Прес-центр26 жовтня 2017, 08:10

Діяльність Станично – Луганського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області за напрямком - профілактика виробничого травматизму на підприємствах в установах та організаціях регіонів за 3 квартал

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі - Відділення) розробляє та проводить профілактичні заходи на території двох районів, а саме: в Станично- Луганському та Марківському районах.

Одним із головних завдань діяльності Відділення та Фонду у цілому є проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці. Ця робота проводиться на підприємствах, організаціях, установах незалежно від форм господарювання та виду економічної діяльності районів у тісній співпраці з районними органами державної виконавчої влади, профспілками, роботодавцями, Державною службою України з питань праці.

Виконання цих статутних функцій та обов’язків Фонду покладається на страхових експертів з охорони праці Відділення, цілеспрямована робота яких значною мірою сприяє мінімізації рівня виробничого травматизму.

У своєї роботі страхові експерти з охорони праці вважають першочерговим своїм завданням вимагати від роботодавців опрацювання та впровадження на кожному підприємстві ефективної системи управління охороною праці (далі – СУОТ).

Вирішення цього завдання, Відділення здійснює через проведення семінарів, нарад, прийняття участі у роботах комісій з перевірки знань з охорони праці працівників підприємств, активне прийняття участі в опрацюванні та впровадженні СУОТ на підприємствах страхувальників, участь в навчанні з охорони праці спеціалістів районів, надання консультацій з питань охорони праці тощо.

Одним із дієвих методів профілактичної роботи є відвідування підприємств, установ та організацій (далі - підприємства) для вивчення стану безпеки та умов праці та профілактичної роботи з цих питань на підприємствах з метою надання необхідних консультацій у створенні та реалізації ефективної системи управління охороною праці.

У ході кожного відвідування з метою проведення профілактичної роботи з попередження виробничого травматизму на підприємствах районів страховими експертами з охорони праці проводиться обширне та об'єктивне вивчення безпеки та умов праці підприємств, ефективності профілактичної роботи, яка проводиться на підприємствах та функціонування СУОП по всіх її напрямках.

Після відвідування підприємства та вивчення стану безпеки та умов праці, надання допомоги в опрацюванні та впровадженні СУОП на підприємстві страховими експертами з охорони праці разом з роботодавцем складається протокол «участі в опрацюванні та впровадженні СУОП на підприємстві».

Робота страхових експертів з охорони праці Відділення в частині проведення профілактичних заходів здійснюється відповідно до перспективних (річних) та квартальних планів .

За 3 квартал 2017 року з метою запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням страховими експертами з охорони праці Відділення на підприємствах районів здійснювалися наступні профілактичні заходи, а саме: У відділенні надано 16 консультації, які надають можливість інформувати та надавати пояснення керівникам підприємств, фізичним особам, які використовують найману працю, про основні вимоги законів і інших нормативно-правових актів з охорони праці, акцентують увагу на необхідність розробки і впровадження ефективної СУОП, про функції і задачі цієї системи, необхідність розробці основних актів з охорони праці, що повинні діяти на підприємстві.

Страхові експерти з охорони праці Відділення приймали участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на 18 підприємствах страхувальників, у роботі 4 комісій з питань охорони праці та 17 комісій по перевірці знань з охорони праці робітників, надали допомогу у розробці комплексних заходів на 12 підприємствах, надали методичну допомогу в частині розробки 107 нормативних актів з охорони праці, що діють у межах підприємства. На підприємствах районів було розповсюджено 94 примірників нормативних актів з охорони праці. Також проведено 10 семінарів, 1 нарада із керівниками та спеціалістами підприємств. У засобах масової інформації підготовлено 8 інформаційних матеріали, які розміщенні на сайтах районних державних адміністрацій, страховими експертами з охорони праці 16 раз бралась участь у розробці профілактичних заходів.

За 3 квартал 2017 року страхові експерти з охорони праці проймали участь у 5 засіданнях комісій міських рад з питань безпечної життєдіяльності населення.

Вивчений позитивний досвід ефективного функціонування системи управління охороною праці на підприємствах страховими експертами з охорони праці поширено у подальшій роботі на 7 підприємствах шляхом проведення семінарів за участю керівників, посадових осіб і робітників інших підприємств районів та під час опрацювання та впровадження СУОП на цих підприємствах.

Уся ця діяльність Відділення позитивно впливає на стан охорони праці на підприємствах страхувальників та сприяє поліпшенню умов праці працівників цих підприємств.