Прес-центр24 липня 2018, 15:07

Станично-Луганська ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області інформує

З підприємцями Станично-Луганської ОДПІ обговорили питання легалізації виплати заробітної плати

Декретна відпустка ФОП: чи звільняється від сплати єдиного внеску за себе

Втрата працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами: сплата єдиного податку

Обмеження щодо продажу пива, алкогольних напоїв, вин та тютюнових виробів

Внесено зміни до порядку заповнення декларації з ПДВ

З 17 липня 2018 року нормативна грошова оцінка землі за новими коефіцієнтами

Для тютюнових виробів запроваджено марки акцизного податку нового зразка

Виростили сільгосппродукцію: оподаткування доходу від продажу

Доходи від надання в оренду земельної ділянки (паю): оподаткування

Допомога по вагітності та пологах ФОП: ЄСВ не нараховується

Втрачено касовий чек: чи можна надрукувати дублікат

Працюєте неповний робочий день: за яких умов виникає право на податкову соціальну пільгу

Альтернатива касовим апаратам

Витрати ФОП на загальній системі: пально-мастильні матеріали

Прийнято закони, якими подовжено дію податкових та митних пільг

Відповідальність за неповідомлення неприбутковою організацією про зміни у статуті

З 1 липня 2018 року підвищено прожитковий мінімум

Які відбулись зміни в Порядку обліку платників ЄСВ

Право платника ПДВ на бюджетне відшкодування

Від сплати єдиного соціального внеску залежить страховий стаж

Платники податків мають можливість реалізовувати через електронний кабінет права та обов’язки, передбачені ПКУ

Як сплачується пеня до бюджету: разом із сплатою зобов’язання або окремим платіжним документом

ФОП платник єдиного податку надає в оренду майно: особливості

Фізична особа, яка зареєстрована у Державному реєстрі, має право отримати наявні у Державному реєстрі відомості про себе

Поповнення рахунку в СЕА ПДВ: заповнюємо платіжку

З 2 липня 2018 року діють нові бюджетні рахунки

Виявили невраховані суми: подайте уточнюючу декларацію для реалізації свого права на податкову знижку

Змінився порядок ведення касових операцій

Вторинних водокористувачів виключено з переліку платників рентної плати за спеціальне використання води

Пора відпусток: як відпочити платнику єдиного податку 1 та 2 групи

Наслідки втрати Книги обліку доходів

Коли новоутворений сільськогосподарський товаровиробник може стати платником єдиного податку?

У звіті з ЄСВ, строк звітування якого ще не минув, виявлено помилку…

Неосновне місце обліку платника податків: особливості

 

 

З підприємцями Станично-Луганської ОДПІ обговорили питання легалізації виплати заробітної плати

 

Днями в Станично-Луганській ОДПІ відбулось засідання «круглого столу» з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, на якому було заслухано представників бізнесу району, що мають заборгованість по заробітній платі або виплачують заробітну плату у розмірах, що не перевищують мінімальний рівень.

Керівник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін звернув увагу присутніх на необхідність належно оформлювати трудові відносини, на відповідальність, яка передбачена за порушення норм чинного законодавства та зауважив, що завдяки зусиллям фахівців податкової, з початку року легалізовано роботу 31 найманих працівника.

За результатами засідання, роботодавцям порекомендували вжити всіх можливих заходів з метою додержання чинного трудового законодавства щодо ліквідації заборгованості по заробітної плати та виплати її не нижче від мінімального розміру.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Декретна відпустка ФОП: чи звільняється від сплати єдиного внеску за себе

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Згідно зі статтею 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є, зокрема, фізичні особи – підприємці (у т. ч. ті, хто обрав спрощену систему оподаткування) та особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Вказані особи сплачують єдиний внесок незалежно від того, отримували вони дохід чи ні. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць – у 2018 році не менше за 819,06 грн на місяць. Виключенням є фізичні особи – підприємці (у т. ч. ті, хто обрав спрощену систему оподаткування), які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Враховуючи вказані положення, особа, яка обліковується в ДФС як платник єдиного внеску, зобов’язана щокварталу сплачувати єдиний внесок у розмірі не меншому ніж 819,06 грн. на місяць/не менше за 2457,18 грн. за квартал. Термін сплати внеску – до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується внесок. Крім того особа, яка обліковується в ДФС як платник єдиного внеску та зобов’язана сплачувати єдиний внесок, незалежно від того, провадить діяльність чи ні, отримує дохід (прибуток) чи ні, зобов’язана формувати та подавати за себе звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування один раз на рік.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Втрата працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами: сплата єдиного податку

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. Фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої або другої групи, яка не використовує працю найманих осіб, звільняється від сплати єдиного податку на період її тимчасової втрати працездатності у зв’язку з вагітністю та пологами лише за умови підтвердження такої непрацездатності листком непрацездатності. Так, якщо лікарняний відкрито до 20 числа місяця та закритий у наступних місяцях, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарні місяці тимчасової непрацездатності, а за календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилась, сплачує єдиний податок відповідно до норм Податкового кодексу України.

