Прес-центр29 травня 2019, 14:05

ЗБІЛЬШЕНО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ!

19.05.2019 року набрав чинність Закон України №2708-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів». Яким внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Зокрема збільшено відповідальність по статтям 65, 651 та 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

Відтепер за незаконну порубку і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, передбачено штраф для громадян від – 510 до 1020 грн та для посадових осіб від 2550 до 5100 грн.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою статті 65, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 1020 до 1530 грн і на посадових осіб - від 10200 до 15300 грн.

Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень, передбачає накладення штрафу на громадян від 510 до 765 грн і на посадових осіб - від 1020 до 1530 грн.

Знищення або пошкодження підросту в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 102 грн і на посадових осіб - від 119 до 170 грн.

Нагадуємо, що порушники крім штрафу сплачують заподіяну шкоду.

Внесеними змінами до статей 2011 та 246 Кримінального кодексу України, уточнено, що

« Стаття 2011.....

2. Під переміщенням у великому розмірі у цій статті слід розуміти переміщення лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів необроблених, вартість яких у вісімнадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під переміщенням в особливо великому розмірі - вартість яких у тридцять шість і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Стаття 246. ……

Примітка. 1. У цій статті істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

2. У цій статті тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян.»

Адміністрація ДП «Станично-Луганське ДЛМГ»