Прес-центр24 лютого 2018, 13:02

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

На первинному обліку дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у службі у справах дітей Станично-Луганської райдержадміністрації перебувають 124 дитини, з яких 87 дітей виховуються під опікою/піклуванням, 17 дітей знаходяться в інтернатних закладах. Всього на території Станично-Луганського району функціонує 3 дитячих будинки сімейного типу, 6 прийомних сімей. В яких виховується 29 дітей. Протягом 2017 року створено дві прийомні сім’ї та 1 прийомна у січні 2018 року. Всього сімейними формами влаштування охоплено 86% дітей.

Першим кроком для прийняття дитини в сім'ю є вибір форми сімейного влаштування. Кожна форма сімейного влаштування має свої достоїнства, тому перед тим, як приймати конкретне рішення, прийомним батькам рекомендується дізнатися про їх особливості.

Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

- Усиновлення (удочеріння) – це прийняття в сім’ю малолітньої або неповнолітньої дитини на правах сина чи доньки. Дитина втрачає усі права і зобов’язання щодо своєї попередньої сім’ї і батьків і набуває прав і обов’язків (в тому числі майнових) рідних дітей. Одним словом дитина стає рідною.

- Опіка і піклування встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування внаслідок різних життєвих причин. Опікунам призначається державна допомога на дітей, однак плату за виконання своїх обов’язків вони не отримують. Опікуни не мають права перешкоджати контактам дітей і батьків, окрім випадків, коли ці контакти завдають шкоди інтересам дитини. Опікунами найчастіше виступають родичі, а також близькі та знайомі дитині люди – сусіди, вчителі, друзі батьків тощо.

- Прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі сім’ї фактично допомагають державі виховувати дітей не в інтернатах, а в кращих, сімейних умовах. Відповідно, держава призначає сім’ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти в прийомній сім’ї зберігають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування та всі пільги, призначені державою такій категорії дітей.

- Дитячий будинок сімейного типу – сім’я, в якій поряд з власними дітьми живуть і виховуються діти позбавлені батьківського піклування. Така сім’я може взяти на виховання від 5 до 10 прийомних дітей. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення повноліття, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I–IV рівнів акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку. Держава призначає сім’ї допомогу на утримання дітей у розмірі 2-х прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку, грошове забезпечення батькам/вихователям у розмірі 35% від загальної суми на дитину, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу, не втрачають статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає залишення пільг, які гарантуються державою таким дітям: при отриманні житлової площі, влаштуванні на навчання, матеріальної підтримки тощо. У випадку, якщо за дитиною закріплено майно та житло, воно зберігається до досягнення вихованцем повноліття, відповідальність за його збереження покладається на органи опіки та піклування за місцем знаходження майна. За вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсії, інші виплати.

Рішення про створення та забезпечення функціювання дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчими органами міських, районних у містах (в разі утворення) рад (далі - орган, який прийняв рішення) на підставі заяви осіб або особи, яка не перебуває у шлюбі, що виявили бажання створити такий будинок, з урахуванням результатів навчання, подання відповідного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і висновку служби у справах дітей про наявність умов для його створення. Зазначених осіб обов'язково інформує служба у справах дітей про стан здоров'я, фізичний та розумовий розвиток дітей, яких вони бажають узяти на виховання та спільне проживання.

Орган, що ухвалив рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, позачергово надає батькам-вихователям індивідуальний житловий будинок або багатокімнатну квартиру за нормами, встановленими законодавством.