Прес-центр23 червня 2018, 16:06

Юрій Гарбуз і Лінас Лінкявічюс відвідали КПВВ «Станиця Луганська»

Сьогодні, 23 червня, голова Луганської обласної державної адміністрації Юрій Гарбуз разом з Міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом та Надзвичайним і Повноважним Послом Литви в Україні Марюсом Януконісом здійснили поїзду до Станично-Луганського району. Зокрема, очільник області ознайомив литовську делегацію з роботою КПВВ «Станиця Луганська».

«Потрібні факти, бачити ситуацію на власні очі. Сьогодні у світі дуже багато викликів. Наша мета – щоб не було забуте те, що відбувається тут, тому ми тут», – зазначив Лінас Лінкявічюс. Відповідаючи на питання про те, як змінити ситуацію, пан Міністр зауважив: «Потрібно виконувати Мінські домовленості – це як мінімум. Необхідно більше пропускних пунктів».

«Для мене важливо показати пану Міністру, який має великий вплив на політику ЄС, правду. Ця правда дуже гірка – тисячі людей різного віку, переважно похилого, кожного дня змушені стояти в чергах, щоб перейти з тимчасово окупованої території області на підконтрольну українській владі, – підкреслив Юрій Гарбуз. – Наше спільне завдання зробити так, щоб в єдиній неподільній Україні зникли пункти пропуску, блокпости, інші штучні бар’єри. А поки триває ця виснажлива війна, маємо докласти всіх зусиль, щоб натиснути на Росію в питанні відкриття з боку окупаційної адміністрації КПВВ «Золоте».

За словами Юрія Гарбуза, Луганська область відчуває підтримку Литви у різних сферах: політико-дипломатичній, оборонній, економічній, культурній. Але є сфера, де ця підтримка особливо відчутна, – освітня. Діти з Луганщини на запрошення литовської сторони неодноразово відвідували цю країну. Історія Литовської Республіки тісно переплелася з нашою, а події сьогодення єднають у протистоянні спільним загрозам.

У рамках поїздки Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс відвідав Станично-Луганську школу № 1, учні якої двічі бували у Литві. Школярі подарували йому український прапор зі своїми підписами та побажаннями миру.

Підняти настрій дітям, дитинство який проходить в умовах війни, приїхав відомий артист Аркадіюс Вінокурас. Він познайомив дітлахів з цирковим мистецтвом, а навчити йому приїде у вересні з проектом «Посмішка проти війни».