Прес-центр10 травня 2018, 18:05

На час війни об’єкти життєзабезпечення області мають бути під контролем держави, – Юрій Гарбуз

Енергобезпека Луганської області – найважливіше питання, яке потребує вирішення. «Зараз ми знаходимося на «енергетичному острові», тому першочергово Луганщина має приєднатися до єдиної енергосистеми України», – зазначив голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз сьогодні, 10 травня, під час прес-конференції.

За його словами, зараз Луганська область має лише одне джерело електроенергії – Луганську ТЕС (м. Щастя). В умовах збройної агресії з боку Росії область постійно ризикує залишитися без енергопостачання. У той же час триває будівництво ПС 500 кВ «Кремінська», завершення якого планується у першому кварталі 2019 року. На реалізацію цього проекту з державного бюджету загалом було виділено 1,8 млрд грн.

Також Юрій Гарбуз наголосив, що під час воєнних дій у Луганській області контроль над такими стратегічними галузями, як електро-, газо- та водопостачання, має бути у держави.

«Луганщина не може бути заручником приватної енергетичної компанії, яка має фінансові проблеми. Ми повинні забезпечити безперебійне електропостачання всіх об’єктів області. Тому в енергетичній сфері необхідно створити державне підприємство, яке візьме на себе відповідальність і за електропостачання, і за людей, які працюють у цій галузі. З цього приводу дуже часто я особисто підіймав питання в Кабінеті Міністрів», – повідомив очільник області.

Ще один шлях до зміцнення енергобезпеки – спорудження додаткових потужностей. Так, готується спільний з канадською компанією проект будівництва поблизу м. Рубіжного сонячних електростанцій потужністю 150 МВт. Відтак за 2,5 роки на Луганщині з’являться додаткові робочі місця та постійне джерело електроенергії.