Прес-центр16 грудня 2020, 10:12

ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Пташиний грип — це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 - підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.

Держпродспоживслужба в межах повноважень здійснює відстеження та аналіз епізоотичної ситуації по грипу птиці у світі. За результатами аналізу, в останні роки відмічаємо напружену епізоотичну ситуацію щодо грипу птиці в країнах Європи в тому числі країнах, які межують з Україною. Так, за офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) в 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів). В січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії. Не оминув вірус і Україну, у січні поточного року на приватному підприємстві Вінницької області виявили загибель птиць та  4 грудня 2020 року у 6 трупів птиці, що належали громадянці із с. Кандибине, Новоодеського району, Миколаївської області після проведеної лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз – грип птиці.

Пташиний грип, як вірусна інфекція, виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу, оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

 

Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено!!!

 

Для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.

 

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які запобігають виникненню захворювання птиці;

  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

  • інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

  • дотримуватися режиму закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

  • утримувати різні види птахів окремо;

  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними;

  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити ветеринарну службу Станично-Луганського району за телефоном (06472) 3-12-71 або свого дільничого лікаря ветеринарної медицини.