Прес-центр6 квітня 2021, 15:04

Майже 8500 осіб на Луганщині отримали щеплення від COVID-19, вакцинують дев’ять мобільних бригад та 52 стаціонарні пункти, – брифінг

Про проведення в області кампанії з вакцинації проти COVID-19 на пресбрифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

Він нагадав, що наразі в області триває І та ІІ етапи щеплення. Перша партія вакцини AstraZeneca/Covishield на Луганщину надійшла 25 лютого. Загалом отримано 14 300 доз, із них 6800 розподілено для військових, задіяних в ООС.

«Щеплення проводять дев’ять мобільних бригад, також працюють 52 стаціонарні пункти. Для цього задіяні 150 медпрацівників. Вакцинація відбувається за рахунок коштів державного бюджету», – наголосив Юрій Стогнієв.

На цей час провакциновано 8 480 осіб, у тому числі 420 за останню добу. Із них 3800 щеплень отримали військові.

За інформацією Юрія Стогнієва, невдовзі на Луганщині очікують отримати наступну партії вакцини.

У свою чергу, завідуюча інфекційним відділенням КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня», лікар вищої категорії, позаштатний експерт Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямом «Інфекційні хвороби» Ольга Мартиненко, зважаючи на загрозливу епідситуацію, закликала долучитися до кампанії щеплення проти коронавірусу.

«Цей вірус дуже підступний. Якщо раніше до реанімації поступали, у переважній більшості, люди похилого віку, то зараз основна частина – особи старше 40 років. Крім того, значно більше почали хворіти діти. Хочу звернути увагу, що зростає і летальність – за останні три місяці смертей від наслідків коронавірусу в області майже стільки, скільки за увесь минулий рік. Вже доведено, що країною розповсюджується «британський штам» COVID-19. Тож, кращого захисту від цієї інфекції, ніж щеплення, у світі немає. Це єдина можливість уберегти себе та рідних».

Вона також зауважила, що дуже часто трапляється, коли при виробництві та впровадженні нового медичного препарату виникають певні фейки.

Зокрема, Ольга Мартиненко розповіла про досвід вакцинації себе та колег, яка відбувалася трохи більше місяця тому: «Все минуло добре з очікуваними незначними побічними ефектами упродовж одного-двох днів. Та 70 % медпрацівників відділення перенесли щеплення без будь-яких скарг».

Стосовно міфів, пов’язаних із місцем виробництва та, відповідно, надійністю вакцини AstraZeneca/Covishield, спікер зазначила, що це такий же оригінальний препарат AstraZeneca.

Наразі попит на цю вакцину у світі дуже великий – на заводі-виробнику в Великій Британії не встигають виконувати замовлення, тому компанія випускає її ще в Індії, Південній Кореї, Нідерландах за оригінальною формулою. В кожній країни є власна назва вакцини.

Наостанок вона ще раз акцентувала – на сьогодні щеплення є єдиним високоефективним способом протидії коронавірусу.