Прес-центр7 травня 2018, 16:05

Постановою КМУ від 27 квітня 2018 р № 329 внесені суттєві зміни до порядку призначення житлових субсидій, які вступили в силу з 1 травня поточного року

Право на субсидію втрачають особи в наступних випадках:
площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку - 200 кв. м. крім багатодітних сімей, дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей;
перебування за кордоном більше 60 днів (крім службового відрядження, навчання або лікування);
у власності сім'ї є автомобіль, яким менше п'яти років, крім мопеда і авто, наданого органом соціального захисту населення;
наявність заборгованості за оплату комунальних послуг у розмірі понад 20 неоподатковуваних мінімумів (340 грн.).
Особам працездатного віку, які не зареєстровані як безробітні або працюють без оформлення в розрахунок буде братися дохід три прожиткові мінімуми - 5286 грн. Крім того, вони будуть повинні щомісяця сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не менше мінімального (819,06 грн).
У разі прострочення в оплаті внеску субсидія буде знята і повернута до держбюджету. 
Для підприємців, які обрали спрощену форму оподаткування, змінена норма сукупного доходу для розрахунку субсидії: 
з двох до однієї мінімальної заробітної плати (3723 грн) - для платників єдиного податку першої групи; 
з трьох до двох мінімальних заробітних плат - для платників другої групи; 
з чотирьох до трьох мінімальних заробітних плат - для платників третьої групи.
Районній комісії надано право призначати субсидію на наднормативну площу не більше, ніж на 30 відсотків від нормативної. Норму для непрацездатних осіб на 75 кв. м. скасовано. Терміни розгляду комісійних справ продовжені до 30 календарних днів.
Внутрішньо переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла.
Доходи від реалізації молока будуть враховуватися в розмірі 30% нарахованих сум.
Монетизація залишилася без змін. Як і в минулому році, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. Отримувачам субсидій, які економно використовували ресурси, треба так само - до 1 вересня - подати заяву до управління соціального захисту населення, на підставі якого буде здійснюватися виплата.
З 1 травня 2018 року зменшена соціальна норма на газове опалення - з 5 куб. м до 4,5 куб. м. на 1 кв. м площі, електроопалення - з 51 кВтг. до 30 кВт.год на 1 кв. м. площі. Змінено коригуючі коефіцієнти з урахуванням поверховості будівель: для 1-2 поверхових будівель - з 0,967 на 1,064, для будівель на 3 і більше поверхів - з 0,705 на 0,776. Норми опалювальної площі залишилися без змін - 13,65 кв. м. загальної площі на одну людину і 35,22 кв.м. додатково на сім'ю (48,87 кв.м.).
Введені зміни значно збільшують навантаження на фахівців Управління у зв'язку з необхідністю робити додаткові запити: в комунальні підприємства - про розмір платежів і наявності заборгованості, до Пенсійного фонду - про доходи і про сплату єдиного соціального внеску, в МВС - про наявність у громадян транспортних засобів, в податкову службу - про доходи і про групу платників єдиного податку, до Держприкордонслужби - про перетин державного кордону, в міграційній службі - про реквізити документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство або право іноземця або особи без громадянства на законних підставах перебувати на території України.
Звертаємо увагу, що перерахунок субсидій на неопалювальний сезон буде проведений автоматично, крім орендарів, внутрішньо переміщених осіб, субсидій на тверде паливо та сімей, у яких кількість фактично проживають менше, ніж кількість зареєстрованих осіб.
До теперішнього часу перерахунок на неопалювальний сезон не проведений у зв'язку з відсутністю програмного забезпечення з урахуванням запроваджених змін. При надходженні програмного забезпечення перерахунок буде проведений без особистого звернення громадян з врученням письмового повідомлення.