Прес-центр14 липня 2020, 14:07

Як оформити моє право власності на будинок в селі, де я тривалий час проживаю?

Відповідає юрист Міловського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бабанін.

Власником будинку особа вважається лише за наявності документів, які посвідчують право власності на нього. Без підтверджуючих документів на право власності на будинок особа не має права продати, подарувати, заповісти або іншим чином відчужити.

Якщо особа проживає в селі в будинку, прописана в ньому то вона має право оформити право власності на будинок.

Для оформлення права власності на будинок в селі, збудований до 05.08.1992 року, яким особа користується, але не оформила право власності на нього, потрібно:

  • звернутися з заявою до сільської (селищної) ради про отримання виписки з господарської книги;

  • звернутися до Бюро технічної інвентаризації (БТІ) для отримання висновку про технічний стан будинку.

Підставою для оформлення права власності на приватні житлові будинки садибного типу, дачні та садові будинки з господарськими спорудами і будівлями, споруджені до 5 серпня 1992 р., є висновок про технічний стан будинку (будівлі).

До Бюро технічної інвентаризації подаються такі документи:

— копія паспорту

— копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера

— копія документа, що посвідчує право на земельну ділянку (наприклад, державний акт про право власності на земельну ділянку чи інший документ)

— довідка про склад сім’ї

— виписка з Господарської книги.

При оформленні права власності, працівник БТІ і проведе інвентаризацію (виміри та оцінку) будинку на який оформляється.

Далі необхідно:

  • Звернутися із заявою до сільської (селищної) ради про надання дозволу на оформлення права власності на будинок, додавши до неї висновок БТІ про технічний стан будинку та документ про право власності на земельну ділянку. За результатами розгляду заяви приймається рішення, на підставі якого орган місцевого самоврядування видає «Свідоцтво про право власності на нерухоме майно»;

  • Звернутися в БТІ для реєстрації права власності на нерухоме майно.

Якщо особа не прописана і не проживаєте в даному будинку, то визнання права власності на будинок і земельну ділянку визнається судом. У цьому випадку можна звернутись до місцевого центру для отримання безоплатної вторинної правової допомоги, чи до бюро правової допомоги, і у разі належності особи до категорій, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, така допомога буде надана, у тому числі у вигляді представництва в суді. У будь-якому разі можна одержати вичерпну безоплатну правову консультацію по справі, щоб розуміти доцільність справи.

 

У разі виникнення питань, телефонуйте до Міловського місцевого центру безоплатної правової допомоги за номером: (06465) 2-29-49, чи до бюро: (06466) 9-12-78 (Біловодське бюро правової допомоги), та (06472) 2-14-54 (Станично-Луганське бюро правової допомоги). Це безоплатно, оперативно та професійно.