Прес-центр18 лютого 2020, 15:02

Увага ботулізм!!! Як уберегтися!

Станично-Луганське районне управління Головного Держпродспоживслужби в Луганській області звертає увагу населення на те, що Ботулізм - хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах. На жаль, ботулізм - це вкрай небезпечна підступна хвороба, коли споживач самостійно не може визначити, чи містить продукт харчування (перш за все риба) токсин ботулізму чи ні. Реальну загрозу життю та здоров’ю споживача складає риба, яка реалізується без будь-яких документів про безпечність продукції фізичними особами в місцях стихійної торгівлі. Непоодинокі випадки захворювання на ботулізм реєструються при споживанні м'ясної, рибної, овочевої консервної продукції домашнього виготовлення.

Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Характерними симптомами ботулізму є м'язова слабкість («ноги ватяні»), запаморочення, нудота, блювання, послаблення випорожнень, сухість у роті, порушення зору та ковтання. Враховуючи сумну статистику в країні, радимо остерегатися від вживання небезпечної у відношенні ботулізму харчової продукції.

При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!

Не ризикуйте своїм здоров’ям і життям!