Прес-центр29 серпня 2017, 15:08

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Луганській області інформує.

 

Положення про розробку інструкцій з охорони праці - в новій редакції.
Наказом Мінсоцполітики від 30.03.2017 № 526 (зареєстрований в Мін'юсті 21.06.2017 року № 779/30647.) затверджено внесення змін до Положення про розробку інструкцій з охорони праці, яке встановлює вимоги до змісту, побудови і викладення інструкцій з охорони праці, що діють в межах підприємства, установи, організації. 
Інструкція є актом з охорони праці підприємства, установи, організації незалежно від форм власності та видів їх діяльності, що містить обов'язкові для дотримання працівниками вимоги з охорони праці при виконанні ними робіт певного виду або за певною професією на всіх робочих місцях, у виробничих приміщеннях, на території підприємства, будівельних майданчиках або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу, виконуються ці роботи, трудові чи службові обов'язки. 
Крім того, Положенням встановлено, що такі інструкції:
• розробляються на основі нормативно-правових актів з охорони праці, технологічної документації підприємства з урахуванням конкретних умов виробництва та вимог безпеки, викладених в експлуатаційній та ремонтній документації підприємств - виготовлювачів устаткування, що використовується на цьому підприємстві; 
• затверджуються роботодавцем і є обов'язковими для дотримання працівниками відповідних професій або виконавцями відповідних робіт на цьому підприємстві;
• мають відповідати законодавству про охорону праці;
• повинні містити тільки ті вимоги щодо охорони праці, дотримання яких самими працівниками є обов'язковим. Порушення працівником цих вимог розглядається роботодавцем як порушення нормативно-правових актів з охорони праці та актів з охорони праці, що діють у межах підприємства.
Інструкції, які вводяться в дію (переглядаються) на підприємстві, реєструються службою охорони праці в журналі реєстрації інструкцій з охорони праці на підприємстві у порядку, встановленому роботодавцем.
Перегляд інструкцій проводиться в строки, передбачені нормативно-правовими актами з охорони праці, на основі яких їх розроблено, але не рідше ніж один раз на 5 років, а для робіт з підвищеною небезпекою або там, де є потреба у професійному доборі, - не рідше ніж один раз на 3 роки.
Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Про дату набрання чинності змін до Положення про розробку інструкцій з охорони праці буде проінформовано Фондом соціального страхування України у Луганській області 
додатково на офіційному сайті Станично – Луганської районної державної адміністрації Луганської області.

Завідувач сектору профілактики виробничого
травматизму - страховий експерт 
з охорони праці Станично - Луганського
відділення управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України
у Луганській області Бутко Є.І.