Прес-центр6 грудня 2017, 15:12

ЛІСГОСП ВПРОВАДЖУЄ КОМПЛЕКС ЗАХОДІВ ДЛЯ ОХОРОНИ ХВОЙНИХ НАСАДЖЕНЬ ПЕРЕД НОВОРІЧНИМИ СВЯТАМИ

Вже близько найочікуваніше свято року – Новий рік, і авжеж воно не обходиться без незмінного його атрибуту – духмяної прикрашеної ялинки майже в кожній домівці.

Однак на превеликий жаль саме перед Новим роком збільшується кількість випадків самовільних рубок у хвойних насадженнях, які завдають непоправної шкоди лісовим господарствам та зеленим зонам населених пунктів.

І саме в цей період наступає наступна гаряча пора у лісівників – треба і населення забезпечити новорічними деревцями без шкоди для довкілля і хвойні насадження вберегти від самовільних рубок.

У новорічний період 2017-2018 років також заплановано комплекс заходів щодо охорони хвойних насаджень. Заплановано проведення спільних рейдів бригадами державної лісової охорони спільно з працівниками Нацполіції для виявлення правопорушників, перевірки законності перевезення та торгівлі ялинками.

Пам’ятайте: новорічна ялинка має створити вам святковий настрій і подарувати приємні клопоти, пов’язані з її прикрашанням, а не проблеми зі сплатою штрафів та збитків за лісопорушення, адже згідно діючого законодавства до лісопорушників застосовуються наступні штрафні санкції:

І. Відповідно до додатку 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» відшкодовується шкода за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                              розмір шкоди

 до 10 см                                                                                        399,39 грн

10,1-14 см                                                                                      703,47 грн

14,1-18 см                                                                                    1806,27 грн

Примітка: зазначені такси в основному застосовуються державною лісовою охороною Держлісагентства.

ІІ. Розмір шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок незаконного вирубування хвойних дерев у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду (постанова КМУ від 24.07.2013 № 541) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                            розмір шкоди

                                                                      степова зона                              інші зони  

до 10 см                                                                279 грн                                  246 грн

10,1-14 см                                                             480 грн                                  429 грн

14,1-18 см                                                           1221 грн                                1122 грн

   ІІІ. Розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням незаконним вирубуванням хвойних дерев у межах міст та інших населених пунктів (постанова КМУ від 08.04.1999 № 559) складає:

діаметр дерева у корі біля шийки кореня                            розмір шкоди

До 10 см                                                                                 1152 грн

10,1-14 см                                                                               1500 грн

14,1-18 см                                                                               1852 грн

Крім того, згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення лісопорушникисплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, що заподіяла істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах – карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Та сама дія, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб, - карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

А од же придбати ялинку у лісгоспі– значно простіше і дешевше.

В грудні Станично-Луганський лісгосп розпочинає реалізацію новорічних ялинок, які заготовляються на спеціальних плантаціях або під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів. Такі методи запроваджені з метою зменшення шкоди для навколишнього середовища.

Кожен бажаючий може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації, цінами на новорічні ялинки у Станично-Луганському районі та м. Щастя на офіційному сайті Державного підприємства ДП «Станично-Луганське ДЛМГ» за посиланням
http://www.foxlis.luglis.gov.ua/index.php/ogoloshennya/18-novorichni-yalinki

Звертаємо увагу населення, що за новими вимогами новорічні ялинки маркуються самоклейними етикетками, виготовленими зі спеціального паперу, що унеможливлює їх повторне використання, так як вони повністю руйнуються при спробі їх розклеювання.

Самоклейні етикетки містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Перевірка законності походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті http://www.ukrforest.com. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня – це може свідчити, про сумнівне походження ялинки. 

Лісівники сподіваються на свідомість громадян при придбанні ялинок та просять при виборі новорічних ялинок звертати увагу на наявність самоклейної етикетки. Про факти зловживання або виявленні порушення просимо повідомляти до територіальних органів Національної поліції та Держлісагентства.

 

ДП «Станично-Луганське ДЛМГ»