Прес-центр16 травня 2019, 11:05

На Луганщині активно проводиться операція «Мігрант»

Управління Державної міграційної України в Луганській області інформує, що з 16 березня на території Луганської області проходять цільові профілактичні заходи під умовною назвою «Мігрант». Задача їх проведення - є викриття правопорушників, що порушують вимоги законодавства у міграційній сфері.

Так, спільними діями міграційної служби, Національної поліції, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби було проведено ряд профілактичних заходів, щодо виявлення іноземних громадян, які порушують міграційне законодавство. З цією метою перевірялись місця можливого перебування іноземців, у тому числі гуртожитки, навчальні заклади, ринки, автовокзали, залізничні вокзали, місця громадського відпочинку (кафе, ресторани) та приватні адреси.

За результатами було виявлено 88 правопорушника, з них 68 іноземних громадянина притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною 1 статті 203 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) «Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні і транзитного проїзду через територію України» та 20 громадян України притягнуто до адміністративної відповідальності за статтею 205 КУпАП «Невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства».

Відносно виявлених 23 нелегальних мігрантів, Управлінням ДМС України в Луганській області прийнято рішення про примусове повернення іноземців до країн походження. На правопорушників, за порушення міграційного законодавства, накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу та стягнуто на користь держави кошти на суму більше 100 тисяч гривень.

Найчастіше порушення іноземцями міграційного законодавства України — це перевищення термінів перебування в Україні, законно перебувати в Україні (для країн з безвізовим порядку в'їзду в Україну) — це 90 днів протягом 180 днів.

Порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні (ч. 1 ст. 203 КУпАП) передбачає:

- проживання без документів на право проживання в Україні;

- проживання за недійсними документами або документами, термін дії яких закінчився;

- працевлаштування без відповідного дозволу на це, якщо необхідність такого дозволу передбачено законодавством України;

- недодержання встановленого порядку пересування і зміни місця проживання;

- ухилення від виїзду з України після закінчення відповідного терміну перебування;

- неприбуття без поважних причин до визначеного місця навчання або працевлаштування після в'їзду в Україну у визначений строк;

- порушення правил транзитного проїзду через територію України;

тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 5100 грн..

Звертаємося до громадськості щодо прийняття активної участі в профілактичних заходах та вдячні за надання будь-яких відомостей про правопорушників міграційного законодавства.