Прес-центр7 червня 2018, 11:06

Станично-Луганська ОДПІ ГУ ДФС у Луганській області інформує

  • Про право на податкову знижку під час семінару у Станично-Луганській ОДПІ

  • День захисту дітей у Станиці Луганській

  • У Станиці відсвяткували свято Останнього дзвоника

  • Станичани сплатили майже 55 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб

  • Плата за землю від платників Станично-Луганської ОДПІ склала майже на 6 млн. гривень

  • Неосновне місце обліку платника податків: особливості

  • Оренда нерухомого майна: особливості подання повідомлення за ф. № 20-ОПП

  • Надіслати лист до ДФС можна за допомогою Електронного кабінету

  • Поточний рахунок фізичні особи – підприємці повинні використовувати за призначенням

  • Реалізація алкогольних напоїв та розміри торгового приміщення

  • Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності: яка відповідальність

  • Прийняли на роботу нового працівника: як повідомити фіскальну службу

  • Зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків та ЄСВ

  • Книга обліку доходів ФОП - платника єдиного податку: особливості ведення

  • Новий етап реалізації принципу «єдиного вікна» в Луганській митниці ДФС розпочато успішно

  • Громадяни України мають право на внесення інформації про реєстраційний номер облікової картки платника податків до паспорта громадянина України

 

Про право на податкову знижку під час семінару у Станично-Луганській ОДПІ

Нещодавно у приміщенні Станично-Луганської ОДПІ відбувся семінар для платників податків у рамках правопросвітницького проекту “Я маю право!”.

«Сьогодні дуже важливо, щоб громадяни знали свої гарантовані Конституцією та законами України права у різних сферах життя та навчання, мали можливість реалізовувати та захищати свої права», - зауважив керівник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

Під час заходу він звернув увагу громадян, які минулого року отримували заробітну плату і понесли певні витрати, що вони мають право на повернення частини коштів із бюджету, тобто отримати податкову знижку.

Податкова знижка надається, якщо фізичною особою протягом звітного року понесені витрати, пов’язані зі сплатою за навчання в вищих та професійно-технічних навчальних закладах, договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення, витратами на переобладнання машин під біопаливо, відсотками за іпотечним кредитом, тощо.

Щоб отримати податкову знижку громадяни повинні до 31 грудня 2018 року включно, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи та відповідні підтверджуючі документи.

Також під час семінару обговорили проблемні питання бізнесу, як отримати адмінпослуги через Інтернет та інше.

Станично-Луганська ОДПІ

 

День захисту дітей у Станиці Луганській

 

Днями в Станиці Луганській відбулись урочистості на честь Міжнародного дня захисту дітей. Прийняв участь у святі керівник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

«Дивлячись на наших задоволених дітей, ми віримо, що їх чекає щасливе майбутнє. Бажаю всім забезпеченого, щасливого життя та безтурботного дитинства», - підкреслив Сергій Вікторович.

Від самого ранку малечу чекали розваги, ігри, конкурси, естафети та уроки творчості. Діти району брали участь у щорічному конкурсі малюнків на асфальті та тренувалися у вмінні робити пісочні малюнки. Весь час на головній площі тривала атмосфера свята та радості і, жодна дитина не лишилася без подарунків, солодощів та гарних вражень.

Станично-Луганська ОДПІ

 

У Станиці відсвяткували свято Останнього дзвоника

 

У Станично-Луганському районі пролунав останній дзвоник, який зібрав радісних учнів, вчителів, схвильованих випускників та розчулених батьків разом.

З вітальним словом до випускників та учнів Станично-Луганської спеціалізованої школи №2 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів і курсів ім.. П.В. Балабуєва звернувся начальник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін.

«Вітаю усіх учнів, вчителів та батьків зі святом та бажаю, щоб ваша життєва стежка була довгою та щасливою, щоб вас супроводжували лише успіх і удача. Гарного усім відпочинку та досягнення омріяних вершин», - побажав Сергій Вікторович.

Дійство супроводжувалось гарними виступами учнів, випускників і врученням грамот та подарунків.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Станичани сплатили майже 55 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб

 

Упродовж січня-квітня цього року з офіційних доходів платників, які обслуговуються на території Станично-Луганської ОДПІ, сплатили 54,7 мільйонів податку на доходи фізичних осіб.