Нагадаємо: відповідно до пункту 295.5 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Обмеження щодо продажу пива, алкогольних напоїв, вин та тютюнових виробів

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Забороняється продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

1) особами, які не досягли 18 років;

2) особам, які не досягли 18 років;

3) у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

4) у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

5) у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

6) з торгових автоматів;

7) на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

8) поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

9) у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

10) з рук;

11) у невизначених для цього місцях торгівлі.

Забороняється продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.

На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити продаж пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та куріння тютюнових виробів.

Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

При цьому сільські, селищні та міські ради в межах території відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть встановлювати заборону продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання (крім закладів ресторанного господарства) у визначений рішенням таких органів час доби.

Нагадаємо: обмеження щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів встановлені ст. 15 прим. 3 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Внесено зміни до порядку заповнення декларації з ПДВ

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. Наказом Міністерства фінансів України від 23.03.2018 № 381 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 січня 2016 року № 21» (далі – наказ № 381) внесено зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та форми податкової декларації з ПДВ.

Наказом № 381 внесено зміни, зокрема, до Додатку 1 (Д1), Додатку 5 (Д5) та до Додатку 9 (Д9) та визначено особливості їх заповнення.

Подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені наказом № 381, вперше здійснюється за звітний період червень 2018 року (граничний термін подання 20 липня 2018), ІІ квартал 2018 року (граничний термін подання 9 серпня 2018).

Детальніше зі змінами можна ознайомитися у листі ДФСУ від 11.07.2018 №21051/7/99-99-15-03-02-17.

Станично-Луганська ОДПІ

 

З 17 липня 2018 року нормативна грошова оцінка землі за новими коефіцієнтами

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. Наказ Мінагрополітики та продовольства України від 27.03.2018 № 162, яким внесено зміни до Порядку нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, затвердженого наказом Мінагрополітики та продовольства України від 25.11.2016 № 489 набрав чинності 17.07.2018.

Змінами передбачено, що з 17.07.2018 для земельних ділянок, інформація про які не внесена до відомостей Державного земельного кадастру, та у разі, якщо у відомостях Державного земельного кадастру відсутній код Класифікації видів цільового призначення земель для земельної ділянки, коефіцієнт, який характеризує функціональне використання земельної ділянки (Кф) при розрахунку її нормативної грошової оцінки, застосовується із значенням 3,0.

Наказ опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 17.04.2018 № 30.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Для тютюнових виробів запроваджено марки акцизного податку нового зразка

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. З 1 липня 2018 року запроваджено нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва. Нововведення не торкнеться маркування сигарет з фільтром та без фільтра, а також цигарок.

Нові зразки марок акцизного податку затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2018 року № 257 «Деякі питання маркування тютюнових виробів».

Нагадаємо: при зміні зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання. Марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Виростили сільгосппродукцію: оподаткування доходу від продажу

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Якщо продавець власної сільгосппродукції надав підприємству чи фізичній особі - підприємцю, які є податковим агентом, копію чинної довідки за формою № 3ДФ, і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, то покупець не утримує податок з доходів, що виплачуються за сільськогосподарську продукцію.

Нагадаємо: відповідно до підпункту 165.1.24 Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

У разі продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має надати податковому агенту копію Довідки за формою № 3ДФ. Така довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви.

Довідка видається особисто власнику сільськогосподарської продукції, якщо сільськогосподарська продукція вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення: садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари.

Якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню у декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року та оподатковуються за ставкою 18%.

Станично-Луганська ОДПІ

Доходи від надання в оренду земельної ділянки (паю): оподаткування

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Об’єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб за операціями з надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж 3 відс. визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю).

Нагадаємо: відповідно до підпункту 170.1.1 Податкового кодексу України податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар.

Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі. Статтею 21 Закону України від 06 жовтня 1998 року № 161-ХІV «Про оренду землі» зі змінами та доповненнями встановлено, що розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до ПКУ).

Водночас, згідно зі ст. 1 Указу Президента України від 02 лютого 2002 року № 92/2002 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян - власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)» зі змінами та доповненнями, плата за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) має становити не менше 3 відс. визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельної частки (паю). При цьому умовами Типового договору оренди земельної частки (паю), затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17.01.2000 № 5 зі змінами та доповненнями, передбачено, що розмір орендної плати визначається за домовленістю між сторонами, але не може бути меншим від розміру, встановленого чинним законодавством.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Допомога по вагітності та пологах ФОП: ЄСВ не нараховується

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Для ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄСВ є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а зазначені виплати не є доходом (прибутком), отриманим від такої діяльності, то обов’язок нараховувати і сплачувати ЄСВ з сум допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та по вагітності та пологах для таких осіб чинним законодавством не передбачений.

Нагадаємо: принципи збору та ведення обліку єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, платників внеску, порядок нарахування, обчислення та сплати внеску, розмір єдиного внеску визначено Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». ФОП, в тому числі, ФОП – платники єдиного податку та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску відповідно до підпунктів 4 та 5 частини першої статті 4 Закону № 2464.

Правове регулювання надання допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та вагітністю та пологами здійснюється відповідно до норм Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Станично-Луганська ОДПІ

 

Втрачено касовий чек: чи можна надрукувати дублікат

 

У Станично-Луганській ОДПІ роз’яснили. Відповідно до пунктів 1 та 2 розділу ІІ Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, зі змінами та доповненнями, фіскальний касовий чек на товари (послуги) – це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги), який повинен містити, зокрема, порядковий номер касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції.

При цьому, п. 9 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 № 265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами та доповненнями передбачено, що суб’єкт господарювання повинен забезпечити щоденне друкування на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Відповідно до п. 13 постанови Кабінету Міністрів України від 18.02.2002 № 199 «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» зі змінами при формуванні Z-звіту виконуються наступні операції:

- друкування фіскального звітного чека і занесення інформації до фіскальної пам’яті;

- обнуління регістрів денних підсумків оперативної пам’яті;

- друкування інформації, що підтверджує обнуління регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та дійсність фіскального звітного чека.

Отже, друкування дублікату фіскального касового чеку у разі його втрати функціями РРО та нормами чинного законодавства не передбачено оскільки, при друкуванні Z-звіту відбувається обнуління регістрів денних підсумків оперативної пам’яті та даний звіт містить підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожним зазначеним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, літерного позначення ставки податку на додану вартість і загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги).

Станично-Луганська ОДПІ

 

Працюєте неповний робочий день: за яких умов виникає право на податкову соціальну пільгу

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

Нагадаємо: відповідно до пункту 169.1 Податкового кодексу України платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

У 2018 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2470 грн.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Альтернатива касовим апаратам

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Готівкові розрахунки невдовзі можна буде здійснювати за допомогою мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків та інших засобів комунікації.

Новий механізм реєстрації та обліку розрахункових операцій, регламентований Постановою Кабінету Міністрів України від 13 червня 2018 року № 472, стане альтернативою традиційним касовим апаратам та суттєво зменшить витрати платників на обслуговування техніки.

У рамках експериментального проекту будуть розроблені та запроваджені новітні програмні комплекси для розрахунків за товари і послуги. Передусім, вони застосовуватимуться у сфері торгівлі (у тому числі через мережу Інтернет), громадського харчування, купівлі-продажу іноземної валюти, торгівлі через автомати з продажу товарів або послуг, надання послуг з приймання готівки для подальшого переказу, з перевезення пасажирів та інших послуг.

Взяти участь у пілотному проекті за власним бажанням можуть виробники, постачальники та користувачі новітніх комп'ютерно-касових систем.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Витрати ФОП на загальній системі: пально-мастильні матеріали

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат вартість використаних пально-мастильних матеріалів. ФОП відображає ці витрати після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів. Такими документами, зокрема, є угоди, акти виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортні накладні, розрахункові документи тощо.

Нагадаємо: порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначено статтею 177 Податкового кодексу України.

Згідно з пунктом 177.2 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, витрати, до складу яких включається вартість палива й енергії, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Прийнято закони, якими подовжено дію податкових та митних пільг

 

Станично-Луганська ОДПІ повідомляє. З 4 липня 2018 року набрали чинності Закон України від 19.06.2018 № 2463 «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо відносин, пов’язаних із здійсненням заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях» (далі – Закон № 2463) та Закон України від 19.06.2018 № 2464 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо уточнення деяких положень» (далі – Закон № 2464).

