Прес-центр16 вересня 2017, 09:09

В рамках свята Миру та Єдності заслужена майстриня народної творчості України, Народний майстер Луганщини, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Тетяна Коновал для всіх бажаючих провела майстер-клас писанкарства.

Тетяна Олексіївна Коновал — заслужений майстер народної творчості України, Народний майстер Луганщини, член Національної  спілки майстрів народного мистецтва України, автор книги «писанкова абетка», керівник свердловської студії писанкарства, член обласного народного клубу «Лівша».

За час роботи Тетяни набули високої майстерності та неодноразово експонувались на міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних та закордонних виставках. Коновал Т. О. приймає постійну участь у різних ярмарках, конкурсах, фестивалях, є учасником II та III з'їздів писанкарів у Космачі на Гуцульщині.  Персональні виставки з майстер-класами  відбулися у багатьох містах та селах Луганської та Донецької обл., в тому числі у Луганському художньому музеї у 2008 р., а також у Самборі Львівської обл., Івано-Франківську, Хмельницькому, Кам'янець-Подільському,  у секретаріаті президента України у 2007, 2008 та 2009 роках. Писанки майстрині експонувались на декількох закордонних виставках (Германія, Франція, Чехія, Японія). 

Писанки Коновал зберігаються в деяких музеях України, зокрема — єдиному у світі музеї Писанки в Коломиї. Майстриня написала більше 10000 писанок. Пише традиційні писанки воском на курячих, гусячих та страусових яйцях, відтворюючи старовинні писанкові орнаменти різних регіонів. Але більше  розвиває авторські малюнки і слобожанські мотиви  та працює у двох техніках: традиційна різнокольорова та травлення оцтом коричневої шкаралупи.

Писанкарка Коновал Т. О. заснувала першу в Луганській області  студію писанкарства у 2001 році. Високу майстерність її учні щорічно демонструють на конкурсах, виставках, фестивалях та ярмарках, беруть участь у конкурсах-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України в секції «Мистецтвознавство». Тетяна Коновал не тільки проводить заняття в студії, але дає майстер-класи в різних учбових закладах, музеях, бібліотеках Луганської області та в інших регіонах України.

У 2007 році світ побачив навчальну книгу Коновал Т. О. «ПИСАНКОВУ АБЕТКУ», яку  видано за сприяння Президента України. Звертаючись у передмові до читачів книги, В. А. Ющенко серед іншого зазначає: "Передаючи свою майстерність малечі, їхнім батькам і наставникам, писанкарка Тетяна Коновал робить важливий і гідний внесок у виховання молоді, продовжує традицію давнього мистецтва Українського народу».

За пропаганду писанкового мистецтва та відродження українських традицій Коновал Тетяна нагороджена медаллю «За заслуги перед Луганщиной» та ювілейною срібною медаллю «10 років Незалежності України», а також  дипломами, подяками, грамотами та цінними подарунками.

У 2011 році отримала найціннішу винагороду – визнання у рідному Свердловську  - переможець щорічного міського конкурсу «Людина року» у номінації «3а особливий внесок жінок у  розвиток міста» .

У вересні 2011 отримала грант в обласному проекті «Мистецькі здобутки Луганщини».