«Податок на доходи фізосіб – це стабільне джерело надходжень місцевого бюджету. Завдяки роботі фахівців ОДПІ по боротьбі з нелегальною найманою працею, казна отримує вагомий фінансовий ресурс для виконання своїх соціально-економічних програм», - підкреслив керівник Станично-Луганської ОДПІ Сергій Калінін. 

В інспекції нагадують, що відповідно до Закону України від 07.12.2017 №2246-VIII «Про Державний бюджет України на 2018 рік» встановлено мінімальну заробітну плату у наступному розмірі: у місячному − 3723 гривень; у погодинному − 22,41 гривень.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Плата за землю від платників Станично-Луганської ОДПІ склала майже на 6 млн. гривень

 

Як повідомили у Станично-Луганській ОДПІ, за 4 місяці поточного року надійшло 5 млн. 876 тис. грн.. земельного податку, в тому числі від юридичних осіб – землевласників та землекористувачів надійшло 4,5 млн. грн, від фізичних осіб – підприємців та громадян – 1,3 млн. грн. земельного податку.

Нагадуємо, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Обов’язок зі сплати земельного податку виникає з моменту набуття права власності (користування) відповідною земельною ділянкою.

 Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму земельного податку та подають податкову декларацію на поточний рік до 20 лютого.

Фізичним особам суму податку нараховують та вручають податкове повідомлення-рішення контролюючі органи за місцем реєстрації до 1 липня поточного року. Сплатити фізичні особи земельний податок повинні протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Неосновне місце обліку платника податків: особливості

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Податковим кодексом України встановлено обов’язок платників податків обліковуватись у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) (п. 63.3. ст. 63 ПКУ).

Для взяття на облік за неосновним місцем обліку, платник податків подає до відповідного контролюючого органу заяву за формою № 17-ОПП.

Заява за формою № 17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється на підставі:

повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП, поданого платником відповідно до розд. VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Порядок № 1588), та якщо у такому повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування;

заяви за формою № 5-ОПП, поданої нотаріусом відповідно до п. 6.7 розд. VI Порядку № 1588, та якщо у такій заяві платник зазначив про бажання стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням робочого місця.

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за формою № 20-ОПП або заяві за формою № 5-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за формою № 17-ОПП.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Оренда нерухомого майна: особливості подання повідомлення за ф. № 20-ОПП

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. У разі надання в оренду об’єкта нерухомого майна або його частини повідомлення за ф. № 20-ОПП подається до контролюючих органів як власником нерухомого майна – орендодавцем, так і орендарем у порядку та строки, визначені п. 8.3-8.5 розділу VIII Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588.

Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Кожному об’єкту оподаткування, що надається в оренду (орендується) присвоюється ідентифікатор, що прийнятий суб’єктом господарювання – орендодавцем (орендарем), а також зазначається фактичний стан об’єкта оподаткування на момент заповнення повідомлення за ф. № 20-ОПП.

У графі 9 «Стан об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. № 20-ОПП суб’єкт господарювання (орендодавець) зазначає стан – «здається в оренду», суб’єкт господарювання (орендар) - «орендується».

У разі відсутності найменування таких об’єктів оподаткування, у повідомленні за ф. № 20-ОПП орендодавцем (орендарем) зазначається інвентарний номер об’єкта оподаткування, вказаний у договорі оренди.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Надіслати лист до ДФС можна за допомогою Електронного кабінету

 

Про це розповіли у Станично-Луганській ОДПІ. Меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє надіслати лист (запит тощо) до відповідного органу ДФС.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється або через офіційний веб-портал ДФС, або за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів.

Протягом одного робочого дня після надсилання листа до органу ДФС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації запиту в органі ДФС, до якого даний запит направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації листів в органі ДФС користувач може переглянути в вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи - у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

При цьому відповідь на лист (запит тощо) надається контролюючим органом поштою або на електронну адресу, зазначену у зверненні, у строки, визначені законодавчими та нормативно-правовими актами. Так, надання відповіді на звернення - ст. 20 Закону України від 02.10.1996 р. № 393 «Про звернення громадян», надання відповіді на запит на отримання публічної інформації - ст. 20 Закону України від 13.01.2011 р. № 2939 «Про доступ до публічної інформації», та надання індивідуальної податкової консультації - ст. 52 ПКУ.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Поточний рахунок фізичні особи – підприємці повинні використовувати за призначенням

 

Станично-Луганська ОДПІ повідомляє. Пунктом 1.3 глави 1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 року № 492 із змінами та доповненнями, передбачено, що фізичні особи мають право відкривати рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Особа, яка відкриває рахунок фізичній особі (власник рахунку/представник власника рахунку/особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (абз. 2 п. 1.14 гл. 1 Інструкції № 492).