Законом № 2463 подовжено застосування податкових пільг з оподаткування ПДВ операцій із постачання спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів та медичних виробів для потреб військових формувань на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил.

Також на період проведення операції Об’єднаних сил відповідно до Закону № 2464 звільняються від оподаткування ввізним митом спеціальні засоби індивідуального захисту та лікарські засоби та медичні вироби для потреб військових формувань.

Положення вищевказаних Законів застосовуються до податкових періодів, починаючи з 1 травня 2018 року.

Закони опубліковано у газеті «Голос України» від 03.07.2018 № 118.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Відповідальність за неповідомлення неприбутковою організацією про зміни у статуті

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Якщо неприбуткова організація (установа) після внесення змін до установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву з позначкою «зміни» протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін або з моменту виникнення обставин, пов’язаних зі змінами в її установчих документах, у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, то до такої неприбуткової організації (установи) застосовується штраф у розмірі 510 грн.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року неприбутковою організацією, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, до такої організації застосовується штраф у розмірі 1020 грн.

Нагадаємо: згідно з пунктом 14 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 440) у разі зміни організаційно-правової форми неприбуткової організації, внесення змін до її установчих документів (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до пункту 6 Порядку № 440. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у пункті 14 обставин.

Станично-Луганська ОДПІ

 

З 1 липня 2018 року підвищено прожитковий мінімум

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. З 1 липня 2018 року встановлено нові розміри прожиткового мінімуму на одну особу у розрахунку на місяць: з 1 липня − 1777 грн, з 1 грудня − 1853 гривні.

Для основних соціальних і демографічних груп населення встановлюються такі показники:

- для дітей віком до 6 років: з 1 липня −1559 грн; з 1 грудня − 1626 грн;

- для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 липня − 1944 грн; з 1 грудня − 2027 грн;

- для працездатних осіб: з 1 липня – 1841 грн; з 1 грудня − 1921 грн;

- для осіб, які втратили працездатність: з 1 липня − 1435 грн; з 1 грудня − 1497 гривень.

Мінімальна заробітна плата на 2018 рік складає у місячному розмірі – 3723 грн, у погодинному розмірі − 22,41 гривень.

Нагадаємо: розміри прожиткового мінімуму для різних груп населення та розмір мінімальної заробітної плати встановлено Законом України від 7 грудня 2017 року №2246 «Про державний бюджет України на 2018 рік».

Станично-Луганська ОДПІ

 

Які відбулись зміни в Порядку обліку платників ЄСВ

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» внесені зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та встановлено, що:

платниками єдиного внеску є члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

взяття на облік таких осіб здійснюється не пізніше робочого дня з дня отримання від них відповідної заяви.

У зв’язку з цим видано наказ Міністерства фінансів України від 29.03.2018 № 393 «Про затвердження змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціального страхування» (далі – Наказ), який набрав чинності з 08.06.2018 року.

Наказом визначається форма заяви про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) (форма № 12-ЄСВ) та процедури взяття на облік платників єдиного внеску – членів фермерського господарства.

Також Наказом визначаються процедури заміни повідомлення про взяття на облік платників єдиного внеску за формою № 2-ЄСВ, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Наказ опубліковано в бюлетені «Офіційний вісник України» від 29.05.2018 № 41.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Право платника ПДВ на бюджетне відшкодування

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Пунктом 200.1 ст. 200 Податкового кодексу України встановлено, що сума податку, яка підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При цьому, нормою п. 200.4 ст. 200 Кодексу зазначено, що при від'ємному значенні суми, розрахованої згідно з п. 200.1 цієї статті, така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 1.3 ст. 200 1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації,

а в разі відсутності податкового боргу -

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до п. 200 1.3 ст. 200 1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету,

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Таким чином, за умов дотримання норм пп. б) п. 200.4 ст. 200 Кодексу, платники податку мають право у податковій декларації з ПДВ задекларувати суму від’ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Від сплати єдиного соціального внеску залежить страховий стаж

 

Станично-Луганська ОДПІ повідомляє. Згідно зі статтею 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) платники єдиного внеску зобов'язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати єдиний внесок, а також подавати обов'язкову звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Згідно частини першої статті 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Пунктом 3 частини першої статті 1 Закону № 2464 визначено, що застрахована особа – це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Пунктом 4 частини першої статті 4 Закону № 2464 фізичні особи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, визначені платниками єдиного внеску.

