Прес-центр8 грудня 2017, 11:12

Охорона праці при роботі на комп'ютері

Сучасний розвиток технічного та технологічного стану виробництва передбачає постійну автоматизацію та оптимізацію виробничих процесів. На сьогоднішній день, напевно, важко уявити підприємства, господарська діяльність в яких здійснювалась би без використання комп’ютерної техніки. Через масовий характер робіт, що виконуються працівниками за допомогою комп’ютера, законодавством України чітко врегульовано норми та вимоги до використання комп’ютерної техніки на підприємстві, а саме:

- Правилами охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин (далі - Правила), затверджені, наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду 26.03.2010 N 65. Ці Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності, які у своїй діяльності здійснюють роботу, пов'язану з електронно-обчислювальними машинами (далі - ЕОМ) з відеодисплейними терміналами (далі - ВДТ), у тому числі на тих, які мають робочі місця, обладнані ЕОМ з ВДТ і периферійними пристроями. Правила встановлюють вимоги безпеки до обладнання робочих місць операторів ЕОМ з ВДТ та ПП (далі - оператори) та до роботи із застосуванням ЕОМ з ВДТ і ПП;

- Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПіН 3.3.2.007-98 (далі – Державні санітарні правила і норми), затверджені Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10 грудня 1998 р. №7. Правила поширюються на умови й організацію праці при роботі з візуальними дисплейними терміналами (ВДТ) усіх типів вітчизняного та зарубіжного виробництва на основі електронно-променевих трубок (ЕПТ), що використовуються в електронно-обчислювальних машинах (ЕОМ) колективного використання та персональних ЕОМ (ПЕОМ).

Загальні вимоги щодо охорони праці при роботі з комп'ютером

Приміщення, в яких планується установка та подальша робота з комп'ютером, повинні відповідати проектній документації будинку, погодженій з уповноваженими державними органами. Крім того, роботодавець повинен враховувати існуючі санітарні нормативи освітлення,  вимоги до параметрів мікроклімату (температура, відносна вологість), ступеня і сили вібрації, звукового шуму і вогнестійкості приміщення, а також характеристики електромагнітного, ультрафіолетового та інфрачервоного полів. Конкретні показники зазначених санітарних норм вказані у Державних санітарних правилах і нормах.

Так, наприклад, роботодавцю заборонено установлювати комп’ютери в приміщеннях, розташованих у підвалах будинків та у цокольному поверсі. Приміщення де встановлені відеодисплейні термінали повинні бути укомплектовані системами центрального або індивідуального опалення, кондиціонування чи вентиляції повітря. Але при установці зазначених систем, необхідно переконатись, що батареї опалення,  водопровідні труби, вентиляційні кабелі тощо,  надійно сховані під  захисними щитками, які перешкоджатимуть можливому потраплянню робітника під напругу.

У кожній кімнаті, де обладнуватимуться робочі місця співробітників, що працюватимуть на комп’ютері, повинні бути наявні елементи природного та штучного освітлення. При цьому, на вікнах слід встановити легко регульовані жалюзі чи штори,  які дозволять працівникам коригувати рівень освітлення в приміщенні. Робочі місця з відеодисплейними терміналами слід так розташовувати відносно світових прорізів, щоб природнє світло падало збоку, переважно зліва.

З метою досягнення максимального рівня безпечності і охорони праці при роботі з комп’ютером, виробничі приміщення необхідно обладнати аптечками першої медичної допомоги, системами автоматичної пожежної  сигналізації і вогнегасниками. У приміщенні, де одночасно експлуатуються понад п'ять комп’ютерів, тощо, на помітному та доступному місці встановлюється аварійний резервний вимикач, який може повністю вимкнути електричне живлення приміщення, крім освітлення.

Вимоги до особистого робочого місця працівника

У кожній кімнаті, де обладнуватимуться робочі місця співробітників, що працюватимуть на комп’ютері, повинні бути наявні елементи природного та штучного освітлення. При цьому, на вікнах слід встановити легко регульовані жалюзі чи штори,  які дозволять працівникам коригувати рівень освітлення в приміщенні. Робочі місця з відеодисплейними терміналами слід так розташовувати відносно світових прорізів, щоб природнє світло падало збоку, переважно зліва. При розміщенні робочих столів з відеодисплейними терміналами слід дотримувати такі відстані між бічними поверхнями відеодисплейних терміналів - 1,2 м, відстань від тильної поверхні одного відеодисплейного термінала до екрана іншого відеодисплейного термінала - 2,5 м.

Конструкція робочого столу має відповідати сучасним вимогам ергономіки і забезпечувати оптимальне розміщення на робочій поверхні використовуваного обладнання (дисплея, клавіатури, принтера) і документів.

Робочий стілець має бути підйомно-поворотним, регульованим за висотою, з кутом і нахилу сидіння та спинки. Поверхня сидіння і спинки стільця має бути напівм'якою з нековзним, повітронепроникним покриттям, що легко чиститься і не електризується. Площу та об'єм для одного робочого місця має бути не менше 6,0 кв.м, об'єм - не менше 20,0 куб.м.

На столі працівника можливо розмістити допоміжні для роботи пристрої (принтери, колонки, сканери), а також місця для зберігання документів, за умови, що це не обмежуватиме видимість екрану і не заважатиме працівнику. У разі надмірного шуму чи вібрації технічного обладнання, роботодавець повинен забезпечити працівників антивібраційними килимками.

Щодня необхідно проводити вологе прибирання приміщення, та очищати робоче місце та безпосередньо монітор комп’ютера від запиленості.

 

На підприємстві забороняється:

   

- проводити ремонт та технічне обслуговування комп’ютера за робочим місцем працівника;
    - самочинно ремонтувати або намагатись здійснити  технічне налагодження комп’ютера без залучення компетентних спеціалістів;
    - складувати на робочому місці зайві документи, деталі та предмети, що не потрібні для роботи;

   - працювати на комп’ютері, у яких під час роботи з'являються нехарактерні сигнали, нестабільне зображення на екрані тощо;
- відключати захисні пристрої, самочинно проводити зміни у конструкції та складі комп’ютерів ;
- допускати до роботи осіб,  що в установленому порядку не пройшли інструктаж та перевірку знань з охорони праці, пожежної безпеки.
 

Вимоги до профілактичних медичних оглядів, режимів праці і відпочинку при роботі з комп’ютером

При прийнятті на роботу кожна особа має пройти медичний огляд. Окрім того, при подальшій трудовій діяльності на підприємстві, така особа підлягає регулярному медичному огляду не рідше ніж раз на 2 роки. Обов’язковим є проходження таких лікарів як терапевта, невропатолога та офтальмолога.

На підприємстві мають бути чітко встановлені перерви для відпочинку працівників (окрім обідньої), як правило, тривалістю 10-15 хвилин раз на годину або дві, в залежності від складності роботи.  В будь-якому випадку, роботодавець повинен передбачити такий розпорядок роботи на підприємстві, щоб час безперервної роботи з комп’ютером був не більше ніж 4 години.

Додатково, для збереження належного рівня здоров’я та професійної придатності робітників,  рекомендується  виділити на підприємстві окреме побутове приміщення для перепочинку працівників і зняття ними нервово-емоційного  напруження, що виникає при роботі з комп’ютером.