Прес-центр21 березня 2018, 13:03

Станично-Луганська ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області інформує

  • Станично-Луганською ОДПІ проведено особисту зустріч з платниками податків

  • Станично-Луганською ОДПІ проведено інформаційно-розяснювальну акцію

  • Податкова декларація, заповнена з помилками в обов’язкових реквізитах, вважається неподаною

  • Щодо видачі ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами

  • Куди подавати податкову декларацію, якщо прописані в одному місці, а дохід отримуєте в іншому?

  • Як оподатковуються путівки на відпочинок у 2018 році

  • Надавали в оренду автомобіль? Задекларуйте доходи

  • Коли дохід від надання земельного паю в оренду декларується

  • Які ставки застосовуються до задекларованих доходів, отриманих у 2017 році

  • Отримали іноземний дохід – подайте декларацію

  • Підписання податкової звітності юридичної особи, яка перебуває в процесі припинення

  • Як отримати податковий номер для дитини

 

Станично-Луганською ОДПІ проведено особисту зустріч з платниками податків

 

Днями керівник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін провів особисту зустріч з представниками бізнесу та громадянами у с. Сотенне Станично-Луганського району.

На зустрічі обговорили проблемні питання бізнесу, нові електронні сервіси від ДФС та переваги подання звітності у електронному вигляді.

Особливу увагу Сергій Вікторович приділив цьогорічній кампанії декларування.

Він нагадав, що фізичні особи, які одержали спадщину (подарунок), який згідно із Податковим кодексом України оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності будь-яких інших підстав для подання такої декларації.

Важливо пам’ятати, що за нульовою ставкою оподатковуються тільки об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Станично-Луганська ОДПІ

Станично-Луганською ОДПІ проведено інформаційно-розяснювальну акцію

 

Виїздну зустріч з платниками податків у с. Велика Чернігівка провів начальник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін. Спілкування було присвячене «Кампанії декларування – 2018». Сергій Вікторович зауважив, що таке взаємне спілкування сприяє швидшому орієнтуванню в нюансах подання декларації і декларування доходів, права на податкову знижку й інших актуальних питаннях, пов’язаних із деклараційною кампанією.

Під час зустрічі було зазначено, що громадяни, які отримали доходи від надання нерухомості в оренду протягом звітного року, зобов’язані подати до податкової за місцем своєї податкової адреси декларацію у термін до 01 травня 2018 року та сплатити податок на доходи фізичних осіб з суми отриманого доходу за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%. Суму податкового зобов’язання потрібно сплатити до 1 серпня 2018 року.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Податкова декларація, заповнена з помилками в обов’язкових реквізитах, вважається неподаною

 

У Станично-Луганській ОДПІ роз’яснили. Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис», Податкового кодексу України, Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок).

Згідно з пунктом 12 розділу ІІ Порядку друга квитанція є підтвердженням про прийняття (реєстрацію) або повідомленням про неприйняття в контролюючому органі електронного документа.

Разом з тим, відповідно до пункту 49.11 та підпункту 49.11.1 пункту 49.11 статті 49 ПКУ при поданні платником податків до контролюючого органу засобами електронного зв’язку податкової декларації, заповненої з порушенням вимог пунктів 48.3 та 48.4 статті 48 ПКУ, контролюючий орган зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови протягом п’яти робочих днів з дня її отримання.

Згідно з пунктом 49.15 статті 49 ПКУ податкова декларація, надіслана платником податків або його представником поштою або засобами електронного зв’язку, вважається неподаною за умови її заповнення з порушенням норм пунктів 48.3 і 48.4 статті 48 ПКУ та надсилання контролюючим органом платнику податків письмової відмови у прийнятті його податкової декларації.

Отже, контролюючий орган має право після отримання платником податків другої квитанції про прийняття (реєстрацію) податкової декларації надіслати платнику письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин відмови.

