Прес-центр25 квітня 2019, 15:04

За умови кооперації бджолярі Луганщини отримають підтримку та системний вихід на ринок ЄС

Важливі питання розвитку бджільництва Луганщини розглянули сьогодні під час семінару у Луганській обласні державній адміністрації. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко, директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Денис Денищенко, координатор проекту Життєзабезпечення та продовольчої безпеки NRC Олександр Шелуденко, консультант проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» Руслан Марков, та представники громадських об’єднань бджолярів Луганської області.

Звертаючись до виробників меду, Геннадій Іваненко наголосив, що тільки спільними зусиллями влади та бізнесу можна вирішити нагальні проблеми розвитку галузі. Саме тому облдержадміністрація готова надавати усю можливу підтримку для розвитку бджільництва та системного виходу виробників на європейський ринок.

«З об’єктивних причин енергоємні підприємства зараз не можуть повноцінно розвиватися в області. Тому ми приділяємо більше уваги на виробництва, які не потребують значних енергоресурсів. Бджільництво – одна з перспективних галузей Луганщини, яка має значний потенціал. Завдяки міжнародній підтримці бджолярі отримали шанс перетворити підсобні господарства на прибутковий бізнес. Для цього ви маєте об’єднуватися в кооперативи, асоціації та скористатися усіма можливими ресурсами для розвитку», – закликав присутніх заступник голови облдержадміністрації.

Згідно зі статистикою, 98,6 % меду виробляється у приватних господарствах населення, для того, щоб вирішити нагальні проблеми, включаючи збут продукції, вихід на експорт, потраву бджіл, пасічникам потрібно тісно співпрацювати один з одним.

Про перспективи впровадження активностей проекту USAID «Економічна підтримка східної України» щодо розвитку бджільництва у Луганській області розповів пасічникам Руслан Марков.

За його словами, розвиток цієї галузі є одним з пріоритетних напрямів проекту, що спрямований на стабілізацію та зростання економіки.

«Цей проект носить характер міжнародної технічної допомоги, зорієнтованої на розвиток. Тобто йдеться про організацію ініціатив, що мають економічний характер. Оскільки ми говоримо про розвиток регіону, то для нас більш цікавими суб’єктами є ті, які впроваджують офіційну підприємницьку діяльність, сплачують податки і мають можливість створювати робочі місця та думають про створення сталого бізнесу в галузі бджільництва», – зауважив консультант проекту USAID.

Для реалізації проекту, що триватиме протягом 5 років, спрямовані значні ресурси, це – технічна допомога, та грантові фонди, що у сумі складають 25 млн доларів США. Сума гранту складатиме від 5 тис. доларів до 500 тис. доларів США.

На необхідності кооперації наголосив також Олександр Шелуденко та повідомив, що NRC є гуманітарною організацію та допомагає окремим домогосподарствам, які постраждали в наслідок воєнних дій. Бджолярі також можуть бути суб’єктами отримання гуманітарної допомоги у вигляді тренінгів, та коштів на започаткування чи підтримку бізнесу.

Досвідом того, як можна розвивати власну справу за грантової підтримки міжнародних організацій поділився з учасниками семінару голова Станично-Луганського відділення Луганської асоціації бджолярів Микола Титаренко.

Під час заходу голова громадської організації Асоціація бджолярів Луганщини «Медова Артіль» Антон Міхєєв розповів про особливості роботи громадської організації, про основні цілі та завдання на 2019 рік.

Про позитивний досвід об’єднання бджолярів на районному рівні задля вирішення актуальних проблем та захисту прав виробників розповіла голова Громадської організації «Бджолярі Сватівщини» Дар’я Шарун, а в.о. голови Луганської обласної спілки пасічників Денис Шахбаз’ян закликав популяризувати галузь бджільництва серед аграріїв області.