Прес-центр3 травня 2018, 09:05

НОВА ПРОГРАМА ЖИТЛОВИХ СУБСИДІЙ: БІЛЬШ АДРЕСНА ПІДТРИМКА ТИХ, ХТО СПРАВДІ ПОТРЕБУЄ

Уряд зробив важливий крок на шляху до монетизації субсидій. Передбачається, що вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватися живими грошима, які в результаті ощадливого використання енергоресурсів можна буде використати на свій розсуд.

Однак перехід до монетизації можливий тільки в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує. Започаткована кілька років тому ініціатива надання прямої допомоги уразливим верствам населення у вигляді субсидій довела свою ефективність. Втім, з часом вона стала потребувати удосконалення – передусім в бік збільшення адресності.

Зокрема, Реєстр субсидіантів, який напрацьований Мінсоцполітики, виявив чимало випадків, коли люди вдавалися до різних хитрих схем, щоб отримати допомогу від Уряду на сплату комунальних послуг. Про такі ситуації розповідали також і додзвонювачі урядової «гарячої лінії» 15-45, і читачі teplo.gov.ua. Жаліючись, частіше всього на сусіда, люди обурювалися випадками, коли сім’я офіційно не працює, користується субсидією, але водночас має, наприклад, дорогий автомобіль та дозволяє собі їздити кілька разів на рік за кордон. Або ж нещодавній приклад з Буковини, де член сім’ї офіційно числився безробітним, отримував субсидію у сумі 21 тисяча гривень, але при цьому мав змогу придбати продукцію компанії «Apple» на суму 52 тисячі гривень.

Такі життєві випадки породили в суспільстві відчуття соціальної несправедливості. Відтак, нова програма житлових субсидій, яка починає діяти з 1 травня 2018 року, є перш за все соціально справедливою та більш адресною. Зміни направлені на те, щоб всі ті, хто справді потребує субсидії – її отримали. При цьому вводяться такі механізми, при яких багаті люди більше не зможуть паразитувати за кошт всіх платників податків.

ПРЕДМЕТИ РОЗКОШІ ТА ЗДАЧА КВАРТИРИ В ОРЕНДУ
 
Існують випадки, особливо у містах мільйонниках, коли квартира здається в оренду уже з бонусом – субсидією на комунальні послуги. При цьому власники помешкання не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші.  

Тепер, якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років з дати випуску, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

Крім того, у Декларації про доходи, з’явиться нова графа «інші доходи», де свідомі громадяни своєї держави, зможуть декларувати кошти, отримані, зокрема, від здачі в оренду квартири.

Далі