Прес-центр18 серпня 2017, 13:08

Сьогодні, 18 серпня, у с. Тепле Станично-Луганського району, на подвір’ї приватного будинку підірвався 13-річний підліток під час спроби розібрати вибухонебезпечний предмет

Сьогодні, 18 серпня, у с. Тепле Станично-Луганського району, на подвір’ї приватного будинку підірвався 13-річний підліток під час спроби розібрати вибухонебезпечний предмет, в наслідок чого отримав важкі мінно-вибухові травми живота та верхніх кінцівок. Підліток був доставлений у важкому стані у лікарню м. Щастя, де йому надається медична допомога.

Тому в черговий раз нагадуємо про дотримання безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів.
Знайти сьогодні «небезпечну іграшку» можна практично скрізь: в лісі, в старому окопі, на власному городі і навіть на вулицях населеного пункту.
Під вибуховими пристроями слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, які здатні за певних умов (або при дії на них) вибухати.
До вибухонебезпечних предметів відносяться:
• вибухові речовини – хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.
• боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для поразки живої сили супротивника.
Як правило, при знаходженні серійних мін, снарядів, гранат дорослі люди негайно викликають фахівців, які знешкоджують небезпечні знахідки в установленому порядку. Інша справа – діти. Природна цікавість спонукає їх на страшні експерименти. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробують їх на міцність ударами, намагаються розібрати, приносять додому, у двір, в школу.
Земля таїть багато небезпечних знахідок, на які можна натрапити під час прогулянок лісом, походів і стати їх жертвами, навіть, не підозрюючи про це.
На території Станично-Луганського району піротехнічними розрахунками Державної служби з надзвичайних ситуацій постійно здійснюється проведення заходів з розмінування, знешкодження або знищення вибухонебезпечних предметів.
При виявлені вибухонебезпечного пристрою, боєприпасів або підозрілих предметів, Ви маєте змогу звернутися до чергові служби:
Державної служби з надзвичайних ситуацій за тел. 101, (06472) 31-3-36
Відділу поліції за тел. 102, (06472) 36-2-02
Райдержадміністрації за тел.(06472)31-2-90, 066-663-16-76, 096-577-68-65
Крім цього Ви можете звернутися до найближчої селищної або сільської ради, які повідомлять відповідні служби.
Пам'ятайте!
Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.
При виявленні вибухонебезпечного пристрою:
- Негайно повідомте чергову службу.
- Не підходьте до предмету, не торкайтеся і не пересувайте його, не допускайте до знахідки інших людей.
- Припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмету.
- Не користуйтеся засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух).
- Дочекайтеся прибуття фахівців, вкажіть місце знахідки та повідомте час її виявлення.
Отже, будьте обережні, бережіть себе та своїх рідних!