Прес-центр10 серпня 2018, 08:08

В Станично-Луганському районі - найвищий клас пожежної небезпеки!

Триває пожежонебезпечний період – пора коли кинутий недопалок або незагашене багаття може миттєво спричинити лісову пожежу яка за лічені хвилини знищить ліс який створювався багатьма поколіннями та людські оселі, що в багатьох випадках розташовуються поряд із лісом. Вже багато днів утримується найвищий клас пожежної небезпеки і для лісівників району настала гаряча пора і в прямому і в переносному значенні, оскільки в цих умовах працюють вони у посиленому режимі: постійно напоготові пожежні команди та автомобілі забезпечені необхідним інвентарем. На озброєнні у лісівників підприємства 11 пожежних автомобілів, 3 пожежні модулі, 6 тракторів з ґрунтообробним обладнанням, 1 трактор з накопичувачем, 7 мотопомп, 66 ранцевих лісових вогнегасників, працюють 3 лісопожежні станції та 3 пункти зосередження протипожежного інвентарю.

Оскільки основною причиною виникнення лісових пожеж є антропогенний фактор, лісівниками Станично-Луганського лісгоспу постійно ведеться профілактична протипожежна пропаганда серед населення. Проводяться бесіди з працівниками підприємств, установ та організацій району на протипожежну тематику, вже проведено 50 таких заходів. У місцях масового перебування людей розповсюджуються пам’ятки по правилам поведінки у пожежонебезпечний період та розміщуються листівки на інформаційних стендах громадських закладів, з початку року – 195 шт. Проводиться роз’яснювальна протипожежна робота у засобах масової інформації: публікація статей у місцевій газеті – 2 од., публікація статей на офіційних сайтах – 9 од., виступи по радіо – 5 шт., виступи по регіональному телебаченню – 12 шт.

Проводиться облаштування лісового фонду протипожежною наочною агітацією: розміщено аншлагів – 71 од., панно, білбордів – 18 од., перекрито доріг шлагбаумами – 35 од.

В лісових насадженнях здійснюються обмежувальні протипожежні заходи – лісівники проводять влаштування та догляд за створеними мінералізованими смугами. Так на сьогодні створено 946 км мінералізованих смуг та проведено догляд – на 3026,5 км.

Застерігаємо, що впродовж пожежонебезпечного періоду категорично забороняється розводити багаття в лісі, в’їжджати на територію лісового фонду автотранспортом, палити, кидати в лісі непогашені сірники та недопалки, випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та на територіях, що прилягають до нього.

Проводиться постійне патрулювання лісового фонду, проводяться спільні з представниками ДСНС та поліції, проведено 66 од. таких заходів, вже виявлено 3 порушники правил пожежної безпеки у лісі, складено відповідні протоколи та накладено штраф.

Лісова охорона нагадує, що відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах»: тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’яти (85 грн.) до п‘ятнадцяти (255 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятнадцяти (255 грн.) до п’ятдесяти (850 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п’ятнадцяти (255 грн) до п’ятдесяти (850 грн) неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від тридцяти п’яти (595 грн.) до шістдесяти (1020 грн.) неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Але ми сподіваємося, що вирішальним для кожного з Вас буде не загроза покарання, а особиста відповідальність, громадська та людська свідомість.

Адміністрація

ДП «Станично-Луганське ДЛМГ»