можуть вживати принаду;

  • безпечна для людини;

  • безпечна для навколишнього природного середовища;

  • стабільна при зберіганні в польових умовах;

  • зберігає імунність протягом 20 днів після розкладання;

  • забезпечує набуття імунітету протягом місяця після поїдання.

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів, із врахуванням ареалу проживання лисиць; принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території. Кампанія буде проведена наземним методом з залученням єгерів та мисливців.

Просимо населення району не панікувати через процедуру вакцинування диких тварин. Принади будуть розповсюджені у вигляді брикетів (поживна принада, в яку поміщений полімерний блістер з антигеном), вони є цілком небезпечними, але брати до рук їх не рекомендовано.