Прес-центр26 квітня 2018, 11:04

Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України

Постановою Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 затверджено Порядок виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Право на отримання грошової компенсації відповідно до цього Порядку мають внутрішньо переміщені особи, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни 3 групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19 і 20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», які перебувають на квартирному обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов відповідно Житлового кодексу Української РСР, та перебувають протягом року на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Заяву про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа або її законний представник особисто подає до управління соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

До заяви додаються копії:

1) документа, що посвідчує внутрішньо переміщену особу;

2) для осіб з інвалідність внаслідок війни та учасників бойових дій – посвідчення встановленого зразка;

3) для осіб, статус яким надано відповідно до пп. 19, 20 ч. 1 ст. 6 та п. 11 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - довідки про безпосередню участь особи в антитерористичній операції;

4) для осіб, статус яким встановлено відповідно до пп. 12-14 ч. 2 ст. 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» - довідки керівника Антитерористичного центру при СБУ, Генерального штабу Збройних Сил;

5) довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

6) згоди (викладеної письмово у довільній формі) кожного повнолітнього члена сім’ї внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації;

7) документів, що підтверджують родинні стосунки між внутрішньо переміщеною особою і членами її сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, які разом з нею перебувають на квартирному обліку;

8) документа, підтверджуючого перебування внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, на квартирному обліку.

Управління соціального захисту населення обстежує матеріально-побутові умови проживання внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, про що складає акт, та вносить до районної комісії подання про виплату грошової компенсації.

До складу комісії входять представники структурних підрозділів районних адміністрацій з питань соціального захисту населення, економіки, фінансів, квартирного обліку, капітального будівництва, громадських об’єднань ветеранів антитерористичної операції (за їх згодою).

Комісія розглядає подання по суті у присутності внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, та приймає рішення про призначення або в призначенні грошової допомоги.

В разі прийняття комісією рішення про призначення грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, копія рішення надається внутрішньо переміщеній особі.

Після отримання рішення комісії про призначення грошової компенсації внутрішньо переміщена особа звертається до відділення ПАТ «Державний ощадний банк України» з заявою про відкриття спеціального поточного рахунку, та передає його реквізити до управління соціального захисту населення для здійснення виплати зазначеної компенсації.