Прес-центр8 лютого 2019, 12:02

З 1 січня по 30 квітня 2019 року проводиться декларування доходів громадян, отриманих за минулий рік

Декларувати свої доходи — це конституційний обов’язок громадян, кожна людина зобов'язана задекларувати свої доходи. У минулому році було подано 819 декларацій доходів громадян за 2017 рік. На території Станично-Луганського району виникають найбільш актуальні питання щодо декларування отриманих доходів:
• Від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, більших ніж встановлені Земельним кодексом України, та за умови реалізації такої продукції іншим фізичним особам (п.п. 165.1.24 Кодексу). До цієї категорії населення відносяться землекористувачі – «само обробники» земель площею більше 2 га, які самостійно обробляються паї і реалізують вирощену продукцію.

• Від продажу власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД, якщо їх сума сукупно з врахуванням затрат за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (п.п. 165.1.24). За 2018 рік ця сума складає 186 150 грн (3 723 грн х 50). До цієї категорії населення відносяться громадяни, які не зареєстровані як суб'єкт підприємницької діяльності, але здійснюють реалізацію (на ринках) власної продукції (наприклад: м'ясної, молочної).

• Від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (п.п. 164.2.5, п.п. 170.1.5). До цієї категорії населення відносяться громадяни які надають в оренду своє майно (будинки, квартири).

- У вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що підлягають оподаткуванню (п. 174.3 Кодексу). До цієї категорії населення відносяться громадяни, які у звітному році отримали у спадщину або дарунок рухоме чи нерухоме майно при нотаріальному посвідченні договорів.

• У вигляді частини доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.ст. 172 - 173 Кодексу (п.п. 164.2.4 Кодексу). До цієї категорії населення відносяться громадяни, які у звітному році отримали дохід від продажу (обміну) нерухомого (житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці) та рухомого майна при нотаріальному посвідченні договорів.

• Іноземні доходи (п.п. 170.11.1 Кодексу). В залежності від виду одержаного доходу:
1) Якщо упродовж звітного року ви одержували грошові перекази з-за кордону на рахунок у банківській чи фінансовій установі, то слід заповнити річну декларацію та сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб і 1,5 % військового збору від таких доходів. Одержані євро, долари і фунти переводяться у грошову одиницю України за офіційним курсом НБУ на момент одержання доходу. 
2) У випадку працевлаштування громадянами України за межами країни. Така людина зобов’язана подавати декларацію та платити за місцем реєстрації проживання податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) з усіх отриманих доходів за ставкою 18% і військовий збір 1,5% від доходу платника. 
Для офіційно працевлаштованих осіб, які сплачують податок з доходів в іншій країні і сума іноземного податку перевищує суму українського податку, є можливість звільнення від сплати податку в Україні. Але це можливо якщо між країнами укладено договір про уникнення подвійного оподаткування. Для цього необхідно запастися довідкою від іноземних податкових органів про суму сплаченого податку, базу та об’єкт оподаткування.