Пунктом 7.7 глави 7 Інструкції № 492 встановлено, що забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності, а п. 7.8 глави 7 цієї інструкції встановлює, що за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Реалізація алкогольних напоїв та розміри торгового приміщення

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Законом України від 19.12.1995 № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» зі змінами та доповненнями визначено, що місце торгівлі – місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива – без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Таким чином, у торговому приміщенні торговельною площею менше 20 кв. м суб’єкт господарювання не має права здійснювати реалізацію алкогольних напоїв, крім пива.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності: яка відповідальність

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Відповідно до пункту 110.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

За неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачена фінансова відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);

в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів – для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Нагадаємо: відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено пунктом 120.1 ПКУ.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Прийняли на роботу нового працівника: як повідомити фіскальну службу

 

У Станично-Луганській ОДПІ повідомили. Відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» (далі – Постанова № 413) повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою-підприємцем до територіальних органів ДФС за місцем обліку за формою згідно з додатком до Постанови № 413, до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

- засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більш ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься в повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників і реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08.07.10 р. № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Станично-Луганська ОДПІ

 

Зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків та ЄСВ

 

У Станично-Луганській ОДПІ інформують. Зняття з обліку у контролюючих органах фізичних осіб – підприємців здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця. (стаття 67 Податкового кодексу України та ст. 5 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI)

Дата зняття з обліку фізичної особи - підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця (пункт 11.18 розділу ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588)

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.

Зняття з обліку фізичної особи як платника єдиного внеску, здійснюється після проведення передбачених законодавством перевірок платника та проведення остаточного розрахунку.

Дані про зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків та як платника єдиного внеску передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Книга обліку доходів ФОП - платника єдиного податку: особливості ведення

 

У Станично-Луганській ОДПІ нагадали. Платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи - підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Записи у Книзі доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Підприємці - платники єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат. Записи у Книзі доходів та витрат виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, окремо про кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримано готівкою, фактично безоплатно отримано товари (роботи, послуги) та понесено витрати, зокрема оплачені придбані товари (роботи, послуги), виплачена заробітна плата, сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування тощо.

Для реєстрації Книг платники єдиного податку подають до фіскального органу за місцем обліку примірник книги, у разі обрання способу ведення книги у паперовому вигляді.

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються платником податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Книга зберігається у платника податку протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Форми та порядок ведення книги обліку доходів платників єдиного податку 1-ї і 2-ї груп та платників єдиного податку 3-ї групи, які не є платниками ПДВ та книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку 3-ї групи, які є платниками ПДВ, затверджені наказом МФУ від 19.06.2015 № 579.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Новий етап реалізації принципу «єдиного вікна» в Луганській митниці ДФС розпочато успішно

 

Як повідомили у Луганській митниці ДФС, що 3 травня 2018 року закінчився перехідний 90-денний період, запроваджений постановою КМУ від 31.01.2018 № 44, що допускав в окремих місцях митного оформлення добровільне (на вибір підприємства) застосування принципу «єдиного вікна» під час проходження державних видів контролю товарів. Застосування принципу «єдиного вікна», як обов’язкової процедури, в Луганській митниці ДФС розпочато зі 100% показника митного оформлення товарів із застосуванням Порядку інформаційного обміну з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.05.2016 № 364.

Однак ще протягом всього наступного року для підприємств залишається добровільним застосування принципу «єдиного вікна» у випадках переміщення товарів транзитом, вивезення за межі митної території України товарів морським, залізничним та авіаційним транспортом та ввезення товарів у поштових та міжнародних експрес-відправленнях, що визначено вищезазначеними нормативно-правовими актами.

Станично-Луганська ОДПІ

 

Громадяни України мають право на внесення інформації про реєстраційний номер облікової картки платника податків до паспорта громадянина України

 

У Станично-Луганській ОДПІ розповіли. Будь-яким контролюючим органом ДФС на прохання фізичної особи до паспорта у формі книжечки можуть бути внесені дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (п. 70.10 ст. 70 Податкового кодексу України та наказу МФУ від 29.09.2017 № 822).

До паспорта громадянина України у формі картки інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків вноситься відповідно до Закону України від 20.11.2012 № 5492 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Станично-Луганська ОДПІ