Прес-центр20 липня 2017, 13:07

Правила поведінки у лісі в пожежонебезпечний період

За даними Луганського обласного центру з гідрометеорології починаючи з 20 липня 2017 року по всій території Луганської області очікується надзвичайна висока (5 клас) пожежна небезпека.

З настанням спекотної та сухої погоди різко підвищується ймовірність виникнення пожеж. У більшості випадків лісові та степові пожежі виникають через необережну поведінку людей.

Протягом 2017 р. на території району вже зареєстровано 9 лісових пожеж, серед яких 1 велика лісова пожежа у Малинівському лісництві Державного підприємства «Станично-Луганське досвідне лісомисливське господарство».

Так 01.07.2017 р. у 13:25 годині на території 43 та 44 кварталів Малинівського лісництва, що розташовані неподалік с. Тепле та Нижнє Тепле Станично-Луганського району, була виявлена пожежа лісових насаджень сосни звичайної.

Пожежні розрахунки Малинівського та Щастинського лісництв негайно приступили до гасіння пожежі, у зв’язку зі стійкою сухою погодою та сильним вітром вогонь швидко розповсюджувався і керівництвом гасіння пожежі було прийнято рішення залучати додаткові засоби згідно мобілізаційно-оперативного плану гасіння лісових пожеж. Загалом до гасіння цієї пожежі було залучено 131 людину та 42 одиниці техніки.

19 год. 20 хв. 01.07.2017 року пожежу вдалося локалізувати (обмежити розповсюдження). Ліквідувати лісову пожежу вдалося тільки об 09 год 00 хв. 03.07.2017 року.

В результаті пожежі пошкодженно лісові культури на площі 22 га, з них 16 га – низова пожежа, 6 га - верхова. Загальні збитки від пожежі склали 111503, 74 грн.

Нагадуємо, що в пожежонебезпечний період у лісових масивах, лісопаркових зонах, степах і на відкритих територіях, які примикають до приватних та багатоквартирних житлових будинків, забороняється розведення відкритого вогню.

Категорично забороняється у лісових масивах:

  –    кидати сірники, які горять, недопалки, ганчірки, які тліють;

 – залишати легкозаймисті матеріали, які просочені мастилом або бензином, скляну тару та посуд, які в сонячну погоду можуть сфокусувати сонячний промінь і підпалити суху рослинність;

   –    випалювати суху траву на лісових полянах;

   –    розводити багаття;

   –    спалювати сміття.

Якщо ви опинились поблизу пожежі або його осередку:

   –   не панікуйте та не приймайте поспішних рішень;

   –   не тікайте в протилежний бік від полум’я, яке швидко наближається, а закривши голову та обличчя одягом – швидко рухайтесь проти вітру;

   –   будьте обережні в місцях горіння високих дерев – вони можуть впасти і травмувати людей;

   –  невеликі загоряння, які виникають в результаті викиду з вогнищ часточок жару, необхідно негайно загасити, заливаючи їх водою, засипаючи піском, землею, накриваючи щільною тканиною, затопчуючи взуттям, збиваючи гіллям, віниками, у крайньому випадку – одягом.

Пам’ятайте! Зупинити розповсюдження вогню в початковій стадії набагато легше, ніж гасити велику пожежу.

При виявленні пожежі обов’язково зателефонуйте в підрозділ ДСНС за телефоном 101 або у найближче лісництво чи лісгосп за телефоном 0647231414.

 

Адміністрація ДП «Станично-Луганське ДЛМГ»