Прес-центр6 березня 2019, 15:03

Станично-Луганське управління ГУ ДФС у Луганській області інформує

1. За два місяца року до бюджету надійшло 2110 тисяч гривень екологічного податку

До Державного бюджету за два місяці нового року мешканці Станично-Луганського,Біловодського та Міловських районів сплатили 2110 тис грн екологічного податку.

У порівнянні з 2018 роком надходження екологічного податку зросли на 411,3 тис грн. або на 20%.

Найбільшим платником є підприємство ТОВ «ДТЕК «Східенерго»,яким сплачено до бюджету 1861,0 тис грн екологічного податку.

2. Майже 14 мільйонів гривень ПДФО надійшло до казни від платників податків Станично-Луганського управління за січень 2019 року

Як повідомив начальник Станично-Луганського управління ГУ ДФС у Луганській області за січень 2019 року до казни надійшло ПДФО в сумі 13.8 млн. гривень. Приріст надходжень в порівнянні з аналогічним періодом минулого року становить 20 %, або надійшло на 2,3 млн. гривень більше.

Приріст надходжень податку на доходи фізичних осіб відбувся за рахунок наступних факторів:

- створення нових робочих місць на новостворених підприємствах;

- зростання фонду оплати праці;

- легалізація найманої праці.

3. Місцева скарбниця Станично-Луганським управлінням минулого року поповнилась на 244 мільйона гривень

Впродовж січня-грудня 2018 року платники податків Станично-Луганського управління сплатили до місцевого бюджету 243,3 мільйонів гривень. За словами начальника Станично-Луганського управління ГУ ДФС у Луганській області Сергія Калініна, порівняно з 2017 роком надходження зросли на 12 відсотків або на 40,3 млн гривень.

В грудні минулого року надходження склали 23,1 мільйона гривень.

Основним джерелом доходу місцевої скарбниці залишається податок на доходи фізичних осіб. Минулого року за рахунок цього податку скарбниця районів поповнилась на 159,2 млн гривень. Порівняно з 2017 роком забезпечено приріст на 12,4 відсотків або 30,9 млн гривень.

Надходження від єдиного податку у січні–грудні минулого року збільшилися на 8,7 млн гривень або 12,4% порівняно з відповідним періодом 2017 року та склали 44,5 млн гривень. А власники житлової та нежитлової нерухомості торік сплатили 1,4 млн грн податку на майно. Приріст даного податку до 2017 року склав 0,4 млн грн або 14,0 відсотки.

4.Змінилася адреса – подайте заяву

У Головному управлінні ДФС у Луганській області повідомили. Відповідно до п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу України реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку

Згідно з п. 299.7 ст. 299 ПКУ до реєстру платників єдиного податку вносяться такі відомості про платника єдиного податку:

- прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відповідну відмітку у паспорті);

- податкова адреса суб’єкта господарювання;

- місце провадження господарської діяльності;

- обрані фізичною особою - підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності;

- ставка єдиного податку та група платника податку;

- дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

- дата реєстрації;

- види господарської діяльності;

- дата анулювання реєстрації.

При цьому у разі зміни відомостей, передбачених п.п. 1 - 5 п. 299.7 ст. 299 ПКУ, до реєстру платників єдиного податку в день подання платником відповідної заяви вносяться відповідні зміни (п. 299.8 ст. 299 ПКУ).

У разі зміни прізвища, імені, по батькові фізичної особи - підприємця або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін (п. 298.4 ст. 298 ПКУ).

Якщо змінилася податкова адреса суб’єкта господарювання, місце провадження господарської діяльності, види господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої і другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ст. 298 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ст. 298 ПКУ).

Строки подання заяви на зміну ставки та групи платників єдиного податку визначені в п. 293.8 ст. 293 ПКУ.

Отже для внесення змін до реєстру платників єдиного податку при зміні відомостей платник повинен подати відповідну заяву про зміни у строки встановлені ПКУ. За бажанням платника контролюючий орган видає витяг з реєстру платників єдиного податку.

5. Для платників рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів

Платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Водночас умови спеціального використання лісових ресурсів визначено Порядком спеціального використання лісових ресурсів та Порядком видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», із змінами та доповненнями, згідно з якими спеціальне використання лісових ресурсів здійснюється на підставі лісорубного або лісового квитків. Лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів за формою, наведеною у додатку 2 до  Порядку № 761.

Нагадаємо, платники, об’єкт оподаткування, ставки, порядок обчислення і сплати рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів визначені статтями 256, 257 та 258 розділу ІХ Податкового кодексу України.

З особливостями адміністрування у 2019 році рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів можна ознайомитися в листі ДФС України від 14.02.2019 №4907/7/99-99-12-03-04-17, який розміщено за посиланням:

http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/rentni-plat/r...