Прес-центр17 вересня 2020, 14:09

Новації у сфері застосування РРО вже з 1 січня 2021 року

З 1 січня 2021 року почнеться другий етап: буде розширений перелік видів діяльності, для яких використання реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) (традиційних або програмних) є обов’язковим та запроваджено механізм кешбек.

На другому етапі РРО будуть використовувати фізичні особи-підприємці єдиного податку, які незалежно від суми річного прибутку, будуть зобов’язані використовувати РРО.

До них належать підприємці, які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап, коли використання РРО стане обов'язковим для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

На теперішній час законодавчими актами запроваджено можливість застосування суб’єктами господарювання для реєстрації розрахункових операцій програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) як альтернативу класичним РРО. При цьому суб’єкт господарювання в своїй роботі може самостійно обрати працювати з використанням класичного РРО чи програмного РРО залежно від його потреб.

З метою визначення переваг програмних РРО над класичними, платники мають можливість протестувати ПРРО.

Тестування ПРРО можна здійснювати, використовуючи виключно тестових платників та їх ключі, перелік яких наданий у відповідному розділі банеру, що розмішений на вебпорталі Державної податкової служби за посиланням: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Перелік тестових платників.

Для тестування програмного реєстратора розрахункових операцій ДПС розроблено три тестові версії безкоштовних ПРРО - два для операційної системи Android та один для Windows.

Зареєструвати ПРРО (касу)/касира (електронну печатку) можна, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання.

Програмний реєстратор розрахункових операцій (постійно оновлюються) розміщено за посиланнями:

 

Програмний реєстратор розрахункових операцій ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Android.zip

ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/Windows.zip

Фіскальний додаток пРРОсто ftp://ftp.sta.gov.ua/electornna_zvitnist_install&update/pRROsto.zip

АРІ фіскального сервера контролюючого органу розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/opis-ari-fiskalnogo-servera-kon...

 

Станично-Луганське управління Головного управління ДПС у Луганській області