Прес-центр7 серпня 2018, 08:08

Архівний відділ райдержадміністрації започатковує роботу над дослідницьким проектом зі збирання історії та створення колекції документів особового походження учасників бойових дій

Відповідно до Указів Президента України від 12 червня 2015 року № 334 «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» та від 13 жовтня 2015 року № 580 «Про Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016-2020 роки», розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 року № 998-з «Про заходи з увічнення пам’яті захисників України на період до 2020 року», розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 жовтня 2017 року № 743 «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2017-2020 роки» архівний відділ райдержадміністрації започатковує роботу над дослідницьким проектом зі збирання історії та створення колекції документів особового походження учасників бойових дій, які виборювали мир і спокій громадян, захищали територіальну цілісність та суверенітет нашої держави на Сході України.

Основна мета проекту – консолідація суспільства навколо захисту України, сприяння національно-патріотичного виховання дітей та молоді завдяки висвітленню інформації про героїчні вчинки та подвиги воїнів – учасників АТО.

Завдання проекту є збір документів про воїнів АТО та фіксація спогадів свідків про пережиті події чи соціальні умови, які відбуваються на Сході України, що згодом будуть доступні для наукового використання.

Учасниками проекту можуть бути установи, підприємства та організації, які виявлять бажання поповнити Національний архівний фонд документами, а також фізичні особи, які перебували і перебувають в зоні проведення АТО.

Обов’язковість не є визначальним чинником опрацювання документу. Графи опитування-анкетування заповнюються на розсуд респондента, а форма відповідей є довільною.

Для створення фонду особового походження треба заповнити

  • опитування-анкетування учасників Антитерористичної операції та сімей загиблих на сході України (Додаток 1);

  • опитування-анкетування свідків проведення Антитерористичної операції (АТО) на сході України (Додаток 2);

  • проект листа із зверненням до власників документів (Додаток 3);

  • згода на обробку персональних даних (Додаток 4);

  • договір дарування (Додаток 5).

 

Примірний перелік документів учасників АТО, які мають формуватися в фондах особового походження:

  • офіційні особисті документи (свідоцтва про народження, одруження смерть, присвоєння воєнних звань, нагородження, військовий квиток, довідки, посвідчення тощо);

  • автобіографічні документи, щоденники (автобіографії, спогади, щоденникові записи, особисті нотатки, записники тощо);

  • документи службової діяльності (програми офіційних зустрічей, у яких брали участь учасники АТО та ін.);

  • епістолярій;

  • документи творчої діяльності (вірші, малюнки, ноти, літературні твори, доповіді чи виступи на офіційних заходах, зустрічах тощо);

  • усні свідчення;

  • кінодокументи (фільми, сюжети з новин, хронік, присвячених учасникам АТО тощо);

  • фотодокументи, відео;

  • документи увічнення пам’яті учасників АТО (спогади про них, відгуки побратимів, характеристики про їх службу, статті з відомостями про їх подвиг тощо).

Зібрані документи будуть залучені до виставкових, науково-дослідницьких та видавничих проектів.

За додатковою інформацією звертайтеся до архівного відділу Станично-Луганської районної державної адміністрації за адресою: 93600, смт Станиця Луганська, вул. 1 Травня, 20, кабінет 7, будівля УПФ України в Станично-Луганському районі та за телефоном: (06472)-3-13-05.

 

 

Начальник архівного відділу

райдержадміністрації О.В. ЦИГАНЕНКО