Прес-центр19 березня 2018, 14:03

Щодо встановлення статусу учасника війни працівникам підприємств, організацій та установ

В Станично-Луганському районі почастішали звернення представників громадських об’єднань, пересічних громадян до органів виконавчої влади стосовно встановлення статусу учасника війни працівникам підприємств, організацій та установ.
Пунктом 13 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачене надання статусу учасника війни працівникам підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.
Порядок надання статусу учасника війни особам, зазначеним в цьому пункті, категорії таких осіб, терміни їх участі у забезпеченні проведення антитерористичної операції, а також райони антитерористичної операції визначаються Кабінетом Міністрів України.
Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.1996 № 458 «Про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни, відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (зі змінами та доповненнями) передбачене створення відповідних районних комісій для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни. На виконання зазначеної постанови Міністерством соціальної політики України розроблене Типове положення про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни та затверджене наказом від 30.05.1996 № 79 (зі змінами та доповненнями), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.06.1996 за № 264/1289.
Розпорядженням голови райдержадміністрації від 16.03.2018 № 69 «Про районну комісію для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» затверджений склад районної комісії.
У своїй діяльності районна комісія керується Типовим положенням про комісії для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», затвердженим наказом Міністерства соціальної політики України від 30 травня 1996 року № 79.
Наказом Міністерства соціальної політики України від 01.08.2016 № 834 Типове положення доповнено пунктом 7-1:
- підставою для надання статусу учасника війни працівникам підприємств, установ та організацій, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції (або залучалися до її проведення), перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції в період її проведення, є документи про безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення (витяги з наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України або особи, яка його заміщує, першого заступника чи заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України), а також документи про направлення (прибуття) у відрядження для безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах її проведення (витяги з наказів, розпоряджень, посвідчень про відрядження, книг нарядів, матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень).
У разі виникнення спірних питань районна комісія подає надані громадянами матеріали для розгляду до обласної комісії.
Розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 21.08.2017 № 573 (зареєстровано в Головному територіальному управлінні юстиції у Луганській області 11.09.2017 за № 99/1699) затверджене Положення про обласну комісію для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу учасника війни, розпорядженням від 27.10.2017 № 770 затверджений склад обласної комісії.
До складу обласної комісії входять фахівці департаментів Луганської обласної державної адміністрації: соціального захисту населення, фінансів, агропромислового розвитку; Державного архіву Луганської області, головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області, Головного управління Національної поліції в Луганській області, Луганського обласного військового комісаріату, Управління Служби безпеки України в Луганській області, Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Луганській області, Луганського комунального закладу «Обласний центр медико-соціальної експертизи» та представник громадської організації «Обласна Організація ветеранів України в Луганській області». У разі потреби до діяльності комісії можуть залучатися фахівці інших органів та служб.
Комісія розглядає матеріали із пропозиціями і рекомендаціями при виникненні спірних питань під час розгляду заяв та прийняття відповідних рішень районними комісіями щодо встановлення статусу учасника війни особам, які є працівниками підприємств, установ, організацій, що брали безпосередню участь у забезпеченні проведення антитерористичної операції.
Підставою для встановлення статусу учасника війни є документи про безпосереднє залучення та участь працівника в забезпеченні виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення, надані Антитерористичним центром при Службі безпеки України. 
Комісія уважно вивчає наданий пакет документів, бере до уваги інші докази, пропозиції та рекомендації районних комісій, ураховує поважні причини, що не дають можливості громадянам їх подати. Якщо виникає потреба у додаткових документах та доказах, що підтверджують статус заявника, комісія робить запит до відповідних органів та служб.
Комісія зобов'язана у 20-денний термін з дня одержання документів від районних комісій прийняти рішення із спірних питань. Витяги з рішень комісії завіряються підписами голови комісії та секретаря комісії, скріплюються гербовою печаткою Департаменту соціального захисту населення та направляються для виконання в районні комісії.

Управління соціального захисту населення Станично-Луганської райдержадміністрації