Прес-центр20 серпня 2018, 13:08

Про небезпеку амброзії та методи її знищення

Амброзія полинолиста - вид трав'янистих рослин із родини Айстрових, батьківщина якої - Північна Америка.

Амброзія належить до карантинних бур'янів, які наносять великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоров'ю людини. Росте по шляхах, біля будинків та смітників, на пустощах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах, у місцях, де порушений ґрунтовий та рослинний покрив, у долинах річок тощо. Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони.

Амброзія полинолиста - це рослина заввишки 20 - 250 см, за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста), має міцну кореневу систему. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена розсіяно-опушена.

Розмножується амброзія насінням, яке утворює у великій кількості. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Коріння рослини проникає в ґрунт до 4 метрів, зневоднюючи і виснажуючи його. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тисяч тон води.

Цей бур'ян загрожує здоров'ю людей. Пилок амброзії викликає в людей захворювання на поліноз: спостерігається втрата працездатності, з'являється набряк слизових оболонок очей і верхніх дихальних шляхів, розвивається астма. Алергени, що містяться в листі, викликають дерматити. Через слизову оболонку антигени потрапляють до лімфи і крові, спричиняючи захворювання. Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

Враховуючи велику шкоду амброзії як для сільського господарства, так і для здоров'я людей, боротьба з нею є одним з найважливіших завдань.

Щоб найефективніше боротися з амброзією, насамперед, необхідно знати про неї таке: це однорічник, який розмножується тільки насінням; вегетуюча (яка ще не квітує) рослина для людини безпечна, на відміну від квітучої. У вегетуючої рослини коріння слабше, отже, її легше вирвати. В жодному разі не слід допускати квітування амброзії. Доцільно виривати її з корінням. Скошування не допоможе, бо коли залишаться хоча б перші (найнижчі) листки, пагони обов'язково заквітують.

Досвід боротьби з амброзією показує: де вчасно та ретельно вирвано рослину з корінням, то в майбутньому з'являються лише поодинокі рослини, які знищити набагато легше.

Відповідно до статті 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", органи виконавчої влади і місцевого самоврядування усіх рівнів, підприємства, установи, організації та громадяни зобов'язані утримувати надані в користування, чи належні їм на праві власності земельні ділянки або інші території, в належному санітарному стані згідно з санітарними нормами.

Тож поспішаймо, бо тільки ми з вами відповідальні за землю на якій живемо, за наше власне здоров'я, здоров'я наших дітей та онуків!

 

Завідувач сектору з питань ЦЗ Станично-Луганської РДА Роман Левенець

Завідувач Лисичанських міських курсів 3 категорії Навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Луганської області Олександр Сивак