При цьому навіть у разі якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, то такий платник зобов’язаний сплатити суму єдиного внеску, яка не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Звертаємо увагу, що несплата (не подання обов'язкової звітності) з єдиного внеску відповідно призводить до відсутності у Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування даних щодо зарахованого страхового стажу для призначення пенсії.

Для уточнення порядку сплати та подання звітності з єдиного внеску рекомендуємо користуватись Загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом ІДД ДФС за адресою: http://zir.sfs.gov.ua або звертатись до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Інформацію щодо зарахування періодів роботи до страхового стажу можна отримати в електронному вигляді, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України за адресою: http://portal.pfu.gov.ua, або особисто звернувшись до органу ПФУ.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Платники податків мають можливість реалізовувати через електронний кабінет права та обов’язки, передбачені ПКУ

 

Станично-Луганська ОДПІ нагадує. Відповідно до ст. 42 Податкового кодексу України, платники податків за допомогою електронного кабінету платника мають можливість:

перегляду в режимі реального часу інформації про платника податків, що збирається, використовується та формується контролюючими органами у зв’язку з обліком платників податків та адмініструванням податків, зборів, митних платежів, здійсненням податкового контролю, в тому числі дані оперативного обліку податків та зборів (у тому числі дані інтегрованих карток платників податків), дані системи електронного адміністрування податку на додану вартість, дані системи електронного адміністрування реалізації пального, а також одержання такої інформації у вигляді документа, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу;

проведення звірки розрахунків платників податків з державним та місцевими бюджетами, а також одержання документа, що підтверджує стан розрахунків, який формується автоматизовано шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу;

управління сумами помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені відповідно до положень цього Кодексу;

автоматизованого визначення обов’язкових для заповнення та подання форм податкової звітності та рахунків для сплати податків і зборів конкретного платника податків;

заповнення, перевірки та подання податкових декларацій, звітності до контролюючого органу;

реєстрації, коригування податкових накладних/розрахунків в Єдиному реєстрі податкових накладних та акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

перегляду в режимі реального часу інформації про податкові накладні/розрахунки коригування, реєстрація яких в Єдиному реєстрі податкових накладних зупинена;

доступу платників податків до системи електронного адміністрування податку на додану вартість у розрізі поточних значень всіх доданків та від’ємників, передбачених пунктом 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу, в режимі перегляду у реальному часі та доступу до даних Єдиного реєстру податкових накладних, включаючи можливість формування, перевірки та підтвердження податкових накладних, складених платником податку чи його контрагентами за вчиненими між ними правочинами, для цілей формування податкового кредиту платником податків, перевірки та визначення дати і часу реєстрації таких накладних та/або розрахунків коригування, а також перегляд інформації про незареєстровані податкові накладні та/або розрахунки коригування до них, подані на реєстрацію платником податків, із зазначенням причини відмови у їх реєстрації;

інформування платників податків про проведення документальної планової перевірки платника податків із зазначенням дати початку проведення такої перевірки, ходу та результатів його перевірок, передбачених цим Кодексом, у тому числі отримання наказу про проведення документальної (планової або позапланової, виїзної або невиїзної) та фактичної перевірки, отримання акта або довідки, яким оформлені результати перевірки;

забезпечення можливості адміністративного оскарження рішень контролюючих органів, у тому числі подання заперечень на акт або довідку, якими оформлені результати перевірки, подання скарги на податкове повідомлення-рішення або інше рішення, дію або бездіяльність контролюючого органу чи посадової особи контролюючого органу, у тому числі рішення про коригування митної вартості, рішення щодо класифікації товарів для митних цілей, про визначення країни походження, рішення щодо підстав для надання податкових пільг тощо;

інформування про статус контрагентів за публічно доступними даними інформаційних ресурсів центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, інших реєстрів та баз даних, які ведуться згідно з цим Кодексом, включаючи надання інформації про контрагентів платника податків, щодо яких прийнято рішення про ліквідацію юридичної особи, про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість або яких притягнуто до відповідальності за порушення законів з питань оподаткування (виключно після остаточного узгодження санкцій та зобов’язань);

