Прес-центр8 липня 2020, 11:07

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує роботодавців та працівників медичних закладів охорони здоров’я

Лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, зокрема наданням медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботою з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, проведенням дезінфекційних заходів тощо, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2019 року № 337 (далі – Порядок № 337).

Гостре професійне захворювання (отруєння) – це захворювання (або смерть), що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу на працівника шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (у т. ч. інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання).

Згідно із роз’ясненнями Міністерства охорони здоров’я України від 05.05.2020 № 05.1-12/12015/2-20 діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації), що виникає на виробництві, встановлюється лікарем будь-якого лікувально-профілактичного закладу після обов’язкової консультації з профпатологом та лікарем з гігієни праці. При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження, до яких належить гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, діагноз установлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідрозслідування.

Алгоритм дій роботодавця щодо розслідувань клінічно підтверджених випадків гострого професійного захворювання внаслідок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19 із застрахованими особами під час виконання посадових обов’язків працівниками закладів охорони здоров’я та дій Станично-Луганського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – відділення) передбачає:

1. У разі виникнення симптомів коронавірусної хвороби у медичного працівника або іншого працівника медичного закладу охорони здоров’я (далі – ЗОЗ) працівник звертається до сімейного лікаря.

2. Сімейний лікар повинен направити працівника на тестування на COVID-19.

3. У разі отримання позитивного результату тесту на COVID-19 ЗОЗ (до якого звернувся хворий) повинен згідно з п. 6 Порядку № 337 передати екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на гостре професійне захворювання (Додаток 1 Порядку 337) відповідним органам, у тому числі відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України за місцем настання гострого професійного захворювання.

4. Відділення реєструє екстрене повідомлення як вхідну кореспонденцію; повідомляє управління виконавчої дирекції Фонду у відповідній області про отримання від ЗОЗ екстреного повідомлення про звернення працівника медичного закладу з посиланням на гостре професійне захворювання.

5. Роботодавець відповідно до п. 8 Порядку № 337 направляє повідомлення (Додаток 2 Порядку № 337) відповідним органам, в тому числі відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України за місцем настання гострого професійного захворювання.

6. Відділення:

- реєструє повідомлення про випадок гострого професійного захворювання як вхідну кореспонденцію;

- повідомляє управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у відповідній області про отримання повідомлення про гостре професійне захворювання працівника медичного закладу;

- надає кандидатуру страхового експерта з охорони праці для включення його до комісії з розслідування випадку гострого професійного захворювання.

7. Роботодавець створює комісію з розслідування випадку гострого професійного захворювання та організовує розслідування відповідно до вимог Порядку № 337.

8. Комісія з розслідування проводить засідання, на якому розподіляє функції між членами комісії, направляє запрошення до співпраці потерпілому, членам його сім’ї чи уповноваженій ними особі; обстежує місце, де сталося гостре професійне захворювання; одержує письмові пояснення від роботодавця, посадових осіб, працівників підприємства, потерпілого; вивчає наявні на підприємстві документи та матеріали стосовно гострого професійного захворювання; з’ясовує обставини та причини настання гострого професійного захворювання; розробляє план заходів щодо запобігання випадків гострого професійного захворювання; визначає вид події, що призвела до випадку гострого професійного захворювання; визначає, пов’язане чи не пов’язане захворювання з умовами праці на виробництві; встановлює осіб, які допустили порушення вимог законодавства.

9. На час дії карантину комісія з розслідування враховує рекомендації Державного комітету України з питань праці «Про розслідування нещасних випадків в умовах запровадження карантинних заходів» від 18 березня 2020 року № 1978/2.3/8.1-20.

10. Комісія з розслідування досліджує, чи були медичні або інші працівники безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, лікуванні пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

11. Комісія з розслідування робить запит на отримання результатів епідеміологічного обстеження (розслідування). Порядок проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) епідемій та спалахів інфекційних хвороб встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

12. За результатами епідеміологічного розслідування складається відповідний документ, у якому зазначається причини виникнення інфекції, фактори передачі інфекції, визначення меж осередків інфекційних хвороб та масштабів поширення епідемії чи спалаху інфекційної хвороби, заходи щодо їх локалізації та ліквідації, а також осіб, винних у виникненні епідемії чи спалаху інфекційної хвороби.

13. Матеріали епідеміологічного розслідування разом з інформацією про роботу, яку виконував медичний працівник відповідно до посадових обов’язків та розпоряджень роботодавця, направляються лікарю-інфекціоністу та профпатологу для встановлення діагнозу гострого професійного захворювання.

14. Після закінчення розслідування, з урахуванням епідеміологічного розслідування, діагнозу лікаря-інфекціоніста та профпатолога, розгляду інших матеріалів розслідування комісією складається акт за формою Н-1/П, якщо випадок інфікування пов'язаний з виробництвом, або Н-1/НП, якщо визнано випадок не пов'язаний із виробництвом.

15. Після складання акту Н-1 роботодавець затверджує його та направляє всім органам згідно з п. 47 Порядку № 337, в тому числі відділенню управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

16. Акт за формою Н-1/П є підставою для звернення потерпілого до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та отримання належних йому соціальних гарантій.