Прес-центр28 cічня 2020, 12:01

Перспективний план формування громад Луганщини буде економічно доцільним, - Сергій Гайдай

Про це голова обласної державної адміністрації заявив під час чергового засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою Луганської області сьогодні, 28 січня.

«Завжди знайдуться ті, кого не задовільніть будь-який варіант Перспективного плану формування територій громад Луганської області. Тож, ми повинні розробити робочу модель економічно доцільного розподілу території Луганщини та об’єднані громади, які матимуть бюджет розвитку, а не існування», - наголосив Сергій Гайдай.

Він поінформував про зміни у складі робочої групи. Відтепер до неї входять народний депутат України Сергій Дунаєв, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва та Троїцький селищний голова Демид Палагно.

На розгляд членам робочої групи були запропоновані декілька варіантів змін до Перспективного плану формування територій громад Луганської області.

Загалом це стосувалося кількості або конфігурації об’єднаних територіальних громад, розташованих у межах Сватівського, Білокуракинського, Кремінського, Старобільського, Станично-Луганського районів, а також тих, що утворюватимуться в містах обласного підпорядкування.

Під час засідання начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков повідомив, що 24 січня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до Методики формування спроможних територіальних громад». У новій редакції акцент зроблений на порядку розроблення перспективних планів та формуванні спроможних громад.

Тож, спроможність громад оцінюватимуть за чисельністю населення, що постійно проживає на території; чисельністю дітей шкільного віку, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах, розташованих на території; площею території спроможної територіальної громади; індексом податкоспроможності бюджету спроможної територіальної громади; часткою місцевих податків та зборів у доходах бюджету спроможної територіальної громади.

У постанові Уряду також йдеться, що облдержадміністрації у двотижневий термін повинні внести на розгляд Уряду пропозиції щодо приведення перспективних планів формування територій громад у відповідність.

Після аналізу перспективного плану з урахуванням методичних рекомендацій щодо оцінки рівня спроможності громад, робочою групою були розглянуті запропоновані варіанти моделі формування ОТГ, заслухані і враховані усі пропозиції, що надійшли.

Кожен із варіантів було винесено на голосування. Ті, що отримали більшість голосів членів робочої групи, увійдуть до проєкту Перспективного плану формування територій громад Луганської області, який буде затверджений розпорядженням голови обласної державної адміністрації та винесений на розгляд Урядом.