взяття на облік, внесення змін до облікових відомостей (включаючи, але не обмежуючись, внесення або зміну інформації про осіб, які мають право підписувати податкову звітність, та сертифікатів відкритого ключа їхніх електронних цифрових підписів та/або печатки (за наявності), зняття з обліку (у тому числі взяття на облік, внесення змін до облікових відомостей та зняття з обліку осіб, які здійснюють операції з товарами у порядку, визначеному Митним кодексом України), переходу на спеціальні режими оподаткування та інших реєстраційних дій;

подання звернень та інших документів для отримання ліцензій, дозволів на поміщення товарів у митні режими, дозволів на провадження митної брокерської діяльності, відкриття та експлуатацію магазинів безмитної торгівлі, митного складу, вільної митної зони комерційного та сервісного типу, складу тимчасового зберігання, вантажного митного комплексу, а також звернень та інших документів з приводу винесення попередніх рішень у порядку та на умовах, передбачених Митним кодексом України;

подання звернень та інших документів з метою реєстрації об’єкта інтелектуальної власності у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, отримання повідомлень від митниць про призупинення митного оформлення на підставі даних митного реєстру об’єктів інтелектуальної власності та подальшого листування з правовласником з приводу призупинення такого митного оформлення;

подання заяв та інших документів з метою отримання документів, що підтверджують країну походження, які видаються митницями (зокрема сертифікатів EUR.1);

реєстрації контролюючим органом реєстраторів розрахункових операцій у разі, якщо така реєстрація передбачена законодавством, подання звітності, пов’язаної із застосуванням реєстратора розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок, подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, подання інформації про обсяг розрахункових операцій, виконаних у готівковій та/або у безготівковій формі, або про обсяг операцій з купівлі-продажу іноземної валюти тощо;

подання повідомлення про технічну та/або методологічну помилку, що виявлена в роботі електронного кабінету;

отримання будь-якого документа, що стосується такого платника податків та має бути виданий йому контролюючим органом згідно із законодавством України, або інформації з баз даних про такого платника податків шляхом вивантаження відповідної інформації з електронного кабінету із накладенням електронного підпису посадової особи контролюючого органу та печатки контролюючого органу з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису;

забезпечення взаємодії платників податків з контролюючими органами з інших питань, передбачених цим Кодексом, яка може бути реалізована в електронній формі засобами електронного зв’язку.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Як сплачується пеня до бюджету: разом із сплатою зобов’язання або окремим платіжним документом

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Платник податків може сплачувати суми пені окремим платіжним документом або одним платіжним документом, разом із грошовим зобов’язанням.

Нагадаємо, пунктом 131.2 Податкового кодексу України визначено, що при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл такої суми у порядку, визначеному цим пунктом.

Станично-Луганська ОДПІ

 

ФОП платник єдиного податку надає в оренду майно: особливості

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого не перевищує норми, встановлені підпунктом 291.5.3 Податкового кодексу України, не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як ФОП на спрощеній системі оподаткування. Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як ФОП на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання.

Нагадаємо: відповідно до підпункту 291.5.3 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, ФОП, які надають в оренду:

- житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

Згідно із п. 1 ст. 320 Цивільного кодексу України власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Фізична особа, яка зареєстрована у Державному реєстрі, має право отримати наявні у Державному реєстрі відомості про себе

 

Станично-Луганська ОДПІ інформує. Відповідно до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом МФУ від 29.09.2017 № 822, відомості з Державного реєстру є документом, який безоплатно надається контролюючим органом за зверненням фізичної особи (представника) щодо отримання відомостей про себе.

Для отримання відомостей з Державного реєстру фізична особа звертається особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), подає документ, що посвідчує особу, та заяву за формою № 10ДР. Представник додає до заяви за формою № 10ДР довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу такого представника, та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

Контролюючий орган протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи (представника) надає відомості з Державного реєстру.

Фізичні особи - громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, можуть звернутися за отриманням відомостей з Державного реєстру до будь-якого контролюючого органу. У такому разі строк видачі відомостей може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Також отримати відомості з Державного реєстру можливо через Електронний кабінет платника.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Поповнення рахунку в СЕА ПДВ: заповнюємо платіжку

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. При заповненні реквізитів отримувача у платіжних дорученнях у разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у Системі електронного адміністрування (СЕА) ПДВ:

у полі «Отримувач» зазначається найменування платника ПДВ;

у полі «Код» необхідно зазначити податковий номер платника ПДВ, за яким ведеться облік у контролюючих органах;

у полі «Банк отримувача» зазначається «Казначейство України (ел. адм. подат.)»;

у полі «Код банку» зазначається «899998»;

у полі «№ рахунка» необхідно зазначити номер рахунка, вказаний в електронному повідомленні або отриманий в Центрі обслуговування платників за основним місцем обліку.