Станично-Луганська ОДПІ

Щодо видачі ліцензій на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. Суб’єктам господарювання, які мають діючі ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та використовують розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій при розрахунках із споживачами, необхідно придбати відповідні реєстратори розрахункових операцій та внести зміни у додаток до таких ліцензій.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 № 984 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2000 № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Змінами передбачено, зокрема, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами (в тому числі пивом) для здійснення розрахункових операцій повинні використовувати виключно реєстратори розрахункових операцій. Використання розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій для цього виду діяльності не передбачено.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Куди подавати податкову декларацію, якщо прописані в одному місці, а дохід отримуєте в іншому?

 

Станично-Луганська ОДПІ нагадує. Податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Відповідно до п. 45.1 ст. 45 ПКУ, платник податків – фізична особа зобов’язаний визначити свою податкову адресу.

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі. Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Отже, платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, має подати податкову декларацію до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

У випадку, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

Довідково: платник податку – переселенець, який вніс відомості про зміну місця проживання, відповідно до Закону № 1382 подає Декларацію до контролюючого органу за місцем реєстрації тимчасовим переселенцем, за умови подання заяви за формою № 5ДР.

Станично-Луганська ОДПІ

Як оподатковуються путівки на відпочинок у 2018 році

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу. З 1 січня 2018 року розширено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків.

Законом України від 07.12.2017 №2245 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» до статті 165 Податкового кодексу України внесено зміни та до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема:

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року. В поточному році ця сума не повинна перевищувати 18 615 гривень (5х3723=18 615).

Станично-Луганська ОДПІ

Надавали в оренду автомобіль? Задекларуйте доходи

 

Станично-Луганська ОДПІ повідомляє. Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду включається до оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб (п.п.164.2.5 п.164.2 ст.164 ПКУ).

Обов’язок платника ПДФО щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник ПДФО отримував доходи, зокрема, виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу.

У разі надання громадянами у 2017 році власного рухомого майна в оренду (суборенду) особі, яка не є податковим агентом, фізичні особи зобов’язані надати податкову декларацію до територіальних органів фіскальної служби за місцем свого проживання та задекларувати отримані доходи.

Кожен об’єкт рухомого майна відображається громадянином у декларації окремо. У відповідних графах зазначаються номера категорії об’єктів; марки, моделі, характеристики рухомого майна; року випуску; відмітки про надання майна в оренду (суборенду).

Станично-Луганська ОДПІ

Коли дохід від надання земельного паю в оренду декларується

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадують. Громадяни обов’язково подають податкову декларацію про майновий стан і доходи, зокрема, у разі отримання доходів від надання в оренду майна, в тому числі земельного паю, фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання. Тобто, власнику земельного паю, який надає його в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом господарювання необхідно самостійно нараховувати та сплачувати в бюджет податок на доходи фізичних осіб.

Крім того, громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки, надані їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення особистого селянського господарства, та земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких перевищує 2 гектари, повинні декларувати дохід від продажу власної сільськогосподарської продукції.

З цих сум стягується також військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Нагадаємо: податковим агентом платника податку - орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю) є орендар. Доходи від надання в оренду нерухомого майна оподатковуються податковим агентом під час їх виплати за їх рахунок.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену ст.167 Податкового кодексу України (у 2017 році - 18 відсотків).

Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції (підпункт 14.1.180 ПКУ).

Станично-Луганська ОДПІ

Які ставки застосовуються до задекларованих доходів, отриманих у 2017 році

 

У Станично-Луганській ОДПІ звернули увагу, що ставки податку на доходи фізичних осіб, які застосовуються до доходів, отриманих у 2017 році, наступні:

18 відсотків бази оподаткування щодо доходів, нарахованих (виплачених, наданих) (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 - 167.5 Податкового кодексу України) у тому числі, але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами;

18 відсотків бази оподаткування до перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, які встановлені на 1 січня звітного року;

18 відсотків - для пасивних доходів, крім зазначених у підпунктах 167.5.2 та 167.5.4 ПКУ;

9 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток;

5 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ;

5 відсотків - для доходів у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентами - платниками податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування);

0 відсотків бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV ПКУ.

