Прес-центр19 cічня 2021, 09:01

Сергій Гайдай: щоб захистити людей визначено верхню межу ціни на газ – 6,99 гривень за кубометр

Про це зазначив голова Луганської облдержадміністрації та резюмував, що встановлення граничної ціни – це ініціатива Глави держави Володимира Зеленського.

«Ситуація складалася таким чином, що через сезонні коливання та непрозору роботу олігархічних постачальників вже у лютому ціна газу для більшості українців могла складати до 12 гривень за кубометр. Тому Президент доручив встановили верхню межу від будь-якого постачальника, а саме 6,99 гривні за кубометр. Вона діятиме з 1 лютого до кінця опалювального сезону або до завершення карантину», – наголосив Сергій Гайдай.

Він зауважив, що невдовзі буде обмежений і тариф на розподіл газу, який через свавілля газзбутів відрізняється в рази у різних областях.

Водночас підкреслює очільник Луганщини, держава не може просто скасувати ринок газу і повернутись до старої моделі фіксованих цін та перекладання усіх збитків у газовій сфері на державний бюджет.

На ринку газу, який працює з серпня 2020 року, діють десятки постачальників. Кожен з них пропонує споживачам свою ціну. Обирати постачальника можна і дистанційно: через «Приват-24» або кабінет споживача газу.

Зокрема, одну з найбільш вигідних пропозицій має державний Нафтогаз. Наприклад, на січень це 7,22 гривні за кубометр. Крім того, можна обрати річний план постачання газу і зафіксувати ціну на увесь сезон тоді, коли ринок пропонує найнижчий рівень. Так, десятки тисяч споживачів восени 2020 року обрали річне постачання від Нафтогазу за ціною близько 4 гривень за кубометр.

«Таким чином, люди захистили себе від над різких сезонних коливань ціни. Однак є ті, хто навіть не знав про таку можливість і через це вони постраждали фінансово. Бо на відкритому ринку, коли ціна газу для споживачів не затверджена на увесь рік, постачальники змінюють тариф щомісячно. Якби ринок газу працював в інтересах споживачів, то більшість українців зробила б вибір на користь постачальників з вигідною ціною, змусивши інших знизити ціну», – підкреслив очільник Луганщини.

У майбутньому усі газопостачальні компанії представлятимуть свої річні продукти. І люди зможуть підписати річний контракт та заздалегідь розуміти, скільки вони платитимуть у зимовий чи літній періоди.

Випадки перешкоди газзбутами зміни постачальника мають розслідуватися правоохоронними органами, Антимонопольним комітетом та ретельно перевірятися місцевою владою.

«Влада на місцях відповідальна за те, щоб зловживання у конкретній громаді були відсутні», – акцентував Сергій Гайдай.