Відповідно до пункту 3.8 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів з власного поточного рахунка на електронний рахунок у СЕА ПДВ у полі № 4 друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

Нагадаємо: згідно з п. 4 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 зі змінами та доповненнями рахунок у системі електронного адміністрування податку – рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти у сумі, необхідній для досягнення розміру суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов’язань з податку.

Станично-Луганська ОДПІ

 

З 2 липня 2018 року діють нові бюджетні рахунки

 

У Станично-Луганській ОДПІ звертають увагу. Змінено реквізити бюджетних рахунків для сплати податків, зборів та обов’язкових платежів.

Так, з 02.07.2018, у зв’язку зі зміною порядку відкриття дохідних рахунків, зарахування всіх податків і зборів (на ЄСВ не розповсюджується) проводиться виключно через МФО 899998 центрального апарату Державної казначейської служби України, назва банку - Казначейство України (ЕАП). Діючі бюджетні рахунки будуть повністю закриті.

Крім того, на виконання Пріоритетних напрямів діяльності Державної казначейської служби України на 2018 р. щодо запровадження централізованої моделі виконання дохідної частини бюджетів внесено зміни до наказів Мінфіну України:

від 22.06.2012 р. № 758, яким затверджено Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Держказначейства України;

від 29.01.2013 р. № 43, яким затверджено Порядок казначейського обслуговування доходів та інших надходжень держбюджету;

від 23.08.2012 р. № 938, яким затверджено Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів.

З оновленими рахунками можна ознайомитися в Центрах обслуговування платників за місцем обліку та на субсайті Головного управління ДФС у Луганській області у банері «Бюджетні рахунки» або за посиланням: http://lg.sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Станично-Луганська ОДПІ

 

Виявили невраховані суми: подайте уточнюючу декларацію для реалізації свого права на податкову знижку

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Нагадаємо: відповідно до підпункту 166.1.1 Податкового кодексу України платник податку має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (підпункт 166.1.2 ПКУ).

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт 166.4.3 ПКУ).

Станично-Луганська ОДПІ

 

Змінився порядок ведення касових операцій

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Постановою Правління Національного банку України від 24.05.2018 № 54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», яка набула чинності з 1 червня 2018 року, внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 (далі – Положення № 148).

Національний банк України впорядкував питання використання нових форм касових документів. Так, п. 1 Постанови Правління Національного банку України доповнено п. 11 та п. 12,а саме:

«11. Суб'єкти господарювання мають право до 30 червня 2018 року (включно) використовувати в своїй діяльності форми відомості на виплату грошей, прибуткового касового ордера, видаткового касового ордера, журналу реєстрації прибуткових і видаткових касових документів, касової книги, книги обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки та акта про результати інвентаризації наявних коштів, установлені Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13 січня 2005 року за № 40/10320 (зі змінами).

12. Суб'єктам господарювання до 30 червня 2018 року (включно):

1) розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням норм Положення про ведення касових операцій;

2) користуватися лімітами каси, установленими та затвердженими до набрання чинності цією постановою.».

В частині оприбуткування та визначення оприбуткування внесено наступні зміни. Так зокрема, п.п. 13 та 14 п. 3 розділу І Положення № 148 доповнено словами «/книга обліку доходів» у відповідних відмінках та числах.

Пункт 18 викладено у новій редакції, а саме: «18) оприбуткування готівки - проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів/фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції;».

У новій редакції викладено п. 11 розділу І Положення № 148, чим врегульовано питання оприбуткування готівки на торгових об’єктах, а саме:

«11. Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств та їх відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів.

Оприбуткуванням готівки в касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками (квитанціями) і веденням книги обліку доходів і витрат (або книги обліку доходів), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів) на підставі товарних чеків (квитанцій).

Оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, а також у касах фізичних осіб-підприємців, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО без ведення касової книги, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО/занесення даних розрахункових квитанцій до КОРО.

Суб'єкти господарювання, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО та/або КОРО, використовують КОРО для:

1) підклеювання та зберігання фіскальних звітних чеків на відповідних сторінках КОРО;

2) здійснення операцій із розрахунковими квитанціями в разі виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії;

3) обліку ремонтів, робіт з технічного обслуговування, перевірок конструкцій та програмного забезпечення РРО.