Станично-Луганська ОДПІ

Отримали іноземний дохід – подайте декларацію

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Платниками податку на доходи фізичних осіб згідно з чинним законодавством є фізичні особи - резиденти, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так й іноземні доходи.

Порядок оподаткування іноземних доходів визначено ст. 13, п. 162.1.1, ст. 162, п. 170.11, ст. 170 Податкового кодексу України. Якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

Доходи отримані з джерел за межами України оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %. А сума іноземного доходу перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

Разом із тим, у платника податку є можливість зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для цього платник має отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування та легалізувати її у закордонній дипломатичній установі України, розташованій у країні отримання доходу.

Зауважимо, що сума податку з іноземного доходу платника податку - резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

Станично-Луганська ОДПІ

Підписання податкової звітності юридичної особи, яка перебуває в процесі припинення

 

В Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Пунктом 48.5 статті 48 Податкового кодексу визначено, що податкова декларація повинна бути підписана:

керівником платника податків або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації до контролюючого органу. У разі ведення бухгалтерського обліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника податку така податкова декларація підписується таким керівником.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність в електронному документі електронного цифрового підпису платника податку (пп. 48.5.1 п. 48.5 ПКУ).

Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронний цифровий підпис", Податкового кодексу України, наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. №557 "Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами", на підставі договору про визнання електронних документів (далі - Договір), що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу та укладається з контролюючим органом.

Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів та з використанням надійного засобу електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП), керуючись Порядком, а також Договором (крім фізичних осіб, які не є самозайнятими особами) (п. 3 розділу II Порядку).

Створення електронного документа завершується накладанням на нього ЕЦП підписувача (підписувачів), електронної печатки (за наявності), як передбачено для аналогічного документа в паперовому вигляді (абзац 4 п. 3 розділу II Порядку).

Дія Договору та пов’язаних з ним Повідомлень припиняється у день настання однієї з подій, зазначених у пункті 14 розділу III Порядку.

Відповідно до статті 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до Цивільного кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

До комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Отже, з моменту відкриття ліквідаційної процедури всі права керівника юридичної особи переходять голові ліквідаційної комісії (ліквідатору). Такий платник податків (в особі ліквідатора) повинен подавати та підписувати податкову звітність до контролюючого органу за місцем реєстрації та/або за неосновним місцем обліку до дня внесення запису про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру.

Станично-Луганська ОДПІ

Як отримати податковий номер для дитини

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли, що фізособа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Держреєстру фізосіб - платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізособи - платника податків за формою №1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Держреєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народ¬ження, місце проживання, громадянство).

Облікові картки №1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Громадяни України документи для проведення реєстрації у Держреєстрі подають до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, - до будь-якого контролюючого органу.

Реєстрація фізособи у Держреєстрі здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу облікової картки №1ДР.

У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій обліковій картці №1ДР щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, місця проживання тощо фізичній особі може бути відмовлено у реєстрації (у разі неможливості виправлення недостовірних даних або помилок у встановлений строк) або продовжено строк реєстрації до 10 робочих днів.

За зверненням фізособи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків), відповідно до порядку, визначеного наказом МФУ від 29.09.2017 №822 «Про затвердження положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».

Документ, що засвідчує реєстрацію у Держреєстрі малолітньої особи, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника), протягом трьох робочих днів з дня звернення до контро¬люючого органу за місцем проживання фізичної особи та може бути продов¬жено до п’яти робочих днів у разі звернення до іншого контролюючого органу.

Статтею 21 Закону України від 20.11.2012 р. № 5492 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» визначено, що кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. До паспорта громадянина України вноситься інформація, зокрема, про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Держреєстру фізосіб - платників податків.

Тому рекомендуємо отримати реєстраційний номер платника податків до настання дитиною 14-річного віку.

Станично-Луганська ОДПІ