Крім того, внесено зміни до абзацу третього та п.п. 3 п. 29 розділу ІІІ Положення № 148 та викладено у такій редакції:

«Документом, що свідчить про здавання виручки до банку та є підтвердженням оприбуткування готівки в касі суб'єктів господарювання, є:

3) примірник супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчений підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;».

Повну версію Постанови можна переглянути за посиланням: https://bank.gov.ua/document/download?docId=70786541

Станично-Луганська ОДПІ

 

Вторинних водокористувачів виключено з переліку платників рентної плати за спеціальне використання води

 

Станично-Луганська ОДПІ інформує. Відповідно до п. 110 Закону України від 21.12.2016 № 1797 «Про внесення змін до «Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» до п. 255.1 Податкового кодексу України внесено зміни в частині визначення кола платників рентної плати за спеціальне використання води, а саме: обов’язок платника з рентної плати покладено на суб’єктів господарювання, що належать до первинних водокористувачів, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів без надання преференцій бюджетним установам, що належать до первинних водокористувачів.

З 01 січня 2018 року вторинні водокористувачі не є платниками рентної плати за спеціальне використання води. Вторинні водокористувачі, які отримують воду згідно договору на поставку води, та були платниками рентної плати за спеціальне використання води, востаннє визначали податкові зобов’язання за IV квартал 2017 року та подавали податкові декларації з рентної плати разом з Додатком 5 наростаючим підсумком з початку року.

За наступні податкові періоди вторинні водокористувачі не подають декларації разом з Додатком 5. При цьому заява про виключення з переліку платників рентної плати за спеціальне використання води до контролюючих органів не подається.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Пора відпусток: як відпочити платнику єдиного податку 1 та 2 групи

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Фізичні особи-підприємці, платники єдиного податку 1 та 2 групи, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку один раз на рік на час відпустки протягом одного календарного місяця.

Також не сплачується єдиний податок за період хвороби, підтверджений копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів (пункт 295.5 Податкового кодексу України).

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (підпункт 298.3.2 ПКУ).

Звертаємо увагу, що чинним законодавством не передбачено пільг щодо сплати єдиного соціального внеску на час відпустки, або хвороби.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Наслідки втрати Книги обліку доходів

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Згідно з пунктом 44.5 Податкового кодексу України у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення документів, зазначених у підпунктах 44.1 і 44.3 ПКУ, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ, для подання податкової звітності. Платник податків зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

У разі втрати Книги обліку фізична особа — підприємець — платник єдиного податку повинна звернутися до органів внутрішніх справ для подання заяви про її втрату та отримати довідку про надання такої заяви. Книги обліку зберігаються у платника податку протягом трьох років після виконання останнього запису. (пункт 6.10 глави 6 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995 № 88)

Звертаємо увагу, що відповідно до ст. 121 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Статтею 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою ст. 164 прим. 1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Коли новоутворений сільськогосподарський товаровиробник може стати платником єдиного податку?

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. Відповідно до підпункту 291.4.7 Податкового кодексу України новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть бути платниками єдиного податку четвертої групи з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Нагадаємо: згідно з пунктом 294.2 ПКУ попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Станично-Луганська ОДПІ

 

У звіті з ЄСВ, строк звітування якого ще не минув, виявлено помилку…

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. При виявленні помилки у Звіті щодо сум нарахованого єдиного внеску до закінчення терміну подання цього Звіту страхувальник повторно формує та подає Звіт у повному обсязі до фіскального органу за місцем обліку.

Чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення термінів подання звітності.

Якщо страхувальником до закінчення терміну подання Звіту подаються лише окремі таблиці за поточний звітний період Звіту зі статусом «скасовуюча», «додаткова» цей Звіт не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався.

Нагадаємо: страхувальники зобов’язані формувати та подавати до контролюючих органів Звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Неосновне місце обліку платника податків: особливості

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Податковим кодексом України встановлено обов’язок платників податків обліковуватись у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3. ст. 63 ПКУ).

Для взяття на облік за неосновним місцем обліку, платник податків подає до відповідного контролюючого органу заяву за формою № 17-ОПП.

Заява за формою № 17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі:

повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, поданого платником відповідно до розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Порядок № 1588), та якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування;

заяви за формою № 5-ОПП, поданої нотаріусом відповідно до п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588, та якщо у такій заяві платник зазначив про бажання стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням робочого місця.

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за формою № 20-ОПП або заяві за формою № 5-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за формою № 17-ОПП.

Станично-Луганська ОДПІ